Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

xsara picasso 1,6 95KM 2005r

joseph2 07 Jun 2014 23:35 1122 5
    joseph2
    Level 8  
    Posiadam sam. xsara picasso 1,6 95KM. Moje zapytanie dot. stale za³±czonego went. ch³odzenia silnika. Klima prawid³owo "pilnuje" temp. zadanej (jej inst. jest szczelna, czynnik ch³odz±cy na prawid³owym poziomie). Podejrzewam czujnik (dwustan) ci¶nienia umieszczony na bloku ch³odnicy. Nie przychodzi mi jednak jakikolwiek b³±d. Przed ew. wizyt± u diagnosty chcia³bym wrzuciæ ten temat. Mo¿e jaka¶ bratnia dusza wesprze mnie w problemie. Bêdê wdziêczny za pomoc...
    User removed account
    User removed account  
    joseph2
    Level 8  
    Problem w tym ¿e na zimnym silniku przy wy³±czonej klimie dzieje siê to samo. Pod filtrem olejowym jest jaki¶ czujnik. W zwi±zku z tym ¿e mam niewielk± nieszczelno¶æ na jego korpusie trochê oleju zwil¿a go. Obecnie jest trochê wysmarowany. Mo¿e to jest ten problem. Wyci±ga³em ju¿ wspomniany wcze¶niej czujnik (dwustan ci¶nienia w uk³adzie klimy na bloku ch³odnicy) bez efektu.
    User removed account
    User removed account  
    joseph2
    Level 8  
    Dok³adnie sprawdzi³em. To jednak dmuchawa. Po za³±czeniu silnika w³±cza siê na max-a. Gdy za³±czam klimê to s³ychaæ ¿e na¶ledza temp. zadan± i "nak³ada siê" na wysokie wysterowanie wentylatora. Czasami gdy temp. rzeczywista zbli¿a siê do zadanej obroty went. jakby lekko siê obni¿aj±. Nie mniej jednak ci±gle pracuje. Odpina³em kilka czujników - nie pomog³o.
    autoas
    Level 42  
    joseph2 wrote:
    Odpina³em kilka czujników - nie pomog³o.

Jak teraz po takim bezsensownym poszukiwaniu usterki, naprawiæ auto, jak zrobiæ diagnostykê....eh..