Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Antena siatkowa pikseluje sygnał i jakość 100%

wojtekp6666 29 Maj 2014 12:20 2109 3
  • #1 29 Maj 2014 12:20
    wojtekp6666
    Poziom 1  

    Witam.

    Mam pewien problem mam antenę siatkową i odbieram z niej sygnał do telewizji naziemnej,
    siła sygnału i jakość wynoszą 100% a i tak nadal widać piksele, dodam że wokół anteny w odległości 10m są gałęzie drzew W antenie jest wzmacniacz SWA 9001 i zasilacz z pokrętłem, jest to podłączone do dekodera Wiwa 80 full HD a i w czasie burzy strasznie pikseluje nie da się oglądać odbieram z nadajnika w Piaskach odbieram wszystkie MUX-y antena ma już swoje lata bo ok 15

    Proszę o pomoc czy muszę kupować nową antenę jeśli tak to jaka miała by być antena

    0 3
  • #2 29 Maj 2014 15:43
    LeDy
    Poziom 43  

    wojtekp6666 napisał:

    Mam pewien problem mam antenę siatkową i odbieram z niej sygnał do telewizji naziemnej,
    Jak w większości przypadków nie jest temu winna antena siatkowa. Te drzewa mogą być przyczyną ale również sam zasilacz. Mam nadzieję, że wzmacniacz w antenie zamontowany prawidłowo. ( najlepiej zdjęcie )
    Z tą funkcją szukaj to prawda , patrz moje posty na temat anten siatkowych.
    Znaleziono 2959 wyników: antena siatkowa

    2
  • #3 30 Maj 2014 05:29
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Woiam.

    wojtekp6666 napisał:
    Mam pewien problem mam antenę siatkową ...

    Antena-anteną a probleme jest raczej z silnym natężeniem pola elektromagnetycznego od nadajników.

    Cytat:
    siła sygnału i jakość wynoszą 100% a i tak nadal widać piksele

    Typowy efekt używania wzmacniacza.


    Dobrze byłoby podać kilka ważnych informacji regulamin pkt 3.1.15 :
    - odległość od nadajników lub własną lokalizacje
    - jaki kabel koncentryczny
    - jak ma się regulacja napięciem w zasilaczu do jakości/siły sygnału

    Przypomnę jeszcze o zasadach w tym dziale w tworzeniu nowych tematów : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2212466.html .


    Pozdrawiam.

    0
  • #4 30 Maj 2014 09:43
    edi246op.pl
    Poziom 2  

    Witam. Częstą przyczyną może być wyschnięty elektrolit w zasilaczu. Nie podałeś odległości od nadajnika, może jest zbyt silny sygnał w tym przypadku trzeba założyć do anteny symetryzator przy okazji (15 lat) oczyścić miejsca łączenia płytki z anteną a w miejsce zasilacza z wtyczką założyć zwykły wtyk antenowy. Pozdrawiam.

    0