Quote: 1. Czyli jak np u mnie bede mial temperature mierzona 20-22 stopnie a zadana zalozmy 30 to nie potrzebuje zadnego wzmacniacza?
Wzmacniacz nie potrzebujesz nawet jak będziesz miał ustawione 99°C. Z tym, że masz mniejszy przedział w sterowniku w którym program działa. Na wejściu wykorzystasz tylko zakres 0-1V a masz dostępny 0-10V. Łatwiej będzie skorygować jakieś wahania pomiaru i masz większe możliwości jeżeli chodzi o dokładność ustawienia (nie licząc błędu pomiarowego czujnika i wzmacniacza).
Quote: 2. Do podciagniecia sa potrzebne rezystory tak??, moze faktycznie latwiej z tym transoptorem
Tak, 10kΩ. Ale lepszym rozwiązaniem jest transoptor
Quote: 3. Czyli rozumiem do PWM wystarczy mi wyjscie cyfrowe, tylko ze w ustawieniach ustawic Output_PER
Do PWM wystarczy wyjście cyfrowe. W przypadku wentylatora zwykłe. Maksymalna częstotliwość przełączania na wyjściu sterownika to 100kHz
Co do ustawień to W przypadku użycia
Output_PER ustawiasz jeżeli korzystasz z wyjścia analogowego
Output_PWM ustawiasz jeżeli korzystasz z modulacji szerokością impulsu czyli PWM
Quote: 4. Tylko sterowanie PWM moge zreazliowac w przypadku jak bede mial wentylator z czterema przewodami jesli dobrze mysle?
5. Ale realizacja takiego PID dla wentylatora z dwoma przewodami tez jest do zrealizowania jak najbardziej, z tym ze mniej dokladne to wszystko bedzie tak?
Bo jak narazie mam wentylator z dwoma i trzema przewodami. I tez jestem ciekaw czy chociaz z dodatkowym przewodem RPM moge cos zdziałac wiecej?
Sterowanie PWM możesz zrealizować nawet na 2 przewodach z tym że nie masz sprzężenia zwrotnego dla regulatora PID jeżeli chodzi o kontrolę obrotów wentylatora. Z drugiej strony jako sygnału zwrotnego możesz użyć pomiaru temperatury.
TUTAJ masz dokumentacje do TIA Portal w wersji 13 rozdział 11.1 opisuje wykorzystanie funkcji PID
Co dodatkowego przewodu RPM to zawsze możesz odczytać obroty i wykorzystać no do kontroli czy się wentylator obraca czy wizualizacji lub jako sprzężenie zwrotne dla PID
Quote: 6. No własnie w standardowej nie ma, aczkolwiek mam dodatkowa plytke sygnalowa z wyjsciem analogowym, ktore jakby co zawsze moge wykorzystac. Aby w tym ukladzie jak idzie cyfrowe wyjscie zrealizowac tak jak wyzej napisales to chyba mija sie z celem wykorzystanie tego wyjscia?
Wykorzystanie tego wyjścia zależy od ciebie. Jeżeli dobrze zrozumiałem to chcesz użyć wentylatora i żarówki - czyli grzanie i chłodzenie. Płytka sygnałowa ma jedno wyjście zawsze możesz je wykorzystać do sterowania wentylatorem a PWM do żarówki - lub odwrotnie
Proponuje skorzystać z książki "Sterowniki SIMATIC S7-1200 w praktyce inżynierskiej" w niej wszystkie odpowiedzi na twoje pytania włącznie z przykładami. Sam korzystam z niej i kilku(nastu) podręczników Siemensa.