Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Technics SU-V670 - Power amp direct nie gra prawy kanał

10 Cze 2014 22:41 1725 3
  • Poziom 10  
    Witam,
    czy ktoś z szanownych kolegów spotkał się z usterką jak w temacie?
    Wzmacniacz w trybie normalnym działa poprawnie, oba kanały grają równo, regulacja wzmocnienia działa płynnie, nic nie charczy ani przerywa, jedynie balans w prawo trochę szwankuje: trzeba mocno docisnąć pokrętło aby ściszyć lewą kolumnę.
    Po włączeniu power amp direct gra jedynie lewy kanał w prawym cisza, po wyjęciu i ponownym włożeniu kabli do gniazd dźwięk na jakąś chwilę pojawia się w obu kanałach po czym zanika ponownie w prawym. Włączanie i wyłączanie kilkakrotne przycisku przełącznika nie pomaga. Jak dotąd, przemyłem Kontaktem sam przełącznik, sprawdziłem jego luty do płytki, sprawdziłem ten długi niebieski kabel i wtyczkę oraz gniazdo - wyglądają OK.
  • TermopastyTermopasty
  • Pomocny post
    Poziom 32  
    Jeśli wzmacniacz gra w na innych wejściach, to przerwa jest w połączeniach między przełącznikiem Power Amp Direct a gniazdem wejściowym Power Direct
    lub w samych stykach tego przełącznika (sprawdź omomierzem połączenie z W101 do CN102 i styki przełącznika).
    Schemat tu:
    http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/52515/Technics_SUV670.html
  • TermopastyTermopasty
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    Sprawdź miejsce lutownicze gn. wejściowego w płytę główną, być może zimy lut lub ścieżka pękła. Niestety by się do tego dostać trzeba trochę porozkręcać wzmacniacz.
  • Poziom 10  
    Wielkie dzięki za pomoc, jeszcze raz dokładniej obejrzałem połączenie CN102 z W102, okazało się, ze są pęknięte luty gniazdka. Tak w ogóle to słaba jest oryginalna cyna w tym modelu, poprawiłem jeszcze kilka innych podejrzanych lutów na tej płytce oraz wymieniłem kondensatory C107 i C108 na LXY Nippona. Wzmacniacz gra poprawnie. Temat do zamknięcia.