W poście #72 masz tabele od wymienników i ich parametry. Skropliny idą do kanalizacji. Nie da się tego zjawiska ukryć. Po lamelkach wymiennika spływa woda.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theremanitou wrote:Sens projektu jest tylko hobbystyczny. Warto zainwestować w klimakonwektory które docelowo można będzie podpiąć pod pompę ciepła/agregat wody lodowej. Mam w mieszkaniu w kamienicy 3 klimakonwektory podpięte pod agregat 8kW i na chłodzeniu system pobiera 500-1500W pobierając z mieszkania 1500 -3500W ciepla.
Jan_Werbinski wrote:Typowa klima to moc minimalna 200-300W i EER znacznie przewyższający 5 na minimalnych obrotach.
manitou wrote:i na chłodzeniu system pobiera 500-1500W
manitou wrote:Haha nie ma jak to teoretyk sztuki;) minimalnie pobiera od ok 300W ale ja mam schłodzone 3 pomieszczenia to wychodzi ok 500W chlodu na pomieszczenie.
manitou wrote:Co do EER zgoda ok 3 ale wiesz ze różnica w cenie miedzy moim systemem wody lodowej zrobionym diy a multisplitem NIGDY by mi się nie zwróciła nawet przy eer 5.
jack63 wrote:Jan_Werbinski wrote:Typowa klima to moc minimalna 200-300W i EER znacznie przewyższający 5 na minimalnych obrotach.
Już myślałem, że sobie odpuściłeś opowiadanie niestworzonych osiągnięć COP, a Ty dalej swoje...
Wprowadzasz ludzi w błąd. Przykre...
Jan_Werbinski wrote:Skoro system nie schodzi do 300, to coś jest nie tak.
jack63 wrote:Znowu się naczytałeś ściemek marketingowych?
Jakie spadające opory? Podaj źródło swojej wiedzy, bo sam tego nie wymyśliłeś ani nie zbadałeś.
I nie pindol o poszerzaniu wiedzy. Wykazałeś ją w swoich tematach. A w zasadzie jej brak. Nie masz podstaw, a idziesz w kosmosy techniki. Dowody proszę, a nie polityczne ściemki dla ciemnego ludu...
p.obelix wrote:Jan_Werbinski wrote:Skoro system nie schodzi do 300, to coś jest nie tak.
Niby dlaczego ma schodzić tak nisko i jak to wyliczyłeś skąd wiesz jaka jest nominalna moc sprężarki. I jaka częstotliwość odpowiada twoim 300 Watom czy to już 5Hz a może 15Hz
jack63 wrote:Dochodzi jeszcze kwestia dokładności pomiaru mocy.
Jak ktoś mierzy licznikiem energi z którego odczytów płaci to pal sześć. Jak dokładnie zmierzone, tak zapłaci. Jeżeli jednak mierzy moc mnożąc zmierzone prądy przez napięcie lub watomierzem z aliexpres za dolara, to te wartości mocy może sobie w buty włożyć.
Jan_Werbinski wrote:Opory aerodynamiczne i hydrodynamiczne rosną z kwadratem prędkości.
Sprężarka pokonuje głównie te opory.
Jan_Werbinski wrote:Częstotliwość czego? W sieci zwykle 50Hz, ale nie wiem o co pytasz?
Jan_Werbinski wrote:Wszystkie pomiary (liczniki falowników, podliczniki falowników, produkcja wg ZE, zużycie wg ZE, analizator SDM630 szeregowo z licznikiem ZE, podliczniki) do siebie pasują i nie ma rozbieżności.
jack63 wrote:Jan_Werbinski wrote:Opory aerodynamiczne i hydrodynamiczne rosną z kwadratem prędkości.
Sprężarka pokonuje głównie te opory.
Większej bzdury już dawno nie słyszałem.
Ciśnienie robi się od tak przy okazji...
Quote:Siły wywołane efektami hydrodynamicznymi (oderwanie warstwy granicznej) oraz asymetrią rozkładów prędkości i ciśnienia po stronie nadwietrznej i zawietrznej dominują przy dużych prędkościach i są generalnie proporcjonalne do kwadratu prędkości.
jack63 wrote:
Jan_Werbinski wrote:Częstotliwość czego? W sieci zwykle 50Hz, ale nie wiem o co pytasz?
Kolejny przykład totalnej niewiedzy z zakresu dyskusji. Trzeba się douczyć z silników BLDC..
jack63 wrote:Jan_Werbinski wrote:Wszystkie pomiary (liczniki falowników, podliczniki falowników, produkcja wg ZE, zużycie wg ZE, analizator SDM630 szeregowo z licznikiem ZE, podliczniki) do siebie pasują i nie ma rozbieżności.
To czym mierzysz pobór prądu przez klimatyzator, bo z opisu wygląda, że cały ten osprzęt służy tylko "sprawdzaniu elektrowni" w zakresie rozliczenia z PV.
Natomiast, przypominam sobie, że energia bierna była spora, więc chyba coś jest niehalo.
Jan_Werbinski wrote:Na naukę nigdy nie jest za późno. Ponoć...
Jan_Werbinski wrote:Skoro 95% energii to sprężanie, to osiągnięcie lub znaczne zbliżenie się teoretycznego COP30
Jan_Werbinski wrote:Czy Ty się już zorientowałeś że argumentujesz na moją korzyść?
jack63 wrote:
Przecież udało ci się osiągnąć prawie nieskończoną sprawność rekuperatora zmniejszając przepływ prawie do zera...
crobe wrote:Moje pytanie czy czynnik chłodniczy wnika w metal chce zwrobić płukanie kwaskiem cytrynowym i chorem czy to zneutralozuje resztki czynnika chłodzącego?
crobe wrote:Właśnie to woda pitna dlatego pytam.
crobe wrote:Olej to nie problem wypłukać się da,
Maniek_71 wrote:
Czekam na Wasze komentarze.
Chris_W wrote:Żużycie jakby używano dla pozoru
Chris_W wrote:Żużycie jakby używano dla pozoru![]()
Raczej 300 niż 30 powinno być
jack63 wrote:Chris_W wrote:Żużycie jakby używano dla pozoru
Mam i używam. To, że z nastawą 28 oC jest nieistotne.
Toć nie wiesz, że Werbinski ma super klimatyzator, który na minimalnej mocy osiąga COP ok 50,.a jak jest wyłącxony to nawret i 100.
Do tego ma licznik energii który liczy tak jak on chce oraz PV, których prądu nie uwzględnia lub uwzględnia w zależności od tego co mu jest bardziej wygodne w
Chris_W wrote:
Jan_Werbinski wrote:Chris_W wrote:Żużycie jakby używano dla pozoru![]()
Dla kogoś kto nie umie używać, ustawia 21° przy 35°C na zewnątrz, wyciął drzewa od strony południowej, otwiera okna w dzień itp to takie zużycie jest możliwe.