Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zanik kolorów i zrywanie synchro w Thomson 29DX175S

jacek2407 16 Kwi 2005 17:09 1948 10
  • #1 16 Kwi 2005 17:09
    jacek2407
    Poziom 10  

    Witam[.] mam problem z TV Thomson 29DX175S. Problem polega na tym[,] że po pewnym (doś krótkim) czasie znikają kolory, i np. na 1 jest kolor po przełączeniu na 2[,] to dwóka jest czarno biała , ale po powrocie na 1[,] to na 1 jest kolor[,] na 2 jest kolor[,] na Polsacie nie ma koloru. Po pewnym czasie kolory znikają na wszystkich dostępnych kanałąch, ale po wyłączeniu TV i po chwilowej przerwie znowu są kolory , i tak w kółko. Obecnie[,] oprócz zaniku kolorów, po przełączeniu na dowolny kanał[,] zrywa synchro H. Podejżewam TDA9554PS/N1/3I[,] ale może się mylę, może któryś z kolegów miał podobny problem i wie na pewno. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
    Pozdrawiam Jacek

    0 10
  • #2 16 Kwi 2005 17:28
    jarkuz
    Poziom 24  

    Nic nie piszesz, jakie to chassis a to ważne żeby Ci pomóc możesz mieć problem z indyfikacją albo z podnośną chrominancji ale musisz napisać coś więcej.

    0
  • #3 16 Kwi 2005 22:29
    jacek2407
    Poziom 10  

    Typ tego TV to 464 , chasis ITC008.
    Kolory są po załączeniu telewizora przez około pół godziny. Następnie jak już pisałem przełączając po kanałach na jednym są , a na innym niema kolorów. Nie ma żadnej reguły. Nadmieniam że to już trwa kilka miesięcy , na początku było to bardzo sporadyczne. W chwili obecnej całkowity zanik kolorów następuje bardzo szybko , a do tego doszło zerwanie synchro H (brak obrazu pasy ukośne).Przepraszam ale nie bardzo rozumiem co może mieć wspólnego z synchro H z podnośną chrominancji.

    0
  • #4 18 Kwi 2005 17:23
    jacek2407
    Poziom 10  

    Chciałem jeszcze dodać że czasami się zdaża tak , że po przełączeniu na inny kanał[,] to kolory są pomylone , to mogło by wskazywać na identyfikację, ale zerwanie synchro H przeczy temu.
    Pozdrawiam Jacek.

    0
  • #5 18 Kwi 2005 19:54
    Roman G.
    Poziom 13  

    Zrywanie synchro H,absolutnie wpływa na działanie dekodera kol.
    należy sprawdzić impulsy z WN,które wchodzą na dekoder i również
    na synchronizację poziomą, a może ,jeśli jest PRV(peerek),to może wystarczy przeprowadzić tylko regulację synchro lub tzw. fazy,czyli przesunięcia w poziomie.

    0
  • #6 18 Kwi 2005 20:06
    jacek2407
    Poziom 10  

    Przykro mi ale w tym Thomsonie niema żadnego "perka" , oprócz trzech od geometrii obrazu. Po drugie zanik kolorów i zrywanie synchro H następuje w dość regularnym czasie.(kiedyś dłuższym a obecnie w bardzo krótkim).
    I jeszcze jedno- jak pisałem na początku najpierw (kilka miesięcy temu) znikał sam kolor , ale TV jako czarno-biały grał do oporu. Kilka dni temu do zaniku kolorów doszło zrywanie synchro H.

    0
  • #7 18 Kwi 2005 22:42
    Tomek K
    Poziom 17  

    Sbróbuj oblutować co sie da

    0
  • #8 19 Kwi 2005 20:17
    jacek2407
    Poziom 10  

    Dzięki za radę , ale u tych znajomych będę dopiero w sobotę.
    Może masz rację też zastanawiałem się nad zimnymi lutami , ale trochę mi to nie pasuje. Dlaczego? ponieważ kilka miesięcy temu zak zaczął sie problem z kolorami , to przykleiłem radiator (taki do pamięci RAM z taśmą samoprzylepną) do TDA9554 PS/N1/3I , i przez dobry miesiąc było wszystko OK. Następnie kiedy powiadomiono mnie że kolory znowu znikają , zamontowałęm mały wentylator dmuchający na ten radiator i znowu przez 5-6 tygodni było OK. Dalszy ciąg histori jest znany, oprócz zaniku kolorów zrywanie synchro H.
    Pozdrawiam Jacek.

    0
  • Pomocny post
    #9 19 Kwi 2005 20:49
    grześ68
    Poziom 16  

    wymień cv006 1mikro powierzchniowy przy tda można założyć normalny styroflrx nie elektrolit PEWNE

    0
  • #10 20 Kwi 2005 21:07
    jacek2407
    Poziom 10  

    Dziękuję wszystkim za pomoc , ale z porad których mi udzieliliście bedę mógł skorzystać dopiero w sobotę , wtedy dam znac co i jak.
    Pozdrawiam Jacek

    0
  • #11 23 Kwi 2005 18:03
    jacek2407
    Poziom 10  

    Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.TV naprawiony , wymieniłem cv006 i wszystko OK.
    Pozdrawiam Jacek

    0