Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zanussi DWS 4704 - Zmywarka zanussi DWS4704 awaria

rudiszubert 01 Jun 2014 12:49 3855 10
    rudiszubert
    Level 19  
    Przeczytałem dostępne tematy , ale dalej jest problem . Zastanawia mnie zasada działania tej zmywarki . Zrobiłem tak , że mogłem obserwować wszystko wewnątrz zmywarki podczas jej pracy . I podejrzewam , że problemem może być to , że jest za mały poziom wody do tego aby rozpoczęła się normalna jej praca . W pierwszej fazie do wnętrza dostaje się woda małym strumieniem z jakiegoś dodatkowego zaworu . Jako , że za mało wody jednak jest podawane i zawór zamyka dalszy dopływ wody , jakiś czujnik to wykrywa i nie pozwala na rozpoczęcie zmywania . Jak dolałem wody w fazie puszczania przez ten dodatkowy zawór , woda z właściwego zaworu jest wpuszczana do mycia . Działa zmywarka do ukończenia pierwszej fazy a następnie stoi i nic się nie dzieje . Czy może ktoś poradzić co jeszcze można zrobić ?
    brovar
    Level 18  
    Sprawdź sitko w elektrozaworze/wężu dopływowym, być może jest zatkane i przez to zmywarka bierze mniej wody niż powinna.
    rudiszubert
    Level 19  
    Sitko jak i zawór sprawdzone . Ciśnienie jest dobre , bo jak napisałem , kiedy wleję wody ręcznie do środka , woda jest podawana normalnie .
    rudiszubert
    Level 19  
    Zastanawia mnie jeszcze ten króciec na elektrozaworze wody .Dochodzi do niego różowy wężyk , pewnie ma wpływ na podawanie wody ale on jest sterowany przez programator . Czy można sprawdzić czy układ różowego wężyka , działa poprawnie ?
    rudiszubert
    Level 19  
    Czytałem , ale jeszcze raz przeprowadzę całą procedurę .
    rudiszubert
    Level 19  
    Zrobiłem jeszcze raz wszystko i myślałem , że już będzie OK , ale nie .Po pierwszym podłączeniu pralki woda normalnie poszłe , zaczął się proces mycia i po ok pół minuty , programator przekręcił się do następnej pozycji , po czym zarrzymało się i nic . Kiedy ustawiłem nowy proces mycia już nie chciało pobierać wody . Po wlaniu bezpośrednio , mycię się zaczyna normalnie , ale po wypuszczeniu wody , znowu nic się nie dzieje .Sprawdziłem , że w momencie kiedy powinien się otworzyć elektrozawór wody , nie dostaje on napięcia . Jest na pewno sprawny , bo na krótko po podłączeniu napięcia , woda idzie , po drugie jak naleję wody do wnętrza bezpośrednio , mycie się rozpoczyna normalnie . Cz steruje elektrozaworem wody .Kiedy odpiąłem różowy wężyk przy elektrozaworze wody i wydmuchałem z niego wodę , jeszcze raz zaczyna się proces normalnie i - STOP . Gdzie jeszcze szukać ?
    Trull
    Level 28  
    W tej zmywarce masz układ kontroli poziomu wody w misce. Należy odkręcić śrubę mocującą kapturek układu (znajduje się po prawej stronie) wyciągnąć u-rurki i dokładnie je umyć, to samo zrobić z częścią g której te rurki spoczywają. Przed wyjęciem u-rurek zrób zdjęcie , przyda sie przy składaniu.
    Zanussi DWS 4704 - Zmywarka zanussi DWS4704 awaria
    rudiszubert
    Level 19  
    Już to robiłem wcześniej i dalej ten sam objaw . Nie trzeba zaznaczać , bo pasują tylko w swoje miejsca . Dziwi mnie to , że jak wydmucham wodę z różowego wężyka mycie się zaczyna normalnie . Tz, że wszystko działa dobrze , tylko problem z sygnałem na elektrozawór wody . , bo jak wleję ręcznie , zaczyna myć ........,, ????
    rudiszubert
    Level 19  
    Czyściłem jeszcze raz i jest zmiana . Po ustawieniu programy nic się nie dzieje , ale jak wleję sam wody , to już dalej , mycie przebiega poprawnie ?????