Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samochód RC z ogniwem fotowoltaicznym

dragoneak 29 May 2014 17:36 1098 7
    dragoneak
    Level 9  
    Cześć.

Mam nadzieję, że się nie zdublowałem, ale szukam odpowiedz na forum i nie udało mi się znaleźć.

Problem jest następujący. Potrzebuję wykonać samochodzik RC zasilany ogniwem fotowoltaicznym. Jest to projekt typowo edukacyjny, nie ma on jeździć w nieskończoność aczkolwiek bardziej pokazać, że się da.
    Posiadam taki samochodzik, zabaweczkę, który zasilany jest 5 bateriami AA połączonymi szeregowo.
    Mam też 4 ogniwa fotowoltaiczne U=2.0V i I=380mA. Troszkę to mało żeby napędzić ten samochodzik dlatego chciałbym dodatkowo dołączyć akumulatorki. Na zasadzie cały dzień się ładuje i kilkanaście minut jeździ. I tutaj pojawia się moje pytanie, jak najlepiej skonstruować taki układ żeby poprawnie mi ładowało i nie niszczyło baterii.
    Są dostępne jakieś gotowe regulatory ładowania jednak widziałem takie na 12V/24V a do tego są one duże i ciężkie.

Czy jeśli będę miał 5 akumulatorów w szeregów, zamiast baterii, do tego podłączona elektronika sterująca silniczki samochodu i do tego druga pętla połączona z ogniwami to układ będzie spełniał założenia ?
    No i pytanie co z napięciem i prądem z ogniw, czy potrzebują w układ szeregowo włączyć diodę żeby mi w nocy nie rozładowywało oraz czy potrzebuję jakiś przetwornicę DC/DC celem zmiany napięcia oraz stabilizacji napięcia ?
    sjbar
    Level 14  
    Mozesz ogniwa podłączyć do akumulatorów przez diodę i powinno działać.
    5 aku. po 1,2V mają napięcie ładowania około 7V plus spadek napięcia na diodzie daje nam 7,7V ogniwa mają 8V więc powinno działać.
    dragoneak
    Level 9  
    Dzięki za odpowiedź.
    A czy nie będzie problemem, że akumulator będzie cały czas ładowany ?
    Nie uszkodzi to akumulatorów ?
    sjbar
    Level 14  
    Na początek podłącz ogniwa do baterii przez diodę i obserwuj akumulatorki.
    (na początku mogą się lekko grzać) Czy po kilku godzinach nie będą się grzały.
    Parametry ogniwa fotowoltaicznego podawane są przy temperaturze 25°C i przy odpowiednim nasłonecznieniu. Na samochodziku bateria nie będzie umieszczona pod odpowiednim kącie(jak sądzę) więc będzie miała mniejszą sprawność.
    Więc nie powinno być problemów z tym, że będzie ładowana cały czas.
    Ale musisz całość poobserwować.
    dragoneak
    Level 9  
    Dzięki za pomoc. Dorobiłem się ogniw już, dorobiłem się akumulatorów, układ mechaniczny zbudowany więc zabieram się za testowanie.

Czy schemat pokazany niżej będzie działał ?
    I jeszcze jedno pytanko, jaką diodę najlepiej dobrać ?

Samochód RC z ogniwem fotowoltaicznym
    sjbar
    Level 14  
    Schemat OK tylko brakuje wyłącznika do silniczka(ale to chyba wiadome).
    Dioda zależy od prądu silniczka, ale myślę że zwykła prostownicza 10A spokojnie wystarczy.
    dragoneak
    Level 9  
    Jeszcze tylko jedno pytanie, banalne ale chwilowo zgłupiałem.
    Czy powinienem +ogniwa połączyć z +akumulatora ?
    sjbar
    Level 14  
    Tak dokładnie +ogniwa z + akumulatorka przez diodę i -aku. z - ogniwa