Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prestige 400MX nie mogę rozbroić

wierch 15 Apr 2005 18:45 5176 15
Helukabel
    wierch
    Level 16  
    Mam problem z tym alarmem otorz nie moge go rozbroic ani uzbroic pilotem.
    Udalo mi sie to zrobic tylko kodem serwisowym
    W zwiazku z tym mam pytanie
    - czy trzeba programowac piloty
    - czy musze programowac cala centralke
    - mam odlaczony czujnik wsztrzasowy czy moze on byc ujety w pamieci
    centralki czy moze wlasnie jego odlaczenie powoduje ze nie dziala sterowanie
    prosze o jakiekolwiek sugestie
  • Helukabel
    cypis001
    Level 13  
    Zakładam z góry że piloty działają tzn. świeci się dioda .Jeżeli tak to proponuję wkodować je .Myślę że to powinno pomóc.
    Nie napisałeś w jakich okolicznościach przestały działać więc na tą chwilę to tyle co mogę pomóc.
  • Helukabel
    wierch
    Level 16  
    wlasciwie nie wiem dokladnie dlaczego nie dziala
    sprawa jest taka ze byla myta konora silnika tam jest syrena i czujka wstrzasowa kable jej byly juz mocno zkorodowane i wyszly z tej czujki
    Co do pilotow to swieca diody prz przyciskaniu ale nic poza tym sie nie dzieje
    zepol
    Level 21  
    Podejrzewam, że te przewody co wyszły z czujki robią zwarcie. Mam nadzieję, że to ten najstarszy model czujki bez "plusa" zasilania, bo w przeciwnym wypadku wybiło bezpiecznik zasilania. Sprawdź te kable co wychodzą od czujki i zebezpiecz przed zwarciem, ewentualnie dodatkowo wymień uszkodzony bezpiecznik. Przy myciu komory silnika (najczęściej myjką ciśnieniową) woda mogła się dostać do wnętrza auta i centralka pływa w miejscu ukrycia, lub nabrała wody i zamilkła - sprawdź i tą ewentualność aby się upewnić. To powinno wystarczyć, chyba że "zabiło centralę na śmierć" :-)
    Pozdrawiam
    wierch
    Level 16  
    centalka byla w w orku pod kierownica ale pezslem woda mogla pojsc bo w worku sa skropliny jakby wody
    nie wiem jak sprawdzic czy jest dobra co do czujnkia to sam zrobilem nim zwarcie czerwony kabelek spial sie z masa
    i bezpiecznik polecial ale go wymienilem
    do czujnika dochodzily wlasnie cztrery kabelki czerwony podejrzewam (+)
    czarny mase nie weim co do niebieskiego i zielonego
    zepol
    Level 21  
    Sprawdź oba bezpieczniki alarmu, bo niewiadomo który wymieniłes - nie napisałeś. Powinien być 5A i 15A. Sprawdź oba ewentualnie wymień uszkodzony.
    Co do wody to jeśli doszła do centralki i zdążyła tam trochę "posiedzieć" to może być powodem jej uszkodzenia.
    W kwestii pozostałych kabelków jeśli nie zmieniła sie ich oryginalna kolorystyka (czasem montażyści specjalnie wypuszczają kable o innych kolorach, lub przedłużają wiązkę jednakowymi kolorowo kablami) to jasno zielony przewód powinien być odpowiedzialny za sygnał wejściowy alarmu do wyzwolenia masą (wysterowanie tego kabla przez czujnik powodowało alarmowanie). Ciemno zielony kolor byłby trzecim kanałem sterującym pilota, więc raczej nie widze zastosowania...
    Trochę nie pasuje ten kolor niebieski, bo według schematów i instrukcji serwisowej ten kolor to drugi wolny kanał transmitera, więc nie pasuje do tego zastosowania.Na kolor czujników krańcowych też to raczej nie miałoby sensu, więc trudno orzec. Jest jeszcze inna możliwość, że te kolory to kable fabryczne czujnika i w tym wypadku ich oznaczenie kolorystyczne miałoby trochę inne znaczenie : niebieski powinien być sygnałem z czujnika na wyzwolenie alarmowania, a zielony wyjściem prealarmowym. Swoją drogą to dość nieforunne miejsce pod maską na montowanie czujników i raczej nie jest to najlepszy pomysł.
    Sprawdź jeszcze centralę w tym worku czy jest OK. czy zupełnie ja zalało i nawet nie miała gdzie odparowac wilgoci.
    wierch
    Level 16  
    czujnik wstrzasowy z tego co widze na schemacie jest pojaczony rownolegle z czujnikami ruchu kable kolorystycznie zgadzaja sie ze zlaczem od wlasnie tych czujnikow przy centralce
    dlatego bralem pod owage takie polaczenie
    zastanawia mnie tez czy woda mogla dojsc do syreny i czy ona nie wszczyna tego wszystkiego

Dodano po 2 [minuty]:

Dziwi mie tez to ze w ksiazce serwisowaej pisze ze zamontowano alarm Prestige 400MX
    a na centralce pisze APS400SK!!
    czy to to samo?
    Czy ma ktos moze schemat plytki lub obwodu tej centrali?
    zepol
    Level 21  
    Woda w syrence raczej nie spowoduje problemu z komunikacją pilot-centralka. W najgorszym (skrajnym) przypadku jeśli instalator nie zadbał o porządne zabezpieczenie instalacji (odpowiedni bezpiecznik na wyjściu na sterowanie syreną) to uszkodziło tranzystor mocy na wyjściu syreny w centrali.
    Najczęściej jednak przez wodę w syrenie nie wiele się dzieje - syrena chrypnie, działa po cichu, lub milknie aż do odparowania wody... Można jej w tym pomóc wiercąc otworek na spływ nagromadzonej cieczy w emiterze syreny (po środku).
    W Twoim przypadku woda raczej dostała się do centrali i zdążyła zrobić spustoszenie nie mogąc odparować przez ten worek. Jeśli centrala jest wewnątrz idealnie sucha (brak śladów wilgoci/wody) to zachodzi duże prawdopodobieństwo, że problem spowodowały te feralne kable czujnika pod maską - zwłaszcza, że piszesz o zwarciu tego czerwonego (plusa) i wymianie bezpiecznika. Jeśli pozwierały się między sobą to mogło ubić centralę "na śmierć".
    Zakładam, że urządzenie nie jest w stanie serwisowym, połączenia są sprawdzone i centrala oraz ewentualna woda też. W tej sytuacji brak komunikacji piloty-centrala nie wróży nic dobrego i raczej podejrzewam koniec centralki.
    Schemat druku i urządzenia to byłby rarytas i sądzę, że jest nie do dostania, na pewno jest to ścisła tajemnica konstrukcji...
    Spróbuj jeszcze pisać do przedstawiciela - może oni coś więcej pomogą :Prestige
    Jeśli nie możesz poradzić sobie sam ze zdiagnozowaniem problemu w ostateczności podjedź do fachowca, lub autoryzowanego zakładu, na stronie Prestiża masz spis wszystkich.
    Pozdrawiam.
    P.S.
    Różnicą w symbolu się nie przejmuj, są wersje bardziej lub mniej różne a liczy się główny typoszereg czyli APS 400MX.
    wierch
    Level 16  
    tryb serwisowy tej centrali dzial bo udalo mis ei ja rozbroic przy pomocy kodu sluchajac dzwiekow syreny
    natomiast nie moge nic zaprogramowac poniewez nie zgadzaja sie tony w trakcie np programowania transmitera
    po trzykrotnym przelaczeniu wylacznika serwisowego i przekreceniu stacyjki w polozenie off - on syrena wydaje jeden dzwiek ale dioda wedlug instrukcji (mam z netu) ma mrugnac raz a ona mruga tak jak przy uruchomionym alarmie Po kilkunastu sekundach pomimo nacisniecia przycisku transmitera syrena wydaje dzwiek modulowany i milknie
    wiec albo ja mam zla instrukcie albo cos jest nie tak
    Nie wiem czy ten czujnik wstrzasowy ma znaczenie przy programowaniu bo jutro go bede probowal polaczyc
    Wiem tylko tyle ze dziala poniewaz jak podlacze czerwony i czarny przewod to reaguje na stuki w niego no i da sie tez regulowac czulosc

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Jednak sprawa sie dobrze skonczyla.
    Okazalo sie ze wnnna byla woda wczoraj jak zdjalem ten worek mowilem ze troche mokry wiec zostawilem by osuszyc
    No i dzis wlasnie teraz poszedlem do garazu i tak z gupka wcislem pilota i o dziwo wszystko hula!!!
    tak czy siak musze naprawic ten czujnik wstrzasowy bo narazie go nie podlaczalem
    dzieki za pomoc
    acha mam pytanie nie wiesz czasem czy jest mozliwosc potpiecia takiego modulu powiadamiania radiowego zeby np breloczek informowal o naruszeniu danej strefy albo chociaz zainicjowaniu alarmu ?
    zepol
    Level 21  
    Tak też podejrzewałem, że winna może być woda - wtedy najczęściej centrale zachowują sie niestabilnie lub w ogóle przestaja reagować...
    Dobrze, że tak to sie skończyło - porządnie wysuszyć i powinno byc OK.
    Jeśli w dodatku czujnik "żyje" po takim prysznicu to właściwie wszystko skończyło sie pomyślnie.
    Co do radiopowiadomienia to oczywiście, że można jednak w obecnie nasyconym "eterze" różnymi sygnałami radiowymi zasięg tych urządzeń drastycznie spada. To często az rozczarowuje użytkowników.
    Proponuje przemyslec potwierdzenie na dialerze GSM, urządzenie ma praktycznie nieograniczony zasięg, a obecnie koszty utrzymania miesięcznego karty sim spadły do bardzo atrakcyjnych poziomów.
    Pozdrawiam.
    wierch
    Level 16  
    Jeszcze jedna sprawa co do tej centrali Prestige 400 MX
    otoz nie zalozylem czujnika tego co go podmylo i po rozbrojeniu alarmu transmiterem syrena wydaje 4 sygnaly dzwiekowe tak jak by byl wszczety alarm podczas nieobecnosci
    Czy moze to byc spowodowane nie podpieciem tego czujnika?
    I jeszcze jedno czy do tej centrali da sie podlaczc Preealarm
    czy musi byc jakis dodatkowy modul
    zepol
    Level 21  
    Teoretycznie sygnalizuje ingerencję. A jak to jest przy uzbrajaniu? Jeśli siedzi cicho i nic nie zgłasza to powinno być OK. Jeśli jednak zgłasza jakąś nieprawidłowość przy zamykaniu to sprawdź wyłączniki krańcowe (maska, drzwi, bagażnik), ewentualnie czy ten nie podłączony czujnik nie ma zwarcia między tymi kablami co po nim pozostały. Jak przy zamykaniu siedzi cicho i nic więcej nie "ćwierka" to poczekaj chwilę i zobacz co się dzieje i czy wszystko jest w porządku. Spróbuj wtedy ponownie wyłaczyć i jeśli będzie normalnie to wszystko wskazuje, że centrala wyje dopiero po dłuższym czasie gdy już jesteś w domu. W tym wypadku podejrzewam, że pozostały czujnik (ultradźwiękowy, mikrofalowy, czy jaki tam jeszcze zastosowano) jest zbyt czuło ustawiony i coś go wzbudza. Możesz zresztą odczytać sygnały o ingerencji po diodzie LED i będziesz wiedział co system twierdzi na temat własnego alarmowania.
    Masz zresztą instrukcję i schematy więc na pewno sobie poradzisz.
    Ja bym stawiał na pozostały czujnik (np. ochrony wnętrza), wyłącznik maski, lub źle zabezpieczone przewody po starym czujniku.Sprawdź, ewentualnie wyreguluj i powinno być dobrze.
    wierch
    Level 16  
    Wiesz chodzi o to ze alarm sie uzbraja elegancko nic nie cwierka
    i syrena wcale nie wyje
    Natomiast rozbrajajac sygnalizuje 4 oma sygnalami co wyczytalem oznacza naruszenie ktorejs czujki
    Tyle ze dlaczego nie wyla syrena?
    Sprobuje dzis podlaczyc ten czujnik to sie przekonam
    zepol
    Level 21  
    Alarm pamięta ostatnią ingerencję (próbe włamania). Te 4 sygnały świadczą, że alarmował podczas cyklu czuwania. W tej sytuacji będzie pamiętał ta ingerencję i odpowiednio ja okresli ilością błysków diody LED. Dopiero włączenie zapłonu skasuje pamięć ostatniej ingerencji i alarm nie będzie juz informował o tej sytuacji. Otwórz drzwi po rozbrojeniu i policz ile błysków sygnalizuje LED. W instrukcji masz podane co i jak. Jeśli nie włączysz zapłonu alarm pamięta naruszona strefę. Jeśli chcesz to sprawdzić to po zliczeniu błyskow, włącz zapłon, wyłącz stacyjkę, następnie zamknij auto, załącz pilotem alarm i po chwili (np. paru minutach) wyłącz czuwanie alarmu pilotem. Wszystko powinno być OK jeśli nie było "wycia"(alarmowania) i nic nie ma w pamięci o ostatnim zdarzeniu. Jeśli jednak pomimo skasowania pamięci ostatniego wycia zapłonem nadal będzie "ćwierkał" 4 razy przy otwieraniu pilotem, to juz będzie większy problem...
    Podstawa - sprawdzic błyski LED-a po wejściu do auta, a później skasowac pamięć zapłonem.
    wierch
    Level 16  
    wlasnie tez na to wpadlem ale dzieki
    mam jeszcze pytanko co do alarmu czy ta centrala juz nie jest przestazala
    czy moze lepiej postawic na cos innego
    montowana byla 1998 roku napewno sie wiele zmienilo
    Interesuje mnie tez sprawa immobilisera
    Mam w Hondzie Civic zalozony Fabryczny (rocznik 1998) nie wiem czy jest cos warty czy lepiej cos nowego wsadzic
  • Helpful post
    zepol
    Level 21  
    To dość wierne alarmy, ale faktycznie czas biegnie nieubłaganie. Z drugiej jednak strony stare powiedzenie mówi, że "lepsze jest wrogiem dobrego". Tu wystarczyłoby troche to "uporządkować", jednak jeśli chcesz zainwestować parę złotych w dobre zabezpieczenia to podjedź do jakiejś profesjonalnej firmy i na pewno doradzą Ci coś sensownego.
    Pozdrawiam.