Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung 223bw - po piorunie

SimsonTuning 09 Jun 2014 11:52 2130 8
    SimsonTuning
    Level 10  
    Witam. Mój samsung 223bw w trakcie uderzenia pioruna wyłączył sie i juz nie można go było włączyć. Nie swieci nawet dioda. Po rozebraniu wymienilem bezpiecznik bo był spalony 3.15A oraz wymienilem kondensatory bo były popuchniete. Na kondensatorze 100uf 450V napięcie 300V. Zasilacz nie daje napięcia 5V i 14V na płytke sygnałową, oraz niedaje napięc z traf invertera. Nie mogę na płytce znaleźć wspomnianego w innym temacie IC101 (Link - możliwe inne oznaczenia). Przypuszczam ze zepsuty może byc ten element oklejony zółtą taśmą, chyba transformator (ma cztery wejscia i 4 wyjscia, na wejsciu ma 300V a na wyjsciu nic nie podaje). Co jeszcze mogę sprawdzić? Nigdzie nie mogę znaleźć schematu zasilacza do tego monitora. Pozdrawiam

Samsung 223bw - po piorunie Samsung 223bw - po piorunie [/img]
    SLAVCO1983
    Level 18  
    Dioda dalej nie świeci? Kolejne pytanie to czy dobrze robisz pomiary?
    SimsonTuning
    Level 10  
    Dioda nie swieci, mam nadzieje ze dobrze, choć ręki uciąć sobie nie dam. A mam jeszcze pytanie czy piorun mógł uszkodzić matryce, czy takie uszkodzenia się zdarzają przy piorunie.
    krakarak
    Level 41  
    Kolego, jak można brać się za naprawę nie mając pojęcia o elektronice i zagrożeniach w dłubaniu przy napięciach zagrażających życiu?
    "Element oklejony żółtą taśmą, chyba transformator" - tak, to transformator. On nie "daje" sam z siebie napięcia na stronie wtórnej i jest na pewno sprawny.
    IC101 nie widzisz?! A co jest przykręcone śrubką do aluminiowego radiatora i wygląda jak tranzystor?

Zostaw to grzebanie w czymś czego nie rozumiesz, daj zasilacz w fachowe ręce.
    olekt2002
    Level 30  
    SimsonTuning wrote:
    Nie mogę na płytce znaleźć wspomnianego w innym temacie IC101
    Przykręcony do radiatora.
    SimsonTuning
    Level 10  
    Niestety nie jestem elektronikiem, z czym ubolewam, ale jestem elektroenergetykiem i dlatego podejmuje się takich rzeczy. Mialem styczność z napięciami zagrażającymi życiu. Przy tym trafie zastanowiła mnie liczba podłączeń. Z góry przepraszam za niewiedze z zakresu elektroniki, ale dlatego proszę o pomoc na forum. Dziękuje za pomoc z IC101. Jak można sprawdzić taki element, zapewne bez wylutowania sie nie obędzie?
    BILGO
    Level 38  
    Odłącz przetwornice świetlówek. Wylutuj tranzystor kluczujący trafo przetwornicy głównej i sprawdź czy jest podawany sygnał prostokątny o częstotliwości ok 35kHz przez sterujący tranzystorem układ scalony.
    Jeśli takowego nie ma to zapewne układ sterujący jest spalony.

PS. Ale z tego co widzę tranzystor jest zintegrowany z układem sterującym. Wiec musisz sprawdzić np oscyloskopem czy układ IC101 kluczuje trafo głównej przetwornicy. Jeśli nie to jest uszkodzony i do wymiany.
    Dj Haker
    Level 35  
    SimsonTuning wrote:
    A mam jeszcze pytanie czy piorun mógł uszkodzić matryce, czy takie uszkodzenia się zdarzają przy piorunie.

Tak, ale raczej nie w Twoim przypadku.

Płytka zasilacza na biurko, nie podłączaj płytki main. IC101 trzeba wylutować.

SimsonTuning wrote:
    Przy tym trafie zastanowiła mnie liczba podłączeń.

A co ona Cię obchodzi ? :D Piorun jakieś wyprowadzenia dołożył ? :D
    SimsonTuning
    Level 10  
    Dzisiaj doszedł mi IC101, wymieniłem i wszystko działa ;) Dziekuje za pomoc i wyrozumiałość.

Mam jeszcze pytanie skąd najlepiej było by mi wyciągnać 12v 1A w tym monitorze aby zasilić głośniki AS501 do Della, dobrze zeby wyłączały się w trybie Stanby?