Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

EG106 - Esperanza EG106, brak wibracji

jerzy11 09 Jun 2014 20:54 5439 6
    jerzy11
    Level 9  
    Gra pewnie nie warta świeczki wiem, ale chciałbym chociaż spróbować uruchomić wibrację w tym padzie. Esperanza podaje że pod PC działa ta opcja, na forach wyczytałem że użytkownikom rzeczywiście działają. Innego nie będę kupował bo generalnie w gry nie gram, pad służy mi za "pilot" do multimediów i lepszy do niczego jest mi niepotrzebny, ale odkryłem PCSX2 i mi się jakaś gierka spodobała, może się zmuszę i zagram ale tylko z silniczkami działającymi bo tak sobie zażyczyłem :)
    Testowany na WIN7 i XP, wszystko działa prócz wibracji, sterowniki producenta nie mają dodatkowej karty we właściwościach kontrolerów gier, porównałem różne pady innych producentów, poinstalowałem oprogramowanie, pozmieniałem vid/pid ale nic to nie dało w większości przypadków, bo spróbowałem w końcu od Speed Link SL-6535-SBK-01, pad na nich działa, jest opcja testu wibracji ale ona dalej nie działa, więc pada rozkręcilem (na innych też pad działa, ale nie ma tej karty testu wibracji)

EG106 - Esperanza EG106, brak wibracji

Podejrzenie pada na diody D1 i D2, przewodzą w obie strony, tak patrzę też na te kabelki od silniczków, dobrze są przylutowane? Silniczki działają, sprawdziłem na zewnętrznym zasilaniu. Jakie diody mogę wpasować zamiast tych D1 i D2 zamiennie?
    11111olo
    Level 42  
    Diody zabezpieczają tranzystor przez uszkodzeniem indukcyjnym i podejrzewam że błąd pomiaru wynika z tego, że równolegle jest podpięty silniczek. Sprawdź czy pobliski tranzystor nie uległ uszkodzeniu. Wlutowanie kabelków nie powinno mieć znaczenia bo to silniczek prądu stałego.
    jerzy11
    Level 9  
    zadam pewnie głupie pytanie, muszę tranzystor wylutować z płytki w celu jego sprawdzenia?
    11111olo
    Level 42  
    Najpierw pomierz bez wylutowywania. Jeśli gdzieś pokaże zwarcie to odlutuj silniczek i mierz jeszcze raz. Jeśli dalej będzie zwarcie to musisz wylutować. Również może być przerwa.
    jerzy11
    Level 9  
    Dałem do sprawdzenia kumplowi, który ma większe pojęcie o elektronice i wygląda na to że tranzystory i diody są OK, więc to raczej kwestia sterowników.
    Pewnie sterowniki z tego tematu autora arti509 by działały, ale link do usb vibration joystick nie działa, poszukam jeszcze chwilkę i pewnie dam sobie spokój jak nie znajdę, ale mimo wszystko dzięki za pomoc
    jerzy11
    Level 9  
    Te już próbowałem i niestety wibracja nie zadziałała, w wolnej chwili popróbuję innych bo się zaparałem i je muszę znaleźć dla spokoju ducha!
    Jak mi się uda to tutaj podrzucę linka, dzięki za rady

-------edit-----
    Pomyliłem się podając, że działają sterowniki od Tracera, bo sobie pomyliłem VID/PID w rejestrze!

Działają sterowniki AGJ-3700_WIN_7.exe z postu 11111olo (na XP 32bit i WIN7 64bit)
    Pad instaluje się jako: USB Gamepad
    w każdych innych sterownikach, które próbowałem brakuje w rejestrze tej wzmianki:
    OEMCallout (REG_SZ) joyhid.vxd

EG106 - Esperanza EG106, brak wibracjiEG106 - Esperanza EG106, brak wibracji

Po zainstalowaniu sterowników AGJ-3700, zmienić trzeba wpisy VID_0079&PID_0006 które znajdują się w:
    HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/Control/MediaProperties/PrivateProperties/Joystick/OEM/

oraz

HKEY_CURRENT_USER/System/CurrentControlSet/Control/MediaProperties/PrivateProperties/Joystick/OEM/

... wyeksportować je najpierw do oddzielnych plików, otworzyć je notatnikiem i podmienić VID i PID na ten z naszego pada i na końcu dodać do rejestru 2-klikiem

Efekt jest jednak taki (u mnie przynajmniej, pewnie jednak mam coś nie tak z jedną stroną odpowiadającą za wibracje w padzie) że w teście działa mi tylko jeden silniczek, ale i tak wibruje ok, tak że nic nie ruszam już, dzięki może komuś się przyda, bo pewnie nie dotyczy to tylko tego pada