Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cewka CEC - dławik czy cewka?

ety 31 May 2014 17:01 2082 3
    ety
    Level 14  
    Czy jeśli na jakimś schemacie występuje cewka o danej indukcyjności, to mogę tu wykorzystać cewkę oznaczoną jako CEC (ma kształt rezystora)? Czy jest to już dławik i ma nieco inne właściwości (rdzeń) i powinienem nawinąć sam taką cewkę (tu jest problem, że nie mam w tej chwili jak zmierzyć indukcyjności, nie mam mostka RLC)?
    jarek_lnx
    Level 43  
    To zalezy od schematu - od układu w którym pracuje cewka, wymagania bywają bardzo różne, w obwodach rezonansowych i fiiltrach radiowych potrzeba cewek o duzej dobroci i dokładnie znanej, stabilnej indukcyjności, w przetwornicach cewek które mają małe straty przy duzych prądach, w filtrach przeciwzakłóceniowych cewek o wysokiej częstotliwości rezonansu własnego.

Cewki w obudowie takiej jak rezystor nie nadają się do przetwornic, ani do układów wymagających dużej stabilności, zazwyczaj nie wytrzymują też dużych prądów.
    ety
    Level 14  
    Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Generalnie myślałem o zbudowaniu, pomierzeniu, etc. jakichś prostych układów radiowych lub generatorów LC. Po prostu "dla nauki", bo mam trochę tego typu cewek. Parametry znam, o ile producent nie kłamie w nocie: link

Generalnie chodzi też o to czy mając np. taki prosty schemat odbiornika długofalowego jest możliwość wykorzystania takich cewek czy raczej mogą one pełnić jedynie rolę dławików? I w takim wypadku powinienem sam nawinąć taką cewkę bez rdzenia? Tu pewnie przydałby się jakiś miernik RLC, którego jeszcze nie posiadam.

Cewka CEC - dławik czy cewka?

http://www.jeybi.republika.pl/r5odb_tranzystorowy.html
    jarek_lnx
    Level 43  
    Quote:
    Generalnie chodzi też o to czy mając np. taki prosty schemat odbiornika długofalowego jest możliwość wykorzystania takich cewek czy raczej mogą one pełnić jedynie rolę dławików?
    Obydwa elementy indukcyjne na tym schemacie mają po dwa uzwojenia i ważne jest w nich sprzężenie uzwojeń, dodatkowo L1 i L2 to antena magnetyczna im większe ma wymiary tym lepiej pełni swoją funkcję. Jak pomyślisz chwilę to sam odpowiesz na to pytanie. Poza tym przeczytaj opis na stronie którą podlinkowałeś to ci wiele wyjaśni.

Quote:
    Generalnie myślałem o zbudowaniu, pomierzeniu, etc. jakichś prostych układów radiowych lub generatorów LC. Po prostu "dla nauki", bo mam trochę tego typu cewek. Parametry znam, o ile producent nie kłamie w nocie: link
    Nadają się do wielu rzeczy, ale anteny ferrytowej ani transformatora z nich nie zrobisz.