Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VB - Jak stworzyć makro do klawisza zeby blokowal komorki w Excelu

emilhio2108 03 Jun 2014 11:47 1101 4
    emilhio2108
    Level 2  
    Witam,
    Może to banalnie proste ale niestety potrzebuję w tym momencie tego dosłownie jak powietrza a podstaw Visual Basica nie ma (czasu też nie żeby się nauczyć , ale na zachęte powiem że planuje). Potrzebuje stworzyć klawisz po naciśnięciu którego excel włączy bądź wyłączy wybrane komórki. Tworze kalkulator do liczenia ubezpieczeń i muszę wyłączyć pewną częśc komórek w zależności od wyboru klienta. Postanowiłem ,żeby to był taki mały przycisk który włącza ubezpieczenie i tyle.
    Niestety nie potrafie tego stworzyć. Proszę o kod lub chociażby naprawdę łopatologiczną instrukcję jak to stworzyć.
    Z góry dziękuję.
    markoz7874
    Level 31  
    Myślę, że jak dołączysz plik którego ma to dotyczyć i określisz na jakiej zasadzie chcesz zabezpieczyć określone komórki byłoby łatwiej.

Możesz też włączyć nagrywanie makr i zapisać które komórki chcesz blokować a później przypisać tak stworzone makro do jakiegoś przycisku lub skrótu klawiatury.
    emilhio2108
    Level 2  
    zalezy mi zeby klawisze tak (odblokowanie komorek) nie (zablokowanie komorek) dzialaly na chronionym arkuszu..
    TO jest ten arkusz.. istnieje mozliwosc napisania takiego kodu ?
    emilhio2108
    Level 2  
    Wielkie dzięki za pomoc:)