Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Clio II 2007r - Montaż elektrycznego wspomagania kierownicy - schemat

pussiak 04 Jun 2014 10:16 18294 7
    pussiak
    Level 11  
    Witam.

Przeanalizowałem wszystkie posty i niestety nie udało mi się znaleźć konkretnych odpowiedzi.

Pacjent: Clio II 1,2 2007r bez wspomagania.
    Operacja: Montaż wspomagania kierownicy.

Mam problem z podłączeniem kabli sterownika z czujnikiem wychodzącym z kolumny kierowniczej (4 piny), czujnikiem z maglownicy (2 piny), obrotomierz, prędkościomierz oraz +12V po stacyjce.
    Mam schemat sterownika D.A.E.X65 (zdj.) oraz sam sterownik tylko ze piny się nie pokrywają z rzeczywistością...
    Mianowicie wedle schematu na pinie 10 powinno być +12V po stacyjce natomiast w sterowniku pin 10 jest nieużywany.

Czy znajdzie się ktoś to ogarnia temat i podpowie co z czym podłączyć ? lub ewentualnie podjął by się montażu z okolic Krakowa ?

Dzięki z góry za podpowiedzi.
    Pozdrawiam
    Grzegorz

Renault Clio II 2007r - Montaż elektrycznego wspomagania kierownicy - schemat Renault Clio II 2007r - Montaż elektrycznego wspomagania kierownicy - schemat Renault Clio II 2007r - Montaż elektrycznego wspomagania kierownicy - schemat
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Sprawdzić miernikiem czy pin 1 i 10 nie mają przejścia.
    pussiak
    Level 11  
    Rozszyfrowałem że jeśli bym obrócił kostkę o 180 stopni to by się zgadzało.
    czyli pin 1 jest pinem 10 a pin 11 jest pinem 20.

Mam jeszcze pytanko czysto techniczne.

czy element 1 zaznaczony na zdjęciu jest taki sam w wersji z wspomaganiem i bez wspomagania ?

LACKY
    Level 12  
    pytanko czy udało się dołozyć wspomaganie.

Mam clio ii z 2005 roku i by się przydało, ale nie wiem czy wystarczy kupić części (kolumnę z silnikiem wspomagania, moduł i czy cos jeszcze ?) założyć i będzie gadać czy trzeba jakiejś większej filozofii ??
    olo809
    Level 2  
    pussiak
    Witam
    czy udało Ci się podłączyć to wspomaganie od clio?
    Anonymous
    Anonymous  
    pussiak
    Level 11  
    Witam
    niestety odpuściłem montaż z braku czasu... troche sie przyzwyczaiłem do jego braku

moze zima będzie troszke wiecej czasu to sie tym zajmę
    olo809
    Level 2  
    szkoda bo też nabyłem takie wspomaganie ale za bardzo nie wiem jak podłączyć

jak będziesz coś wiedział to daj znać

pozdro