Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dysk Samsung 80 Gb - opinie, czy są dobre i ciche?

siwy144 19 Apr 2005 23:32 963 7
    siwy144
    Level 19  
    Mam pytanie czy te dyski sa dobre, czy są ciche itp.
    KB
    Level 25  
    Mam taki dysk od ponad roku i jestem bardzo zadowolony.
    Jest bardzo cichy.
    Tylko kup koniecznie z 8MB cache'm.
    Pozdrawiam.
    dunkelheit
    Level 15  
    Witam.
    Posiadam dysk Samsunga SP0802N - 80GB, 2MB cache.
    Jest bardzo cichy, temperatura waha się w granicach 35-40°c.
    Jeśli chodzi o wydajność - jak dla mnie jest ok, jednak moja płyta główna pozwala tylko na ATA-66. Przy ATA-133 zapewne jest jeszcze lepiej.
    Nie wiem jak jest z awaryjnością dysków Samsunga, jednak przeglądając forum nie zauważyłem postów odnośnie uszkodzeń/wad tych dysków.
    Pozdrawiam
    michu_t
    Level 15  
    Witam, do demonów szybkości to te dyski nie należą, są jednak bardzo ciche. Jeżeli miałbym brać jakąś cichą "osiemdziesiątkę" to wziąłbym "barkę". Jest niewiele głośniejsza od samsunga, ale za to szybsza.

Pozdro.
    Gremlin@@@
    Level 20  
    Niestety te dyski mają wadę polegającą na gubieniu partycji :-( . Mój kumpel kupił sobie taki, zrobił chyba 3 partycje, 2 ostatnie zapełnił na max i po jakimś tygodniu 3 partycja znikneła jak w kosmosie. W fdisku i w innych programach pokazywało że to obszar nie spartycjonowany (dane poleciały). Co do dysków to nie lepiej byś kupił Seagata też z 8MB cache (byle nie był na SATA)
    bobanr
    Level 14  
    Hmm. jesli chodzi Ci o dysk SpinPoint 80Gb, to dla mnie jest rewelacyjny. Posiadam dwa takie dyski jeden z 2mB cache i drugi z 8Mb cache, predkosci przy kopiowaniu z dysku na dysk przekrqaczaja 40Mb/s a utrzymoja sie na srednim poziomie ponad 30Mb/s. W przypadku gdy soj dysk(ten z 8Mb cache) podlaczylem do kompa kuzyna i kopiowalem z niego na jego dysk(baracuda 7) to nie osiagalem juz takich transferow. Dodam jeszcze,ze te wartosci sprawdzam progamikiem http://www.ungplan.no/totalcopy switnie nadaje sie do tych celow

p.s najwazniejsza zaleta jest 36 miesieczna gwarancja

pozdrawiam
    Kassiel
    Level 19  
    Dobry wybór. 3 lata gwarancji. Cichy w miarę bezawaryjny (w ciągu ok 1.5 roku trzy wruciły na reklamację - długo serwisowane, wymienione na nowe). Jeden z najcichszych.
    PS Nie spotkałem się z gubieniem partycji tak bez powodu. Owszem zdarzały się przypadki ale nie zależnie od firmy i przeważnie była to wina programowa.
    czosnek20
    Level 12  
    Ja tez mam dysk samsunga 80 gb (2mb cache) i jestem zadowolony mam go już ok 2,5 roku (komp działa prawie cały czas)dysk jest cichy nie miałem z nim zadnych problemów nigdy nie zgubił partycji a mam na nim dopiero drugi raz robioną partycje (pierwszą sobie skasowałem przez nieuwage ghostem )jak kolega wspomniał do demonów szybkosci nie nalezy ale działa bez awaryjnie cały czas