Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Resetujący się komputer - codziennie, jednorazowo

some1lucky 02 Cze 2014 16:42 1086 12
  • #1 02 Cze 2014 16:42
    some1lucky
    Poziom 6  

    Cześć. Od kilkunastu dni mój pecet zachorował na dziwną przypadłość. Włączam go powiedzmy rano i podczas jakiejkolwiek czynności wyłącza się on po 15-20 minutach. Po chwili próbuje się włączyć z powrotem, lecz po jakiejś sekundzie znowu gaśnie. Kilka razy taki cyrk odwala aż wreszcie uruchamia się normalnie i wszystko działa już jak należy. Nie mam później żadnych resetów, mogę wyłączyć go na kilka godzin i również jest okej. Po prostu codziennie odwala jednorazowo taki numer.

    Próbowałem przeróżnych rozwiązań i przyszło oczywiście do pomiaru napięć na zasilaczu. Włączyłem miernik i ustawiłem, żeby zapisywał największą wartość mierzonego napięcia. Zacząłem od linii 12v+ i co się okazało, napięcie zaczęło rosnąć od 12,2, aż do.. 13,7. Przy tej wartości komputer się resetował, po czym napięcie było już całkowicie stabilne i utrzymywało się na 12,2. Mogę jednoznacznie stwierdzić, że winny jest zasilacz? Czy może istnieje taka opcja, że jakiś inny komponent obciąża resztę linii i napięcia na dwunastce się podnoszą? Na moje ślepe oko to stuprocentowa wina PSU, ale wolę poradzić się kogoś bardziej obeznanego.


    Parametry:
    Windows 7 PRO 64bit
    Intel(R) Xeon(R) CPU E3-1230 V2 @ 3.30GHz (8 CPUs), ~3.3GHz
    NVIDIA GeForce GTX 650 Ti BOOST 2GB
    4GB RAM
    MSI B75MA-P45
    Thermaltake Litepower 600W Black Edition

    0 12
  • Pomocny post
    #2 02 Cze 2014 16:46
    gervee
    Specjalista Automatyk

    Bardzo możliwe, że zasilacz. Sprawdziłbyś to poprzez podłączenie sprawdzonego, sprawnego zasilacza.
    Inny trop - może jakiś wentylator zasilany z 12V zatarł się i obciąża zasilacz?

    0
  • #3 02 Cze 2014 17:06
    some1lucky
    Poziom 6  

    Niestety nie mam możliwości podmiany, a szkoda, bo to najpewniej rozwiałoby wszelkie wątpliwości. Wentylatorki chodzą gładko, a poza tym po resecie napięcia są okej, więc raczej odrzucałbym tą możliwość. Komputer jest stosunkowo nowy, składany jakieś pół roku temu, więc jest i gwarancja na wszystkie komponenty. Mimo to trzeba jeszcze opłacić przesyłkę, tak też wolałbym trafić w sedno już za pierwszym razem ^^

    Nie wiem czy da się jeszcze zwalić winę na coś innego niż zasilacz.

    0
  • #4 02 Cze 2014 17:18
    bmserwis
    Poziom 36  

    Diagnoza w tym wypadku powinna rozpocząć się od podmiany zasilacza, dalej można dywagować, ale nie ma to sensu.

    0
  • #5 03 Cze 2014 18:56
    some1lucky
    Poziom 6  

    Doskonale to rozumiem, ale po prostu nie mam takiej możliwości, pozostaje mi jedynie serwis, co niestety wiąże się z kosztami.

    Przed chwilą puściłem sam zasilacz (zwarcie pinów na ATX'ie) i przemierzyłem napięcia - 13v na linii 12v+. Powinno tak być? Działał bez żadnego obciążenia. Później podpiąłem jakiś stary napęd CD, spadło do 12,9, co i tak jest niepokojącą wartością. Bez obciążenia powinien tym bardziej utrzymywać prawidłowe napięcie, mam rację?

    0
  • #6 03 Cze 2014 19:10
    BILGO
    Poziom 38  

    A jak wyglądają kondensatory na płycie głównej ?

    0
  • #7 03 Cze 2014 19:23
    some1lucky
    Poziom 6  

    A, to sprawdzilem tuz po odkreceniu obudowy - wizualnie wszystko wyglada okej. Najbardziej martwia mnie wlasnie te napiecia.

    0
  • Pomocny post
    #8 03 Cze 2014 19:33
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    gervee napisał:
    Inny trop - może jakiś wentylator zasilany z 12V zatarł się i obciąża zasilacz?


    Co za bzdura?
    Zatrzymaj wentylator na chwilę, mierząc +12V i zobacz, jak się zachowuje multimetr - ile wzrosło napięcie na +12V? Zaczekam na odpowiedź.


    some1lucky napisał:
    Przed chwilą puściłem sam zasilacz (zwarcie pinów na ATX'ie) i przemierzyłem napięcia - 13v na linii 12v+. Powinno tak być?


    Czym obciążyłeś zasilacz? Bez obciążenia jakiegokolwiek, zasilacza się nie uruchamia!

    Obciąż sam zasilacz żarówkami 12V, zbędnym, sprawnym sprzętem PC (CD, DVD, HDD, wentylator +12V, +5V, stara MoBo itd) i dopiero dokonuj jakichkolwiek pomiarów.

    Zajrzyj do jego wnętrza, bo mój mały nos mi podpowiada, że masz uszkodzony któryś z kondensatorów

    some1lucky napisał:
    Zacząłem od linii 12v+ i co się okazało, napięcie zaczęło rosnąć od 12,2, aż do.. 13,7


    Ma trzymać napięcie bez względu na stan PC. Ma to być +/- 5% i ani mV poza zakresem.
    Zasilacz do porządnej ekspertyzy.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

    Nie zapomnij o +5V PG i +5V SB, oraz oczywiście +3,3V, +5V i +12V.

    0
  • #9 03 Cze 2014 19:54
    some1lucky
    Poziom 6  

    Otworzyc zasilacza niestety nie moge, to narusza warunki gwarancji. Zas patrzac przez dostepne otwory, nie zauwazylem zadnych uszkodzen. Podzielam Twoje zdanie co do trzymania napiec, raczej nie ma sensu dalej go testowac, na nowym i starym komputerze, a takze bez zadnego obciazenia, PSU podaje zdecydowanie za duze napiecie, dlatego tez wysle go na gwarancje i zobaczymy czy to rozwiaze problem. Zglosze sie za jakis czas z odpowiedzia. Wielkie dzieki za pomoc, doceniam ;)

    0
  • #10 03 Cze 2014 20:13
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    some1lucky napisał:
    Otworzyc zasilacza niestety nie moge, to narusza warunki gwarancji. Zas patrzac przez dostepne otwory, nie zauwazylem zadnych uszkodzen


    W ten sposób nic nie zobaczysz.
    Słusznie, że go odsyłasz. Myślałem, że gwarancji brak.

    Multimetru jest w 100% pewny?

    0
  • #11 03 Cze 2014 20:38
    some1lucky
    Poziom 6  

    Multimetr nowy, kupiony jakis miesiac temu. Sprawny na sto procent, mierzylem kilka innych rzeczy i wskazania sa jak najbardziej sluszne.
    Czeka mnie pakowanie i Poczta Polska ^^

    0
  • #13 06 Lip 2014 14:29
    some1lucky
    Poziom 6  

    Kilka dni temu dotarł do mnie wymieniony zasilacz. Na pierwszy rzut oka wyglądał na nowy, stan idealny, oryginalnie zapakowany. Co prawda kabel dali jakiś używany, ale ja swojego im nie odsyłałem, więc można im to oczywiście wybaczyć. Komputer chodzi od kilku dni i na razie wszystko jest jak najbardziej okej. Realizacja gwarancji trwała około 3 tygodnie, przy czym po 2 tygodniach dostałem wiadomość od Techplanet, że PSU zostanie wysłany bezpośrednio do producenta i procedura się nieco przedłuży. Za miłą obsługę i profesjonalne podejście do sprawy plusik dla Techplanet.

    Dziękuję bardzo za Waszą pomoc. Mam nadzieję, że sprzęt pochodzi przez długie lata. :)

    0