Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

XPROG - programator Motorola

zasoby 01 Jul 2005 16:02 199836 285
Altium Designer Computer Controls
  • #61
    Sidorek
    Level 19  
    w moim przypadku chodzi o motke HC05B16 (maska F62J) z radia Blaupunkt Dresden RCR 45. Radio na karte.
    W zaden sposob nie moge zlapac komunikacji z ta motka, nie probowalem jeszcze Xprogiem.

    Pytanie: czy w tym radiu jest zabezpieczona HC05 ??? Szczerze mowiac watpie, ale czekam na info

    Pozdrawiam
  • Altium Designer Computer Controls
  • #62
    mimelektronik
    Level 26  
    Czytalem motke w sc202 maska 1C14H CRACKEREM 6.2 zaprotegowana d..a Xprog ja rozpierniczyl
  • #63
    avital
    Level 15  
    Podobno trudna maska 0D46J - czyta i pisze elegancko (nie tak jak dosowy do od bobra:) ten robi super stabilnie) ale jedyny który dał rade - cracker ,pc bug, UPA 2.3 i inne odpadły.
  • #64
    D.M
    Level 15  
    Czy ma ktoś sposób na XP z tym programatorem??
    Dodam, że żadne programy typu User port nie wchodzą w rachubę - mam komunikację z płytką ale przy jakiejkolwiek próbie pracy pojawia sie komunikat, że układ nie może byc onbsługiwany przez Windows NT
  • #65
    henryk61
    Level 21  
    Sprawdż nowy program od xprog-m wer.4,3 ze strony producenta.
    Pzdr.
  • #66
    D.M
    Level 15  
    Niestety pracuję na wersji 4.3 - Dodam, że wymuszenie działania programu w trybie zgodności Windows 98 powoduje że, xprog zaczyna pracować - a po chwili otrzymuje komunikat "Device is silent"
  • #67
    djbingo
    Level 12  
    Witam, mam taki problem. Złożyłem xproga tylko użyłem pica 16f84a-04 on ma maksymalną częstotl;iwość 4Mhz a w układzie jest kwarc 8 Mhz. czy to może powodować że nie mogę połączyć się z motorolą hc11f1 ze sterownika cieńkiego? programator jest widziany przez oprogramowanie. natomiast używając zwykłego programatorka na maksie i crackera a także programu dosowego łączę się z tym prockiem ale mam same FF przy odczycie. jedyny odczyt mam gdy go zczytuje UPA23. Proszę o jakieś sugestie. Dziękuję.
  • #68
    djbingo
    Level 12  
    Znalazłem rozwiązanie zasilanie mi nie wyrabiało. Ale pojawił się drugi problem. Mam komunikat "błąd inicjalizacji bootloadera" dorwałem drugi sterownik tym razem od mondeo jest tam motorola ZC400841cfn maska 0b83t udało mi się rozszyfrować ze jest tam hc05b6 podpiąłem i ten sam błąd. Poratujcie mnie.
  • Altium Designer Computer Controls
  • #69
    kamyczek
    Level 38  
    jedną z niewielu wad tego proga jest koszmarnie wolne czytanie zawartości I2C szczególnie tych sporych 24c256 resztę czyta bez problemów szybko i pewnie co do wylutu procków to robi sie to expresowo hotem a zamiast kombinować z cieciem gir itp lepiej wyjąć motkę problem z komunikacja na płycie zazwyczaj wynika z podłączenia innych szkaradziejstw do motki a nie z winy programatorka
  • #70
    Sidorek
    Level 19  
    w 1000000000% zgadzam sie z kamyczkiem i wyciagam nawet HC11 .....

    Pozdrawiam
  • #71
    manim
    Level 19  
    mam pytanie czy na zewnetrznym adapterze wymagany jest rezonator
  • #72
    Sidorek
    Level 19  
    jak najbardziej (w kompleciku z dwoma kondensatorami i oporem)
  • #73
    manim
    Level 19  
    aczy mozna by było prosic o shcemacik adapterka dla hc11
  • #75
    manim
    Level 19  
    mam problem z zapisem motki a jest to prawdopodobnie hc11f1 (2f37e) odczytuje normalnie i niby kasuje ale ponowny odczyt i jest to samo co było a sam procek to zc 432160cfn prosze o pomoc
  • #76
    PrzemekNS
    Level 14  
    mam pytanie co do xprog'a , zbudowalem go na plytce z gotronika (poprawilem blad) i jak daje informacje o programatoze w programie to wyskakuje mi status OK ale reszte informacji w tabelce jest ------- czy tak ma byc?? narazie programowalem na nim pamiec 93C46 i spoko bez problemu poszlo
  • #77
    D.M
    Level 15  
    Tak ma być- jest O.K reszte infornmacji bedziesz miał z XProgiem m
  • #78
    Zbynoch
    Level 23  
    Witam, zmontowałem xproga na płytce Gotronika - dzięki przeczytaniu tego tematu uniknąłem większych potknięć. Narazie sprawdziłem zapis i odczyt pamięci (24C08) - OK. Myślałem, że nie uda mi się go odpalić bo mam PIC16F84A, ale jak narazie pracyje i to pod Win ME.
    Mam pytanie - może ktoś mi powie w jakim formacie zapisuje xprog (nie mogę tego ustalić) oraz czy pod Win ME będą do ugryzienia motorole.
  • #79
    kamyczek
    Level 38  
    Programator xprog jak większość programtorów zapisuje pliki w formacie XXX.bin możesz sie spotkac również z formatem motoroli s19 istnieje konwenter plików s19 na bin i odwrotnie
  • #80
    Zbynoch
    Level 23  
    Kamyczek - dzięki za informacje.
  • #81
    codeww1
    Level 11  
    Mam pytanie a raczej problem xprog dziala wysmienicie z pamiatkami 93cxx itd ale problem pojawia sie przy hc05 czy hc11 wtedy nie dziala device is silent zastanawiam sie czy to nie wina pic16f84A z fmax 4MHz Czy ktos mial podobny problem??
  • #82
    kamyczek
    Level 38  
    Jeśli czyta ci pamiątki a nie czyta motek to oznacza że albo coś źle podłączasz do motki albo ja źle konfigurujesz wina może być jeszcze po stronie kwarca z jakim ją czytasz lub tego że jest w układzie który zakłóca transmisje motka pic . A tak na marginesie ile motek już przeczytałeś i czym ? . Na nietórych rysunkach nie ma opisanego podłączenia zasilania +5 i masy do motki bez których bez wątpienia "device is silence"
  • #83
    User removed account
    User removed account  
  • #84
    Zbynoch
    Level 23  
    Witam, Mam mało doświadczenia z motkami, ale zauważyłem, że mój xprog czyta pamięci na trzech różnych PC-tach (dwa różne pod Win 98 i proc 430 MHz oraz jeden pod WinME z proc 1GHz). Natomiast Motorole mogę odczytać i zapisać tylko na tym ostatnim kompie, czyli pod WinME. Dziwne, bo producent xproga zaleca Win97 lub Win98. myślę że potwierdza się to co przeczytałem na FORUM - problem może tkwi w różnicach płyt głównych PC.
  • #85
    codeww1
    Level 11  
    Cos mi sie nie chce wierzyc wina plyt glownych ?? odpada uzywalem roznych portow lacznie z dostawianym na PCI czyzby soft z TMT byl niedopracowany? na max nie ma problemu wiadomo xprog inaczej dziala ale skoro czyta i programuje szeregowce? jeszcze nie znalazlem odpowiedzi ale jak dojde co jest poinformuje na forum.
  • #86
    Zbynoch
    Level 23  
    Nie mogę upierać się, że to z winy płyt głównych, może konfiguracja poszczególnych PC-tów. Faktem jest, że tylko na jednym kompie mam komunikację z motorolami - czas pokaże co w trawie piszczy.
  • #87
    codeww1
    Level 11  
    Ok ale na innych dzialaja ci szeregowe pamieci? problem jest tylko z motorolka?
  • #88
    Zbynoch
    Level 23  
    Tak pamięci szeregowe działają na wszystkich, żeby było śmieszniej to komp użuwany do serwisu (używany do programowania pamięci szeregowych) nie daje możliwości komunikacji z motkami. Właśnie dlatego chciałem zwrócić na to Twoją uwagę. chyba u Ciebie warto sprawdzić na innym kompie.
  • #89
    codeww1
    Level 11  
    Hmm to rzeczywiscie podobny problem jest no coz ale sprawdzajac na innym chociazby mialo dzialac mnie nie zadawala to powinno na kazdym musze to potestowac w kazdym badz razie jest jakis trop a moze ktos innym ma jakis pomysl czy wszyscy milcza moze jakies sugestie porady ??
  • #90
    kamyczek
    Level 38  
    Miałem problem z działaniem programu na zbyt wolnym komputerku stary laptop 486 nie dał z nim rady może przyczyna leży po stronie zbyt wolnego komputera który powoduje ze sam program nie nadąża za programatorem . Proponuje potestować na różnych systemach operacyjnych bo z tym też sa kłopoty czasem . Można podsłuchać transmisje na rs-ie i zmienić dla pewności max 232 bo one też czasem szaleją ...