Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CB Lafayette Venus - Przeróbka - jak zrobić automatyczne włączanie?

bestler 07 Jun 2014 13:50 7443 21
Relpol
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Witam,
    czy istnieje jakaś możliwość przerobienia tego w sumie fajnego radia tak aby włączało się automatycznie razem z podaniem zasilania ? W menu nie widzę takiej opcji. Nie sądziłem, że to takie uciążliwe - gaszę auto na cpn i potem nieświadomy jadę 100km z wyłączonym radiem....

Ofiaruję punkty osobie, która pomoże mi przerobić to radio.

Schemat jest tu:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13472814#13472814
  • Relpol
  • Helpful post
    emeryt2
    Level 42  
    Podpowiem ; zainteresuj się IC 12 i sygnałem na diodę D24 , jako elektronik wiesz już co masz zrobić.
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    I 24h/d ma być włączone ? To jeszcze gorsza opcja, bo ja na weekend zapomnę wyłączyć to w poniedziałek mogę mieć problemy z aku.

:arrow: emeryt2

Już robiłem kilka dni temu jedno podejście - mianowicie w gruszce z procka wychodzi pow_key, ale to chyba jest jakaś nieścisłość na schemacie bo na złączu, gdzie ten pow_key wchodzi jest ewidentnie twarda masa z jednej strony podłączona do głośnika w gruszce, a z drugiej po prostu do masy. Próbowałem za to wykorzystać pow_key_in na procesorze - zarówno na schemacie jak i w radiu nie wykorzystany. Nominalnie jest pull_up ale jak podciągnę do minusa to radio się co prawda włącza samo (już się nawet uśmiechnąłem, że się udało), ale okazuje się, że nie działa żaden przycisk ani nic - tylko tyle, że radio się włącza. Myślę, że to nie tędy droga. Sygnał włączania radia najprawdopodobniej podawany jest cyfrowo Rx,Tx z µC gruszki to µC radia a dopiero µC w radiu dekoduje ten sygnał na analogowe pow_key.

Jako, że samo radio mam schowane głęboko pod tylną kanapą to na tamtą chwilę nie miałem czasu i odpuściłem. Ale teraz chęć mnie naszła zaraz zdemontuję kanapę i spróbuję.
  • Relpol
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

emeryt2 wrote:
    Podpowiem ; zainteresuj się IC 12 i sygnałem na diodę D24 , jako elektronik wiesz już co masz zrobić.

Czy aby IC12 umożliwi włączenie radia przez zmianę stanów logicznych w POW_KEY_OUT (z IC901 n.19) jeżeli nie podamy "start" procesora IC901 PWR_KEY_IN z n1 i n2 SW901 . :?:

Nie próbowałem z tym konkretnym modelu radia, ale wydaje mi się, że zdecydowanie dużo lepszym rozwiązanie jest zainstalować "automatyczną zwłokę" przycisku ON/OFF, gdzie ON zwłoczne w czasie trwania około 1 sek. a OFF to tylko wyłączenie/odłączenie zasilania.

bestler wrote:
    że nie działa żaden przycisk ani nic - tylko tyle, że radio się włącza.

Proste jak drut, że ciągłe naciskanie klawisza (dowolnego) procesor traktuje jako "zastanowienie się co zrobić z tym klawiszem" i nie realizuje innych klawiszy. :D

Pozwoliłem sobie na przedstawienie wyjścia w postaci analogowej tego "przycisku czasowego" dla ON/OFF (dzisiaj sobota a kliencie nie dzwonią ... i dużo czasu) :

Rysownikiem/malarzem nie jestem ale chyba widać - co i jak - . :spoko:

Rozwiązanie analogowe - objaśnienia :
    BD135 - dla przekaźników, których cewka jest powyżej pobieranego prądu >100mA a dla mniejszych Przekaźników możemy podłączyć dowolny (powtórzę - dowolny) tranzystor NPN.
    pnp - dowolny tranzystor pnp.
    1k * i 47u * - to stała czasowa przycisku ON/OFF

Pozdrawiam.
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Olek II wrote:

Nie rozumiem, radio nie ma wyłącznika? Co to za wynalazek, aż poszukam.

Ma :) miękki przycisk, który de facto służy do 2 innych funkcji. A zapomnieć wyłączyć tego radia to żadna sztuka bo ma dość dobrze działający ASQ i praktycznie nie słychać radia poza silnymi rozmowami.

Dodano po 7 [minuty]:

Fajne, podpowiedzi, może się uda bez wyciągania radia z pod kanapy - zaraz popróbuję i dam znać.

Ja mam gruszkę CB200 czyli ten drugi schemat. Ale to dało mi do myślenia... ten pow_key_in to ewidentnie wejście na przycisk.
    Olek II
    Moderator
    bestler wrote:
    A zapomnieć wyłączyć tego radia to żadna sztuka bo ma dość dobrze działający ASQ i praktycznie nie słychać radia poza silnymi rozmowami.

To rozwiązanie Adama też do niczego, przecież też możesz zapomnieć wyłączyć, ale to radio według schematu, w oryginale pobiera prąd pomimo wyłączenia/uśpienia.
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Olek II wrote:
    To rozwiązanie Adama też do niczego, przecież też możesz zapomnieć wyłączyć

Nie zapomnę bo mam podłączone ZA kluczykiem.
    Olek II wrote:
    radio według schematu, w oryginale pobiera prąd pomimo wyłączenia/uśpienia.

Mam aku 100Ah :D
    SP5ANJ
    Witam.

Olek II wrote:
    ... przecież też możesz zapomnieć wyłączyć

Ale tu chodziło o to, że "zapomina włączyć" to radio.

Quote:
    ... ale to radio według schematu, w oryginale pobiera prąd pomimo wyłączenia/uśpienia.

ON/OFF to typowe "miękkie" załączenie/wyłączenie radia.

W sytuacji jaką opisał bestler to wnioskować możemy, że załączanie radia jest tylko (powtórzę - tylko) z pod kluczyka (napięcia po uruchomieniu autka).
    Z +V kluczyk i dodatkowo "opóźnienie PK" (przekaźnika) na ON/OFF po załączeniu dowolnie (czy z pod stacyjki czy podłączenia +V czy nawet z zewnętrznego źródła zasilania) uzyskujemy Załączenia radia.

Pozdrawiam.
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Żeby radio włączyć trzeba przytrzymać przycisk PWR przez równo 3 sekundy. Krócej ? nie załączy się a dłużej czyli powiedzmy >4s załączy się kolejna funkcja czyli przełączanie kanałów.

Pomysł z przekaźnikiem teoretycznie dobry z tym, że to trzeba montować w gruszce a tu nie ma ani grama miejsca...
  • Helpful post
    SP5ANJ
    Witam.

bestler wrote:
    Pomysł z przekaźnikiem teoretycznie dobry z tym, że to trzeba montować w gruszce a tu nie ma ani grama miejsca...

No bez przesady. :D

Jak chcemy "pokonać" konstruktora takiego urządzenia, to musimy się postarać.

Staraniem aby zapewnić takie rozwiązanie problemu - jest :
    - wymiana kabla na taki co ma 2 żyły więcej
    - wyłączyć funkcje, z których nie korzystamy a wykorzystać kabelki (1 żyła)
    - zrobić/wykonać układ tych 3 sekund na dzielnikach CMOS gdzie z dokładnością do 0,1sek możemy podać taki przebieg ON/OFF

Wolną "żyłę" kabla mikrofonowego możemy pozyskać poprzez "wyjęcia" funkcji SPK_OUT.

Po "wyjęciu" SPK_OUT musimy dorobić klucz elektroniczny dla załączania/odłączania SPK po napięciu PTT.

To takie luźnie "dywagacje" nad chęcią wyjścia z sytuacji - ale jak Olek II napisał to najpewniejszym rozwiązaniem jest ta "kartka" WŁĄCZ radio. :D

Pozdrawiam.
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Zrobione :) Działa jak trzeba!

Wykorzystałem nieco pomysł kolegi SP5ANJ z tym, że uprościłem do niezbędnego minimum. Pomiędzy pin pwr_key_in µC a masę dałem równoległe RC. Jako pojemność - tantal 22µF/6,3V a rezystor dobrałem doświadczalnie montując w pierwszym podejściu prkę 100k. Tak to wyglądało:
    CB Lafayette Venus - Przeróbka - jak zrobić automatyczne włączanie? CB Lafayette Venus - Przeróbka - jak zrobić automatyczne włączanie?

Rezystancja przy której radio się bez problemu załączało nawet po 1 sekundowym zaniku napięcie to ok 49k.
    Tak wygląda efekt końcowy:

Radio pięknie się załącza - obu tylko zmiana temperatury zimną nie wpłynęła negatywnie na stałą czasową RC, ale wtedy zawsze mogę wrócić do pomysłu kartki na fajerze :)

A tak to wygląda :

Bardzo dziękuję za pomysły - jak widać to nic trudnego :)
    Punkty chyba na Kolegach nie zrobią większego wrażenia ale pomogły oczywiście kliknę :)

Pozdrawiam, Paweł
    SP5ANJ
    Witam.

bestler wrote:
    Bardzo dziękuję za pomysły - jak widać to nic trudnego

Ooo zaskoczył mnie tak prosty pomysł zwłoki czasowej. :spoko:

To temat zamykamy.

Pozdrawiam.

-- na prośbę autora - temat OTWIERAMY -- 12.06.2014 .
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Dziękuję. Układ RC, który zastosowałem jest bardzo czuły na temperaturę i po nagrzaniu się gruszki na słońcu już nie działa tak jak trzeba.

Mam już inny pomysł, ale nie mam chwilowo czasu. Jak zrobię to opiszę również tu.
    User removed account
    User removed account  
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Może wstawić jakiegoś np. Attiny13 z prościutkim programeme, który by generował odpowiedni impuls. W obudowie SO08 śmialo się zmieści.
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    arturavs wrote:
    Może wstawić jakiegoś np. Attiny13 z prościutkim programeme, który by generował odpowiedni impuls

Tak właśnie zrobiłem już kilka dni temu. Po włączeniu zasilania 3 sek impuls. Jednak po zbadaniu działania na wyjeździe zmieniłem program dając 15 sekundowe opóźnienie po podaniu napięcia po czym 3 sek impuls a to dlatego, że podczas kręcenia rozrusznikiem z jakichś powodów atmega nie zawsze resetowała się (pewnie na elektrolitach napięcie nie spadało do 0). Teraz przez 15 sek mam czas na uruchomienie silnika. Na razie działa.
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Myślę, że to już koniec przeróbek. Wszystko działa idealnie.

Atmega8 (przewlekana, po zagięciu nóżek się mieści), zasilana 3,3V. Po załączeniu zasilania 15 sek ciszy i następnie 3 sekundowy impuls stanu niskiego (pin atmegi podłączony do PWR_KEY_IN procka w gruszce. Przez te 15 sek raczej zawsze zdążę uruchomić silnik i po chwili uruchamia się radio. Raczej tak już zostawię.