Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dlaczego nie dziala uklad z komparatorem LM393N

TomasQ1996 10 Jun 2014 22:58 2403 11
  • #1
    TomasQ1996
    Level 8  
    Prosil bym o pomoc bo nie rozumiem dlaczego nie dziala mi ten uklad. Jezeli nie podalem jakis informacji to napiszcie w komentarzu
    Dlaczego nie dziala uklad z komparatorem LM393N
  • #2
    kicajbas
    Level 32  
    Witam
    TomasQ1996 wrote:
    Jezeli nie podalem jakis informacji to napiszcie w komentarzu

    ... może warto by było od tego zacząć.
    Co to ma robić, co znaczy " nie działa", te rezystory "ze strzałkami" mają jakiś oznaczenie? ( wiem co to jest, ale mógłbyś opisać).
    Układ prawidłowo zmontowany? - kolejność nóżek, diody świecą? to są LED'y? ......wystarczy.

    Pozdr.
  • #3
    jony
    Electronics specialist
    Kolega zapomniał, że LM393N ma wyjście typu otwarty kolektor. Więc jak to ma działać z diodami LED włączonymi do masy?
  • #4
    TomasQ1996
    Level 8  
    A teraz? I w tym ukladzie diody ktore wychodza maja swiecic (ipojemnosc fotorezystorow tez podac)

    Dlaczego nie dziala uklad z komparatorem LM393N
  • #5
    jony
    Electronics specialist
    Diody trzeba obrócić i zamiast do masy dać do plusa.
  • #6
    TomasQ1996
    Level 8  
    Diody? Ja podalem w tym wypadku przyklad z tymi diodami bo przy takim schemacie na wyjsciu A czy B jest 0V czy w jasnym czy w ciemnym i chodzi mi dlaczego, jakis blad popelnilem moze w zlym miejscu dalem wejscia + -

    Dodano po 13 [minuty]:

    A zapomnialem dodac na wyjsciu powinno wychodzic 0V albo 5V a tak nie jest
  • #7
    kicajbas
    Level 32  
    Witam
    Przecież kol.jony napisał Ci dlaczego tak jest.
    Wyjście OC jest to wyjście na którym ( w uproszczeniu ) jest tranzystor podłączony emiterem do masy, kolektor zaś "wisi w powietrzu" i nie ma na nim żadnego napięcia.
    Chcąc aby układ załączał coś to to "coś" musi byc podłączone do Vcc.
    Dlaczego nie dziala uklad z komparatorem LM393N

    ... tak to na "chłopski rozum" działa.

    TomasQ1996 wrote:
    0V albo 5V a tak nie jest

    ..a jak jest? :D

    Pozdr.
  • #8
    TomasQ1996
    Level 8  
    Przez caly czas 0V

    Dodano po 1 [sekundy]:

    Przez caly czas 0V

    Dodano po 2 [minuty]:

    I podlaczenie do Vcc czyli do wejscia na komparatorze +9V jezeli to masz na mysli to mam podlaczone +9V i nie dziala
  • #9
    kicajbas
    Level 32  
    Witam
    TomasQ1996 wrote:
    I podlaczenie do Vcc czyli do wejscia na komparatorze +9V jezeli to masz na mysli to mam podlaczone +9V i nie dziala

    ...chodziło mi o podłączenie diod LED; u Ciebie jest ANODA do komparatora, KATODA do GND, a ma być ANODA do Vcc ( 9V ) KATODA do komp. - oczywiście wraz z rezystorem.
    Co do napięć to przecież pisałem i narysowałem dlaczego tak jest.
    Pokaż oryginalny schemat tego czegoś.

    Pozdr.
  • #10
    TomasQ1996
    Level 8  
    Ten schemat jest w ksiazce Budowa robotow dla poczatkujacych Davic Cook i zrobilem tak samo jak w ksiaze wszystko fajnei diody swieca co tu sa silniczki jezdza ale jest problem z wlasnie tym komparatorem bo nie wypuszcza napiecia zadnego a schemat zaraz wysle
  • Helpful post
    #11
    kicajbas
    Level 32  
    Witam
    TomasQ1996 wrote:
    komparatorem bo nie wypuszcza napiecia zadnego

    ... przeczytaj nasze poprzednie posty ze zrozumieniem: ON CI ŻADNEGO NAPIĘCIA NIE WYPUŚCI - najogólniej to taki elektroniczny przekaźnik; zwiera do masy, nie "wypuszcza" napięcia.

    Pozdr.
  • #12
    TomasQ1996
    Level 8  
    Chyba wkoncu zrozumialem wielkie dzieki i w razie gdybym mial nastepne problemy to mam nadzieje ze mi pomozecie ;)