logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 nie uruchamia się po instalacji - zawiesza się na ekranie startowym

jasiukoniu1995 03 Cze 2014 16:37 1155 11
REKLAMA
  • #1 13660897
    jasiukoniu1995
    Poziom 9  
    Witam! Mam następujący problem zainstalowalem windowsa i nie chce się włączyć , stoi w takim miejscu : Windows 7 nie uruchamia się po instalacji - zawiesza się na ekranie startowym
  • REKLAMA
  • #2 13661063
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1225
    Rada, nie rób foto ekranu z użyciem lampy błyskowej.
    Trudno powiedzieć, widać jakieś wyniki SMART, może sprawdź właśnie swój dysk z płyty live programem MHDD, lub HD tune. Wstaw SMART.
    Sprawdź ustawienie sekwencji boot w bios, ma być first HD i włączenie/wyłączenie opcji HD SATA.
  • REKLAMA
  • #3 13661197
    jasiukoniu1995
    Poziom 9  
    zrobilem tak jak mówiłes i nic , tutaj lepsze zdjęcie

Dodano po 12 [minuty]:

Zrobiłem tak jak mówiłeś i na początku jest takie Windows 7 nie uruchamia się po instalacji - zawiesza się na ekranie startowym cos

Dodano po 22 [minuty]:

Dodano po 52 [sekundy]:

• REKLAMA
  • #4 13661435
    kwantor
    Poziom 38  
    Może zapisz sobie te wszystkie ustawienia i ustaw DEFAULT setting.
    Wygląda, że komputer zamarza przy starcie biosu.
  • #5 13661480
    jasiukoniu1995
    Poziom 9  
    W sensie dac tak jak było na poczatku? Wszystko od początku? Juz raz tak zrobiłem i nic, a jak podlacze inny dysk z tym starym wejściem z wind xp to normalnie dziala
  • REKLAMA
  • #6 13661515
    kwantor
    Poziom 38  
    Przełączałeś to AHCI na native, lu IDE?
  • #8 13661598
    kwantor
    Poziom 38  
    Jest to tryb pracy kontrolera SATA AHCI, czy SATA IDE. Nie wiem jaki masz ten dysk i w jakim trybie instalowałeś.
  • #10 13661758
    kwantor
    Poziom 38  
    Na ostatnim obrazku 1 od góry. SATA....
  • #12 13661812
    kwantor
    Poziom 38  
    Nie umiem ci pomóc, nie wiem jak to instalowałeś, bios się zawiesza podczas testowania, jeśli na default też nie idzie, ani na zmienionym SATA to dysk do sprawdzenia, tym bardziej, że pisałeś iż na poprzednim dysku startuje.
    Pisałem czym sprawdzić.
    Jak przebiegała instalacja, czy wszystkie kroki, restarty, konfiguracja przebiegły prawidłowo do końca?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uruchomieniem systemu Windows 7 po instalacji, który zawiesza się na ekranie startowym. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie ustawień BIOS, w tym sekwencji bootowania oraz trybu pracy kontrolera SATA (AHCI lub IDE). Użytkownik został również poproszony o wykonanie testów SMART dysku twardego za pomocą programów takich jak MHDD lub HD Tune. Wskazano, że problem może leżeć w dysku twardym, ponieważ inny dysk z systemem Windows XP działa poprawnie. Użytkownik próbował zmieniać ustawienia BIOS, ale problem nadal występuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA