Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Scenic II 2005 - Wspomaganie kierownicy działa okresowo

Albus 03 Jun 2014 13:00 13248 9
    Albus
    Level 21  
    Witam, Problem dotyczy Scenic II grand z 2005r 1.5 dci , Wspomaganie kierownicy odmawia współpracy:) Po odczytaniu błędów i skasowaniu zostaje bład:
    DF055 Pamięć kalkulatora, DEF: Nieprawidłowości w EEPROMIE, lecz wspomaganie z tym błędem działą, potrafi działać tydzień nawet 2 i przestaje, wtedy kasowanie błędów i uruchomione. Ładowanie wynosi 14,5V. Pytanie moje brzmi czy szukać drugiego wspomagania czy może coś innego może mieć wpływ na taką usterkę??
    nr wspomagania : 8200035272
    dafit906
    Level 27  
    wspomaganie do roboty. Nie ma sensu kupowac innego a z reszta nie odpalisz po zalozeniu innego. Jakie inne błędy poza df055 są?
    mako110
    Level 21  
    odpali odpali,,,bez problemu tam nie ma parowania z immo
    Albus
    Level 21  
    kupować drugie czy przyjrzeć się temu , co tam wysiada ?? niestety nie skopiowałem błędów ale błąd silnika na pewno...
  • Helpful post
    dafit906
    Level 27  
    a skoro blad silnika wspomagania to szukaj drugiego
    Albus
    Level 21  
    DF035 Silnik zmiennego wspomagania kierownicy Def: Defekt elektroniczny wewnętrzny

DF002 Moduł elektroniczny Def: Nieprawidłowa praca kalkulatora.

Takie błędy odczytuję po awarii gdy wspomaganie przestaje już wogóle działać, po skasowaniu uruchamia się i działa ale błąd wyskakuje ten :

DF055 Pamięć kalkulatora, DEF: Nieprawidłowości w EEPROMIE
    ic
    Level 13  
    Witam kolegów. Nie chcę zakładać nowego tematu dlatego tu piszę. Ja mam szwankujące wspomaganie w Renault Megane II. Działało z krótkimi przerwami. teraz nie działa wogóle. Po włączeniu zasilania łapie przekażnik i za chwilę puszcza. Może ktoś miał już taki przypadek? Jakim programem i interfejsem mógłbym djagnozować to wspomaganie? Mam interfejs ELM 327. Proszę o pomoc
    Piotr.ek
    Level 1  
    Jak to jest z tym parowaniem z immobiliserem? Wystarczy wymienić wspomaganie i będzie działać, czy trzeba coś kodować? A może wystarczy blokadę kierownicy zostawić (Takie coś też gdzieś czytałem)? A może ktoś ma inny pomysł co to może być? U mnie dodatkowo czasami wystarczyło wyłączyć i włączyć silnik i było ok.

Sprawdzone w grand scenicu II z 2004 roku.
    Gdy zmienimy całość, razem z blokadą to samochód nie daje oznak życia. Trzeba przełożyć oryginalną blokadę do nowego wspomagania i działa.