Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Asus K73SV - Podświetlenie matrycy działa, czasami brak obrazu

07 Jun 2014 03:09 2808 5
  • Level 10  
    Witam,

    Mam problem z Asusem K73SV. Sprawa wygląda następująco: przy uruchamianiu laptopa z otwartą pokrywą nie ma obrazu (nawet BIOS się nie wyświetla), podświetlenie matrycy działa, windows się ładuje, obraz na zewnętrznym monitorze podłączonym przez HDMI wyświetla się normalnie. Gdy uruchamiam laptopa z zamkniętą / przymkniętą pokrywą w 3/4 przypadków komputer uruchamia się normalnie - z obrazem, podświetleniem matrycy. Gdy już się uruchomi normalnie wszystko jest ok, komputer może działać 24h i obraz jest cały czas. Czy to objawy uszkodzenia taśmy?
  • Level 22  
    Przerwany przewód od matrycy.
  • IT specialist
    peawe wrote:
    Czy to objawy uszkodzenia taśmy?

    Tak.
  • Level 10  
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Znalazłem taką nową taśmę na allegro i mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wymiany. Czy ogranicza się ona jedynie do wpięcia kostek, czy taśma jest gdzieś lutowana i bez specjalistycznego sprzętu jej nie zmienię?
  • Helpful post
    IT specialist
    peawe wrote:
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Znalazłem taką nową taśmę na allegro i mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wymiany. Czy ogranicza się ona jedynie do wpięcia kostek, czy taśma jest gdzieś lutowana i bez specjalistycznego sprzętu jej nie zmienię?

    Nie trzeba nic lutować, jest wpinana.
  • Level 10  
    Taśma wymieniona - laptop działa jak należy :) Jeszcze raz dzięki a pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny. Temat do zamknięcia.