Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Mitronik
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

UE40ES6100, HT-E355, - Brak Arc / działało / o co może chodzić?

Patryk894 31 Maj 2014 15:11 1824 5
  • #1 31 Maj 2014 15:11
    Patryk894
    Poziom 9  

    Witam, posiadam taki zestaw: Tv samsung UE40ES6100, kino samsung HT-E355 oraz play station 3, w tv jest włożona karta Ci od Upc. Do wczoraj wszystko działało tak jak powinno, włączałem kino wraz z tv, na kinie pisało TV ARC i dzwięk był emitowany z tv, w tej chwili na kinie domowym piszę ARC NOT SUPPORTED (jest podłączone tak jak było wszystko), jedynie automatycznie się wyłącza wraz z wyłączeniem telewizora, próbowałem już przywrócić domyślne ustawienia na obydwoch urządzeniach, próbowałem pozmieniać kable hdmi (w tv jest tylko jedno wejscie ARC) i nic, wywnioskowałem tylko ze musi cos byc w ustawienaich tv, poprzednio np w menu play station mogłem sterować pilotem tv, teraz nawet tego nie moge, prosze o pomoc

    Dodano po 3 [minuty]:

    Edit: jest jeszcze coś dziwnego, nawet odlaczajac wszystkie kable hdmi oraz inne urzadzenia, nie moge wylaczyc BD WISE w tv

    0 5
  • Mitronik
  • #2 31 Maj 2014 16:05
    Rozjechany_Króliczek
    Poziom 23  

    ARC to Audio Return Channel i nie ma nic wspólnego ze sterowaniem pilota.
    Przerabiam ten temat właśnie.
    Zmieniałeś coś kablami HDMI ?
    Jedni piszą że wszystkie kable HDMI są te same a okazuje się że jednak nie są te same. (znaczy czy 30 czy 150zł to na jedno kopyto)
    Na jednym kablu HDMI mam komunikację pilotem od ampli a na drugim (starszym) nie mam.
    Musisz próbować skoro działało to jest OK.
    Najgorsze jest to że jeden HDMI obsługuje dany standard a drugi nie obsługuje.
    A tutaj na forum piszą ludziska że to wszystko to samo.
    Niestety nie rozgryzłem na razie od czego to zależy.

    Choć Playstation3 nigdy nie miałem wiem że obsługuje WSZYSTKIE dostępne urządzenia na polskim rynku.
    Czego nie można powiedzieć np. o Onkyo.
    Z teorii wiem że chodzi o kody portu IR napisane w ASCII,

    0
  • Mitronik
  • #3 31 Maj 2014 18:39
    Patryk894
    Poziom 9  

    Przeprowadzałem sie nie dawno, ale po przeprowadzce wszystko dobrze śmigało, a możliwe jest to ze kable hdmi na siebie oddziałują? albo ze kable zasilający wraz z przedluzaczem za blisko? albo w ostateczności ze kabel play station nigdy nie miał arc a kabel od kina domowego sie uszkodził? chociaż normalnie wyświetla wsio gdy sie ręcznie uruchomi HDMI 2 i uruchamia pilotem dvd w kinie. Zamieniłem również kabel od dekodera upc i to samo, tyle ze kabel od dekodera był o wiele starszy.

    0
  • #4 02 Cze 2014 10:23
    grubs
    Poziom 32  

    Rozjechany_Króliczek napisał:
    ARC to Audio Return Channel i nie ma nic wspólnego ze sterowaniem pilota.


    Zazwyczaj ma związek ponieważ większość TV na rynku do włączenia funkcji ARC wymaga włączenia funkcji HDMI Cec (Różnie nazywana przez producentów - w przypadku autora postu jest to funkcja Anynet+). Ta właśnie funkcja musi być włączona w TV oraz dalej w ustawieniach funkcja ARC.

    Co do kabli HDMI to są różne wersje kabli.
    Wersje HDMI
    Od wersji kabla zależy czy będzie obsługiwany tryb ARC.
    Jak widać w linku zwrotny kanał audio (ARC) jest obsługiwany przez kable w wersji 1.4a lub wyższej (kable w tej wersji kosztują i 5 zł i 150 zazwyczaj oba działają tak samo).
    Niestety zdarza się że sprzedawcy nie umieszczają wersji kabla na opakowaniu. Ale nowe kable są zazwyczaj w wersji 1.4 (często opisane jako HIGH SPEED).

    Co do problemu autora to proponuję uruchomienie anynet+ i dalej ARC zarówno w kinie oraz w TV zgodnie z instrukcjami obsługi. Połączenie musi być realizowane kablem w wersji 1.4a jeżeli chodzi o połączenie TV - KD.
    Gniazdo w TV opisane musi być jako ARC.

    0
  • #5 02 Cze 2014 12:59
    Patryk894
    Poziom 9  

    Zeby Panów nie skłamać próbowałem z 15stu kombinacji podłączeń, anynet i arc jest wlaczone i kabel hdmi podlaczony zgodnie z instrukcja pod wejście hdmi arc, zresztą nie raz podłączałem, możliwe jest zepsucie się czegoś w wejściu przy tv?

    0
  • #6 04 Cze 2014 08:58
    grubs
    Poziom 32  

    Oczywiście że jest możliwe.
    Jesteś pewien że kabel którego użyłeś jest w wersji co najmniej 1.4a? To też może być przyczyną.

    0