Jak w temacie, niestety znalazłem tylko suszarki, a w mieszkaniu nie ma miejsca na dwa odrębne urz±dzenia: pralkę i suszarkę. Nie ma takiego urz±dzenia na rynku?
sam znalazłem, otóż istnieje tylko JEDEN model na ¶wiecie. Wszedł do sprzedaży w maju tego roku... koszt ~5500zł, można kupić w najdroższych marketach póki co.
Znakomita większo¶ć pralko-suszarek suszy "korzystaj±c z wody" (mówi±c w bardzo dużym uproszczeniu).
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic695767.html S± w¶ród nich takie, które susz± bardzo dobrze (np. Miele), s± jednak dużo droższe.
Niektórzy producenci oferuj± modele pralko-suszarek "korzystaj±cych z powietrza" (BSH).
>Znakomita większo¶ć pralko-suszarek suszy "korzystaj±c z wody" (mówi±c w bardzo dużym uproszczeniu).
No wła¶nie, marnuj±c hektolitry wody na chłodzenie skraplacza, lub wydmuchuj±c ¶wieżo zużyte kWh na nagrzanie powietrza na zewn±trz. To jest wręcz niepoważne w czasach, gdy woda i pr±d s± takie drogie. Sprężarki, skraplarki, parowniki i ogólnie technika pomp ciepła znane od dawna, nie ma powodów by z tego nie korzystać.
Szanowni Profesjonali¶ci,
Patrzę, czytam już trzeci tydzień i nie mogę podj±ć jasnej decyzji:
Aktualby model pralko-suszarki AEG (chyba L9WBA61B choć nie znalazłem czym sie różni od L9WBA61C) jako jedynej na rynku z pomp± ciepła. Drogie to okrutnie. Chcę kupić pierwsz± pralko-suszarkę, skuszony brakiem konieczno¶ci rozstawiania prania po mieszkaniu ale i ograniczony ilo¶ci± miejsca (pralka i suszarka osobno nijjak nie wejd±). Chcę porz±dny sprzęt, i żeby nie marnował setek litrów wody i nie grz±ł łazienki (pompa ciepła).
POwszechna opinia donosi: nie kupuj pralko-suszarki bo awaryjna.
Jedyne info jakie znalazłem n.t. awaryjno¶ci AEG z pomp± było na brytyjskich forach i dotyczyło zapychania się jakiej¶ rurki smechami z ubrań, ale podobno po takim zapchaniu wylewa wode z szuflady na proszek i zatapia s±siada.....
Czy kto¶ się podzieli do¶wiadczeniem z serwisu lub z użytkowania?
Kupić AEG czy odpu¶cić ekologię np na rzecz Boscha lub Samsunga 2w1?
Aktualnie jest L9WBC61B stary model to L99691HWD.
Starszy model to 1kg mniej prania i chyba lepszy wy¶wietlacz.
Od pół roku mam L9WBC61B i działa jak należy, ale ma kilka niedoróbek.
Do minusów:
-pranie bywa pomięte po suszeniu na wiór.
-software ma błędy-niedoróbki, przydałaby się opcja aktualizacji.
-wkładasz pranie pralka waży wyskakuje czas stwierdzasz, że to za długo i używasz funkcji skracania czasu prania, czas zamiast się przeliczyć kasuje się na domy¶lne i znowu trzeba ważyć, irytuj±ce.
-na niektórych programach nie da się wł±czyć żadnych funkcji po ważeniu. Np. nie da się ustawić czasu jaki musi upłyn±ć do rozpoczęcia prania, skrócić prania, wł±czyć suszenie, zmienić szybko¶ć wirowania itp.
-pranie po ustalonym czasie. Pralka powinna zważyć i potem się powinno ustawiać czas, a teraz jest tak, że chcesz mieć pranie na rano to najpierw musisz zważyć(ustalić czas prania), potem skasować program (wł±czyć/wył±czyć pralkę) wyliczyć ile czasu potrzeba opóĽnić wiedz±c ile trwa pranie, żeby to było np. na 6.00 rano.
-brakuje programu wypierz do ustalonej godziny np. 6:00 rano.
-dla niektórych programów suma czasów trybu ł±cznego suszenie + pranie jest znacznie większa niż tylko pranie, a potem wł±czenie suszenia. S± to różnice nawet ok 40min. Widać to kiedy pralka przechodzi z prania do suszenia. Po starcie suszenia znowu zaczyna się odwirowanie wstępne czekanie nie wiadomo na co. Co ciekawe dzieje się tak tylko w suszeniu automatycznym, w czasowym pralka po praniu od razu wł±cza sprężarkę i suszy.
-suszenie chyba nie ma czujnika temperatury/wilgoci. Suszenie jest na zimno pranie ma może 30C przez cały czas suszenia -dopóki jest wilgotne. Gdy się robi suche to temperatura idzie do góry, czasem bardzo wyraĽnie, spokojnie zrobi się 50C i więcej. Powinno się to wtedy wył±czyć, a nie suszyć dalej, tak się robi gdy jest więcej rzeczy w pralce i nie jest to typowa bawełna, nie jest to też bardzo częste. Jednak w większo¶ci przypadków suszenie jest w niskiej temperaturze.
-suszenie na wiór, ale przede wszystkim suszenie do prasowania (bardzo przydatne) jest dostępne tylko dla bawełny, a powinno być we wszystkich programach. Trzeba ręcznie ustalać czas suszenia, a to wymaga wprawy.
-częste czyszczenie filtra do suszenia - ale za to jest dobrze przemy¶lane i manualnie jest łatwe.
-wypoziomowanie jest obowi±zkowe.
-przy wirowaniu spadn± wszystkie przedmioty położone na pralce.
-powinna być dodana zalaminowana karta programów.
-sprężarka i wentylator suszenia wydaj± stały szum. W trybie suszenia w czasie pracy noc± może być za gło¶no je¶li pralka nie stoi za drzwiami.
-ciężka, 100kg, wnoszenie po schodach to udręka, potrzebne s± min. 3 silne osoby, najlepiej 4.
-nie rozumiem dlaczego pompa wody uruchamia się tak często.
-nie można wlewać płynu do płukania w programie sport ?!?
-im bardziej się wysuszy tym prasowanie trudniejsze.
Plusy:
-można na niej polegać, faktycznie jest tak, że wieczorem wkładasz rzeczy, rano wyci±gasz, prasujesz i można i¶ć.
-wirowanie 1600 samo w sobie już suszy.
-wirowanie ma dobry algorytm: powoli rozpędza się coraz bardziej i za każdym razem układa pranie na nowo, minus jest taki, że to trwa długo, >15minut.
-silnik jest tak cichy, że w normalnym praniu gdyby nie to, że pranie samo w sobie chlupie można nie zauważyć, że pralka w ogóle pracuje.
-jak kto¶ miał do czynienia z pralk± za 1000zł to różnica jest kolosalna.
-proszek generalnie nie obkleja komory na proszek.
-duża klapa - ułatwia wkładanie.
-pralka po pół roku nie przesunęła się nawet o milimetr.
-dobre wykonanie, nie jest to jaki¶ niedopasowany pofalowany plastik.
-nie wci±ga małych obiektów pod gumę przy drzwiach które potem zatykaj± filtr, ale zdarza się, że podczas suszenia smycz utknie w fałdach gumy.
-suszenie w niskiej temperaturze, max 30C. Suszenie wgl±da mniej więcej tak jakby postawić wiatrak przed ubrania. Można suszyć, rzeczy których normalnie nie powinno się suszyć. Powinien powstać nowy symbol suszenia w temp. pokojowej -bezproblemowe czyszczenie filtra na dole, wystarczy mieć płaskie naczynie.
-jak kto¶ lubi automatykę to będzie zadowolony, wiatraczki, sprężarka, wirowanie wszystko ładnie chodzi
Prawdopodobnie Bosh ma też pralko suszarkę ze sprężark±, ale nigdzie nie jest to napisane, nawet wspomniane. Przypuszczam to na podstawie zużycia wody i pr±du podczas prania+suszenia.
Aha i jeszcze jedno w Polsce ta pralka kosztuje zbyt dużo, w Czechach dostałem j± 1000zł taniej, pomimo, że to bogatszy kraj... na Słowacji ok 800-500zł taniej. W Niemczech też widziałem taniej, nawet na Ukrainie wychodziło taniej, zależy kto gdzie ma blisko może posprawdzać. W Czechach już starszego modelu raczej nie dostaniesz. Dzwoniłem do AEG czy maj± gwarancję, gdy jest kupione za granic± i dopóki jest to w Unii to nie ma problemu.
Pralka trochę grzeje pomieszczenie, ale jak się weĽmie dłuższy prysznic to też jest nagrzane + wilgoć.
Witam wszystkich, bardzo proszę o pomoc w wyborze pralko-suszarki. Koniecznie musi być z pomp± ciepła. Czy sytuacja na rynku tych urz±dzeń uległa poprawie i dostępne jest więcej modeli? Niestety przegl±daj±c oferty nigdzie nie jest to wprost napisane, z wyj±tkiem przytaczanego tutaj modelu AEG - ten niestety jest za drogi. Póki co alternatywę do niego stanowi model Boscha z postu powyżej WVH28420 za ok. 3.000zł co wydaje się rozs±dnym rozwi±zaniem. Po parametrach zużycia mediów widzę, że bliĽniaczym do niego modelem jest Siemens WD14H420PL. Czy poza tymi urz±dzeniami warto zwrócić uwagę na co¶ jeszcze? Ewentualnie czy dopłata rzędu 2.000-2.500zł to AEG jest warta tego zachodu? Nie zależy mi na wymy¶lnych programach i gadżetach, podł±czeniu do sieci WiFi. Chciałbym tylko uprać i wysuszyć zwykłe pranie, 95% bawełnę, bez zużycia 100l na samo suszenie. I jeszcze dodatkowe pytanie - czy pralko-suszarka z pomp± ciepła musi być jako¶ specjalnie umiejscowiona? Można j± postawić w dużej, zabudowanej szafie w łazience? Czy drzwi od szafy mog± być zamknięte? Czy trzeba je uchylać na czas suszenia lub zamontować kratki wentylacyjne? Jestem zielony w sprawach AGD więc wszelka pomoc będzie dla mnie nieoceniona. Dziękuję, Kuba.
Nie wiem czy zwróciłe¶ uwagę na pewien mankament, który wczoraj wskazał mi sprzedawca. Mianowicie pralko suszarka ma przykładowo 9 kg prania suchego i 6 kg wsadu... mokrego. To oznacza, że jak upierzesz te 9 kg to po odwirowaniu waży kilkana¶cie kg i nie wrzucisz cało¶ci do suszarki na raz. Do tego jak wrócisz z rodzin± z wakacji i masz kilka prań do zrobienia to po każdym czekasz dodatkowo 2 do 4 godzin na wysuszenie poprzedniego prania zanim wrzucisz kolejne lub rezygnujesz z suszenia.
To oczywi¶cie jest istotne jeżeli ma się opcję kupienia odrębnej suszarki, bo można prać i suszyć jednocze¶nie nie blokuj±c sobie pralki ale jak się nie da wstawić suszarki to warto wiedzieć, że s± pewne ograniczenia.
No, ale u mnie wielokrotnie przeładowywało się suszarkę (bo za dużo prania było wrzucone, ale nadal jako¶tam suszyła. Nic się nie popsuło, chociaż pranie często wychodzilo jeszcze ciut mokre. Zatem da się, choć z czasem człowiek się przyzwyczaja i ładuje mniejsze porcje prania (ale nadal na oko) i przechodzi gładko.
Dobrze jakby te urz±dzenia miały wbudowan± wagę i możliwo¶ć np. zablokowania programu suszenia przy mocnym przeładowaniu.
Móstwo suszarek jest już z pomp± ciepła, nawet coraz bliżej tysi±ca złotych, ale w temacie urz±dzenia 2w1 niewiele się zmienia. To chyba przez stopień skomplikowania...
Kojar
Electrolux EW9W161B
AEG L9WBC61B
AEG L9WBA61BC
natomiast obecnie, z racji na to, że mam "darmowy pr±d", a woda+kanaliza jest do¶ć droga to zainteresowałem się pralko suszarkami tradycyjnymi, ale takimi które nie używaj± wody do cyklu suszenia (np. BOSCH WVH 28420PL).