Witam wszystkich serdecznie.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Opla Corsy B z silnikiem 1.6 GSI.
Na czym polega mój problem:
Samochód odebrałem od mechanika 2 dni temu.
Auto trafiło do naprawy ponieważ spalało kolosalne ilości oleju, oraz strasznie dymiło.
Wymienione zostały:
Pierścienie,
Komplet uszczelek,
Planowana Głowica,
Uszczelniacze,
Siemeringi,
Rozrząd z pompą wody,
Wszystkie płyny, olej oraz filtry.
Samochód stał ok miesiąca czasu, ponieważ zgromadzenie funduszy na taką naprawę wymagało czasu.
Po odebraniu od mechanika auto dziwnie się zachowuje.
Mianowicie:
Następnego dnia po odebraniu brak możliwości odpalenia samochodu. Brak iskry na świecach.
Po sprawdzeniu wszystkich bezpieczników, akumulatora, alternatora iskra pojawiła się i samochód odpalił.
Nie wiem jaka była przyczyna braku iskry, ale nie w tym rzecz.
Po odpaleniu samochód nie chciał wkręcić się na obroty pow. 3000.
Bez względu czy był zimny czy ciepły. Przerywał, dławił się, dymił, w powietrzu był wyczuwalny dość intensywny aromat benzyny.
Zaczęliśmy sprawdzać wszystkie czujniki:
Przepływomierz,
Sonda,
Wtryski,
Położenia wałka rozrządu,
Kable oraz świece,
Wszystko działa.
Po tych intensywnych ćwiczeniach okazało się że Corsa wkręca się na obroty do 6000, po czym przerywa, dławi się i zapala się kontrolka Check.
Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu wszystko zachowuje się normalnie do 6000 obrotów. Oczywiście na biegu jałowym.
Podczas jazdy jest to ok 4000 - 45000.
Niemiłosiernie dużo pali.
Jeszcze jedna rzecz nie daje mi spokoju, po odpięciu przepływomierza auto zachowuje się tak samo jak z podpiętym przepływomierzem. Był sprawdzany działa.
Zatkanie wlotu powietrza filtra, nic nie zmienia, czy tzn że łapie lewe powietrze?
I właśnie to jest jedna z przyczyn dziwnego zachowania silnika?
Dziś rano moją uwagę zwrócił fakt iż silnik przy wkręcaniu się na obroty przerywa.
tak do 1800 obrotów, Później jest normalnie do 6000, na biegu jałowym, 4500 podczas jazdy. Czyli przerywa, dusi się, dymi, zapala się Check.
Dodam tylko że do wymiany mam świece.
To jest moje kolejne pytanie jakie świece do tego silnika będą najlepsze -
Corsa B 1.6 GSI 109KM 1993r?
Proszę o wyrozumiałość jestem pierwszy raz na forum.
Proszę o pomoc gdzie mogę szukać rozwiązania zagadki?
Jestem szczęśliwym posiadaczem Opla Corsy B z silnikiem 1.6 GSI.
Na czym polega mój problem:
Samochód odebrałem od mechanika 2 dni temu.
Auto trafiło do naprawy ponieważ spalało kolosalne ilości oleju, oraz strasznie dymiło.
Wymienione zostały:
Pierścienie,
Komplet uszczelek,
Planowana Głowica,
Uszczelniacze,
Siemeringi,
Rozrząd z pompą wody,
Wszystkie płyny, olej oraz filtry.
Samochód stał ok miesiąca czasu, ponieważ zgromadzenie funduszy na taką naprawę wymagało czasu.
Po odebraniu od mechanika auto dziwnie się zachowuje.
Mianowicie:
Następnego dnia po odebraniu brak możliwości odpalenia samochodu. Brak iskry na świecach.
Po sprawdzeniu wszystkich bezpieczników, akumulatora, alternatora iskra pojawiła się i samochód odpalił.
Nie wiem jaka była przyczyna braku iskry, ale nie w tym rzecz.
Po odpaleniu samochód nie chciał wkręcić się na obroty pow. 3000.
Bez względu czy był zimny czy ciepły. Przerywał, dławił się, dymił, w powietrzu był wyczuwalny dość intensywny aromat benzyny.
Zaczęliśmy sprawdzać wszystkie czujniki:
Przepływomierz,
Sonda,
Wtryski,
Położenia wałka rozrządu,
Kable oraz świece,
Wszystko działa.
Po tych intensywnych ćwiczeniach okazało się że Corsa wkręca się na obroty do 6000, po czym przerywa, dławi się i zapala się kontrolka Check.
Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu wszystko zachowuje się normalnie do 6000 obrotów. Oczywiście na biegu jałowym.
Podczas jazdy jest to ok 4000 - 45000.
Niemiłosiernie dużo pali.
Jeszcze jedna rzecz nie daje mi spokoju, po odpięciu przepływomierza auto zachowuje się tak samo jak z podpiętym przepływomierzem. Był sprawdzany działa.
Zatkanie wlotu powietrza filtra, nic nie zmienia, czy tzn że łapie lewe powietrze?
I właśnie to jest jedna z przyczyn dziwnego zachowania silnika?
Dziś rano moją uwagę zwrócił fakt iż silnik przy wkręcaniu się na obroty przerywa.
tak do 1800 obrotów, Później jest normalnie do 6000, na biegu jałowym, 4500 podczas jazdy. Czyli przerywa, dusi się, dymi, zapala się Check.
Dodam tylko że do wymiany mam świece.
To jest moje kolejne pytanie jakie świece do tego silnika będą najlepsze -
Corsa B 1.6 GSI 109KM 1993r?
Proszę o wyrozumiałość jestem pierwszy raz na forum.
Proszę o pomoc gdzie mogę szukać rozwiązania zagadki?