Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CASIO QV-R40 SYSTEM ERROR (0e01)

Agentlos 22 Apr 2005 09:59 6134 39
  • #31
    RimasV
    Level 14  
    Ja sondze ze wina to CCD, albo CCD Driver IC,
    jeszce zobac czy pszy wlonceniu aparate na zdience otkryvazse v objektyve IRIS (carny liscik pzsed CCD) i ezeli CCD dobra to ten liscik ma reagovac na osvietlanie. Ezsce zobac cy pracuje FLASH (vspyska)
    Rimas
  • #32
    Agentlos
    Level 25  
    Pisząc liścik, masz na myśli przesłonę? Z tego co widzę , to nie działa ta presłona. Jest ciagle otwarta. Chyba że robię zdjecia w trybie w trybie macro "Macro Mode High saturation numer trybu(funkcji) 16, to wtedy przesłona zamyka się i po zrobieniu zdjecia otwiera się z powrotem.

    Lampa błyskowa kompletnie nie działa. Kondensator nie laduje się, ponieważ nie dostaje prawdopodobnie napięcia. Przetwornica (Strobe flasher for Camera) jest chyba też sprawna, ponieważ nie ma zwarć tam gdzie nie powinna ich mieć.

    Czyli co? Uważasz, że CCD moze byc uszkodzona? Chyba aparat powinien się zbumtowć" oraz pokazywał ERROR'y gdyby coś na płytce było uszkodzone. Tak według mnie powinno być.

    A masz moze schemat do tej matrycy CCD :-) . Sądzę, że nie (podejrzewam ze nie masz), ale zapytać nie zaszkodzi :-).
  • #33
    RimasV
    Level 14  
    Shematu niemam.Vogule nigdzie nievidzialem normalnyx scematuf do Digital Still Camera.
    Ezeli nedoxodzi do Blyskowy napiencie to sprawdzi na plate blyskowki malutky FUSE moze popsuty.
    Ezeli CCD zmarla, to aparat newydaje ERROR.
    Zobatc czy doxodzi do CCD 15v, -8v.
    Lepei bylo by dostac gdzes pracujency CCD z objektyvem i proveric po censciam.
    Povodzenia!
    Rimas
  • #34
    Agentlos
    Level 25  
    A gdzie sprawdzić te napięcia? Czy mogę włączyć aparat bez matrycy CCD? A gdzie ten bezpiecznik się znajduje? Jak na razie wymieniłem dwa bezpieczniki przy wyjściu zasilania z baterii. Pisząć na płycie błyskówki masz na myśli tę płytkę/folie, na której znajdują sie POWER, ZOOM oraz ledy zielona i czerwona wraz z przetwornicą do lampy błyskowej?

    Jak pewnie dobrze wiesz, bezpieczniki SMD, które są użyte w tym aparacie nie róznią się niczym innym od innych elementów. Jeden czarny i drugi czarny (cewka i bezpiecznik), a jak się głębiej człowiek przyjży to może zobaczy np. napis N czyli 2A :-).

    Jeśli mógł być, to napisz gdzie znajdę ten bezpiecznik.
    Update:
    W załaczniku daje skany, z skupiskami elementów. Chcialem jeszcze dać skan elementów znajdujących się we wnęce przez którą widać gniazdo karty SD, lecz już nie chciałem rozbierać całego aparatu i rozlutowywać miedzianych nóżek zasilających.


    Mam jeszcze jedno pytanie. Czy w menu testwym=> TEST MENU=>KEY CHECK po przechyleniu "przycisku" ZOOM w przód lub tył, powinno się coś pokazać? U mnie nie ma żadnej reakcji.
  • #35
    RimasV
    Level 14  
    Zrub foto vzsistkej platy (jak jest 3.jpg to on jest po levej strone)ma napys chyba N.Teraz juzs nepzypominam.Bez CCD aparat vloncyc mozes.
    Zobacz moze popsuty kontakty 3.jpg po pravej srone(loncy płytkę/folie z MOTHER BOARD).
    A 15v i -8 to pomiric mozes na samej CCD (odkrencz od objektyvu) jakie kontakty nieznam. Moze znaidzes opis v Internete.
  • #36
    Agentlos
    Level 25  
    Witam. Mam zrobić skana całej płytki (chodzi o górę => folię, czy o płytke z procesorami?). Jak coś to mogę podesłać na Maila, bo jest dość duża (5MB) Jak na razie to wymieniłem dwa bezpieczniki oba po 2A pokazane na skanie z innego tematu o aparacie:
    CASIO QV-R40 SYSTEM ERROR (0e01).
    Wylutowałem je i w zamian włożyłem te duże 2A w szklanych odudowach. Na obu piszę N lecz trudno to zauważyć...

    Co do wtyczki łączącej płytkę MOTHER BOARD z folią lamy błyskowej, to styki mogą być troszkę zaśniedziałe... Sprawdziłem "dzwignię" od ZOOM'u i jest sprawna. Tak na marginesie, to czy przez przycisk aby działał musi przepływać prąd?
    Chciałbym jeszcze nawiązać do zdjęcia nr 2. Pierwszy z góry element to bezpiecznik (nie widać oznaczeń), cewka, opornik, albo jeszcze dioda. Zauważyłem, że nie ma przejścia. Test diód oraz oporowości nic nie wykanują. Nie sądzę, aby był to kondensator, bo nie był by czarny (tak mnie się wydaje). Mikroskopu nie posiadam, więc pozostaje lupa oraz dokładne obejrzenie elementu, aby stwierdzić, że nie ma żadnych oznaczeń.

    Czyli ile łacznie jest bezpieczników na płytce? Może CCD ma osobny bezpiecznik? Chyba, że bezpiecznik zasilajacy ekran był bezpiecznikiem od CCD.

    Mam jeszcze pytanie. Czy każda matryca CCD ma identyczny wtyk łączący ją do resztu układu? Zobacze czy będzie jakiś opis wtyczki w Service Manual od aparatu QV-10.

    A co mogło się uszkodzić w matrycy?
  • #37
    RimasV
    Level 14  
    1.chodzi o górę => folię.
    2.to czy przez przycisk aby działał musi przepływać prąd-tak.
    3.Pierwszy z góry element to bezpiecznik (nie widać oznaczeń), cewka, opornik, albo jeszcze dioda-wedlug mnie tam jest resistor.
    4. Czy każda matryca CCD ma identyczny wtyk łączący ją do resztu układu?-nie, tylko tej samy model aparatu.No na kazdu matricu ma pzsidz +15v i -8v.
    5.A co mogło się uszkodzić w matrycy? - matricy censto byvaje uzkodzone.

    A ty mazs service manual ot QV-10?
  • #38
    Agentlos
    Level 25  
    Tak, posiadam taką Service Manual & Part List list do QV-10A. Liczy 37 stron. Jest tam schemat blokowy, ideowy i wiele informacji. Czy mogę się na min opierać przy pomiarach? Nie wiem czy znajde tam coś odnośnie wtyczki do CCD...
    Aha. Gdy wyjąłem matryce CCD i mierzyłem napięcia na czuja miernikiem (dotykalem obojętnie gdzie), to aparat pokazywał że ma rozładowaną baterię, i wyłaczał się,. Czy to może znaczyć że matryca jest uszkodzona, i że matryca ma zasilanie? Gdy bezpiecznik od matrycy TFT czyli wyświetlacza LCD był uszkodzonony, to na kablach czarnym oraz czerwonym było 1.5V co nie wystarczało matrycy do działania. teraz ma 7,3V i działa ładnie.
    Co do tego elementu o któryym piszesz => pierwszy z góry, nie przewodzi w żadna stronę.
    A gdzie może być ten bezpiecznik od lampy błyskowej? Na przycisku nie ma napięcia.

    Co do schematu, to możesz go pobrać ze strony http://www.eserviceinfo.com/ . Z aparatów CASIO dostępne są tam Service Manual'e do QV700, QV10B. QV10AC. Te dwa ostatnie nie róznią się znacznie przynajmniej dla mnie.
  • #39
    RimasV
    Level 14  
    Bezpiecznik jest ezsce levej jak est 3.jpg.(pod czarnou lepkej lence)
    Co do elementu perwsego z gory to tam moze bycz rezistor 10k (pzsykrom nemam z czym poruvnacz),
    raczej bendze taki samy jak i nizsy element w tej foto.

    Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

    Niezapomnij razladowacz kondensator!!!!!
    I pomni ze tam 300v!!!!!
  • #40
    Agentlos
    Level 25  
    Witam. Wymieniłem bezpiecznik oznaczony jaki LB tak jak mówiłeś na ICQ i Flash działa!. Wymieniłem go na 2A w szklanej obudowie i jest OK tylko że nie słychać ani cynięcia "przetwornicy" zmieniajacej napięcia z 5V na 400V ani ładowania kondensatora. Tak czy inaczej, chyba nie powinienem uznawać tego za cos złego, bo w kocu lampa działa i aparat jest bezgłośny :-).
    W załączniku załączam uszkodzony element, może komus się to przyda. To ten pod kondensatorem.