Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prądnica z silnika do elektrowni wodnej

menhils 07 Jun 2014 00:35 3885 4
    menhils
    Level 10  
    Witam, znalazłem ostatnio stary silnik (widoczny na zdjęciach).
    1. Nadał by się do celów hobbystycznych w małej elektrowni wodnej?
    2. Jak go przerobić na prądnicę?
    3. Da się nim zasilić chociaż żarówkę?
    Sorry za tak ogólne pytania, ale chcę wiedzieć czy się opłaca za to zabierać. Mam do dyspozycji 2 rzeki.Jedna spiętrzona 2m, ale latem mały przepływ, 2 nie spiętrzona ale non-stop leci woda, ale na razie pytam tylko o ten silnik.
    Prądnica z silnika do elektrowni wodnej Prądnica z silnika do elektrowni wodnej Prądnica z silnika do elektrowni wodnej Prądnica z silnika do elektrowni wodnej
    User removed account
    User removed account  
    web69
    Level 32  
    Tak o tym silniku, ten kondensator to przesuwa fazę, silnik 3F połączony w gwiazdę (co widać na schemacie) nie za bardzo nadaje się na prądnicę...
    tadeusz12345
    Level 17  
    Do celów hobbystycznych mógłbyś zastosować napęd z przekładnią sprzężony z turbiną np kaplana, ale tobie pewnie chodzi o koło młyńskie - też się nada.
    Pelton jest drogi, lepiej poszukać przekładni planetarnej lub innej.
    Co do silnika, ma strasznie małą moc, żarówkę niby zasili, należy mu odłączyć kondensator, i to uzwojenie stosować jak wzbudzenie, regulując prąd wzbudzenia będziemy mogli regulować napięcie wyjściowe.
    web69
    Level 32  
    Następny... chłopie to trójfazowy silnik na 220V, popatrz na schemat, gdzie tam chcesz podłączyć wzbudzenie? Po co tam są oznaczenia U V W?