Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Denon AVR-3802 - można podpiąć gitarę elektryczną?

Negra15 13 Jun 2014 23:16 1410 7
Wago
    Negra15
    Level 2  
    Mam pytanie, na które sam odpowiedzi nie mogę znaleźć. Szukałem po instrukcji i necie. Nie znalazłem, więc na was liczę.
    Mam wzmacniacz Denon AVR-3802 i zastanawiam się, czy można by pod niego gitarę elektryczną podpiąć. Jest wejście na dużego jacka. Jest to wejście na pewno na słuchawki.
  • Wago
    rossa
    Level 17  
    Nie da rady. To jest wYjście na słuchawki, czyli wychodzi z niego sygnał. Musisz podpiąć się pod wejście, np chinch.
  • Wago
    Negra15
    Level 2  
    tak też zrobiłem ale potencjometry głośności i barwy dźwięku mi nie działają. mam czyste wzmocnienie dźwięku.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Negra15 wrote:
    Szukałem po instrukcji i necie.

Skoro w instrukcji nie napisano, że można tam podłączyć gitarę, to chyba oczywiste że nie można, prawda?
    Co prawda wzmacniacz to wzmacniacz, jednak gitara wymaga dość specyficznej budowy przedwzmacniacza, którego w tym amplitunerze nie ma.
    Poza tym nie proponuję grać na gitarze na kolumnach HiFi - nie wytrzymają tego.
    Negra15
    Level 2  
    To dobrze, że mi mówisz bo ja lecę na maksymalnej mocy ze wzmacniacza(skala od -60 do +17) gdy używam gitary. Jak DVD to -20mi wystarcza. A robię to na kolumnach B&W DM603S3 więc z racji na nie będę ostrożniejszy.
    Jak pierwszy raz pograłem jakieś pół godziny, a później wrzuciłem płytę to byłem w szoku tym jak je rozgrzałem. Dźwięk naprawdę niesamowity.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Zamiast męczyć te głośniki, kup sobie piecyk gitarowy. Do domu taki ze 20W wystarczy, a kupisz to za ok. 200zł. Jak rozwalisz te B&W i trzeba będzie zapłacić za naprawę to dopiero zrozumiesz, że jednak lepszym rozwiązaniem jest mały piecyk.

To nie jest sprzęt do grania na gitarze, tylko do słuchania muzyki i tyle.
    Tremolo
    Level 43  
    Może kupic po prostuprocesor gitarowy ZOOM G1 i wrzucić wszystko przez symulator kolumny wzmacniacza gitarowego wszystko będzie brzmiało jak po wstępnej obróbce audio i głośniki wytrzymują takie rzeczy :) Dużo lepiej by było na jakimś dobrym Line-6
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Tremolo wrote:
    wszystko będzie brzmiało jak po wstępnej obróbce audio i głośniki wytrzymują takie rzeczy

Brzmiało będzie, ale z tym wytrzymywaniem to bym dyskutował. ;)