Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CMS - Wordpress czy Joomla?

pralkalol 14 Cze 2014 15:59 6261 39
  • #1 14 Cze 2014 15:59
    pralkalol
    Poziom 10  

    Witam, szukam CMSa do małej strony napisanej głównie w HTML/CSS (kilka elementów w JS i PHP). Powinien on obsługiwać:

    1. Dodawanie newsów na jednej z podstron
    2. Stworzenie galerii zdjęć lub po prostu wrzucanie kolejnych zdjęć
    3. Edycja już istniejących tekstów na kilku podstronach

    Czytałem wcześniejsze wątki na ten temat, lecz po pierwsze były one zakładane dawno i sporo mogło się zmienić od tego czasu, a po drugie nie jestem w stanie wybrać konkretnego CMSa na podstawie tamtych wypowiedzi. Zauważyłem jednak, że głównie polecano Joomle lub Wordpressa i chciałem zapytać, który z nich bardziej się nada? Od tej strony nigdy nie miałem styczności z CMSem, więc dobrze by było jakby nie wymagał jakiejś mega wiedzy.

    0 29
  • Pomocny post
    #2 14 Cze 2014 20:29
    dekRe
    Poziom 15  

    pralkalol napisał:
    Od tej strony nigdy nie miałem styczności z CMSem, więc dobrze by było jakby nie wymagał jakiejś mega wiedzy.


    Wordpress jest silnikiem blogowym, który można łatwo adaptować do innych celów - przeważnie do tworzenia stron ;-)
    Joomla, Drupal, Concret5, AppRain - to silniki na poważniejsze projekty.

    Zaletą najpopularniejszych jest ilość modułów, jakie można zastosować. Np. AppRain jest fajny ( http://www.apprain.com ), ale ma mało modułów - a i dokumentacja słaba. Concret5 ( http://www.concrete5.org/ ) też - fajny, i popularny.

    Nie sztuką jest wybrać CMS'a - sztuką jest go poznać i polubić, i sztuką jest potrafić dopasować go do swoich potrzeb.

    Pobaw się, poeksperymentuj - pobierz i zainstaluj na swoim Windows środowisko typu localhost, do zabawy, np.: www.ampps.com

    Tam znajdziesz też listę fajnych CMSów z odniesieniem do ich demo.
    Jak uruchomisz localhost - masz w Ampps folder www - tam wrzucasz skrypt do podkatalogu jaki założysz - zakładasz folder joomla i wrzucasz Joomlę i instalujesz, zakładasz folder wordpress i tam wrzucasz lokalnie swoją instalkę z Wordpressem.
    Jak jest to skrypt wykorzystujący np. MySQL - to masz trochę kopania się z koniem, bowiem musisz nauczyć się konfigurować to środowisko i zakładać bazę danych - zgodnie z manualem do danego CMS'a.

    Dlatego, jak chcesz zacząć to poznawać i rozumieć ideę - proponuję zacząć od zabawy z RazorCMS bez MySQL'a, ale w wersji 2.1 - pobierasz z:
    http://v2.razorcms.co.uk/core-system.htm

    W folderze www zakładasz podkatalog razor - tam wrzucasz rozpakowane pliki, by plik install.php był widoczny. Uruchamiasz swój localhost
    np.: -> C:/AMPPS/Ampps.exe (nie instaluj programu do localhost w Program Files czy jakimś podkatalogu - powinien być to folder na tzw. roocie - czyli na C:/ czy D:/ - nie w jakimś podkatalogu -
    i w przeglądarce wpisujesz adres:
    http://localhost
    lub od razu:
    http://localhost/razor/install.php

    Podajesz login admin, hasło test i za 30 sekund masz zainstalowanego CMS'a.

    Logujesz się na zaplecze wpisując w przeglądarce adres
    http://localhost/razor/admin
    i właśnie zacząłeś swoją przygodę z pierwszym CMS-em, zresztą moim ulubionym do takich stron jakie wymieniłeś w topicu - zero kobyły - jaką jest Joomla, zero kopania się z konfiguracją bazy danych na MySQLu.

    Ale też - nie ma aż tylu modułów pisanych przez społeczność. Ale i nie ma też aż tylu zagrożeń. Za to łatwo jest zrobić własną skórkę z prostego szablonu HTML.

    Potem - jak już wybierzesz swój ulubiony silnik CMS'a - chcesz mieć atrakcyjny wygląd witryny - uczysz się robić swoją unikalną skórę. A potem przychodzi czas na naukę PHP i pisanie własnych modułów.

    Powodzenia! :-)

    0
  • Pomocny post
    #3 15 Cze 2014 00:14
    anmedia
    Poziom 39  

    Kolega dekRe zagalopowal sie i nie odpowiedzial na pytanie zainteresowanego. Otoz do celow ktore potrzebujesz w zupelnosci wystarczy wordpress. Joomla jest do zadan o wiele bardziej zaawansowanych.

    Ale ...
    Zaczalbym przede wszystkim od "zaprojektowania" wlasnej strony. Tzn zalozenia jej maksymalnych ustawien (ile roznych menu, slidery, roznice w stronach) Jezeli mialoby to byc oparte na prostym blogu maksymalnie z dwoma menu w zupelnosci wystarczy wordpress (mozna zrobic wiecej, ale bez odpowiedniej wiedzy i w prosty sposob tego sam nie zrobisz). Tutaj nalezy zwrocic uwage na to, ze woordpress jest na tyle "elastyczny", ze mozna zrobic z nim co sie chce, pod warunkiem ze sie posiada odpowiednia wiedze i potrafi sie zaadoptowac kazdy szablon do wlasnych potrzeb. Jesli to nie jest wystarczajace mozna sie zainteresowac systemem joomla. Tutaj mamy wiele mozliwosci jakich nie oferuje wordpres i nawet przy nie zbyt skomplikowanym szablonie - darmowym - posiadamy chociazby wiele menu, dostepnosc wieloszablonowa itp itd.

    I bardzo wazna informacja. Wordpress zadziala na kazdym nawet kiepskim hostingu. Joomla niestety ma juz spore wymagania. Ponizej rysunek pokazujacy ze sredniowydajny hosting wystarcza w zupelnosci dla Drupala i wordpressa.

    CMS - Wordpress czy Joomla?

    0
  • Pomocny post
    #4 15 Cze 2014 13:07
    dekRe
    Poziom 15  

    anmedia napisał:
    Kolega dekRe zagalopowal sie i nie odpowiedzial na pytanie zainteresowanego. Otoz do celow ktore potrzebujesz w zupelnosci wystarczy wordpress.
    I bardzo wazna informacja. Wordpress zadziala na kazdym nawet kiepskim hostingu.


    RazorCMS zadziała na prawie każdym kiepskim hostingu, bo nie potrzebuje żadnej dodatkowej bazy danych typu MySQL czy innej. :-) Wordpress - to już nie tak koniecznie - wystarczy dla przykładu wygooglać, z czym się najczęściej walczy na nie kiepskim hostingu, by Wordpress chciał działać, tak jak chcemy:
    https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=home.pl+problem+z+wordpress

    Nie wiem, gdzie się zagalopowałem, proponując samodzielne poznanie kilku CMSów na własnym localhoście, by samemu wybrać to, co będzie najłatwiejsze w zarządzaniu własnym małym projektem. ;-)

    Do celu wymienionego w topicu - zarówno Wordpress jak i Joomla - to tak jakby kupować tira czy autobus do jazdy po mieście. No, ale kto bogatemu zabroni... ;-)

    0
  • #5 15 Cze 2014 15:35
    pralkalol
    Poziom 10  

    Dziękuję bardzo za odpowiedzi, przybliżyliście mi nieco temat CMSów.

    Nie zamykam się oczywiście na te dwa CMSy (mimo, że nazwa tematu może tak sugerować) i jeżeli są lepsze systemy, które sprawdzą się przy takich niewielkich projektach to na pewno wezmę je pod uwagę.

    Co do rysunku porównującego poszczególne CMSy - widzę, że Drupal ma najlepsze wyniki, ale czy ten CMS też jest raczej przeznaczony do większych rzeczy, tak jak Joomla? Mógłbym prosić o takie obrazowe porównanie (jak autobus czy tir do jazdy po mieście :D) jak on wypada w stosunku do Joomli, Wordpressa i moich celów wymienionych w temacie?

    0
  • Pomocny post
    #6 15 Cze 2014 16:20
    dekRe
    Poziom 15  

    Zaczynasz swoją przygodę z CMS'ami, więc tu mała podpowiedź - liczą się nie tylko możliwości CMS'a, ale i Twoje. Sam CMS to jest jak silnik - większy czy mniejszy, ale jest to silnik.

    Kolejną rzeczą, jaką zapewne się zainteresujesz, jest karoseria tego silnika - czyli inaczej mówiąc - skóry, templatki, szablony itd...
    Jak już robisz swój serwis internetowy, to prędzej czy później oczekujesz, by nie działał on na szablonie domyślnym, lecz był estetyczny i unikalny. Oczywiście - można skorzystać z setek szablonów free... ale to już nie jest profi.

    Kupujesz więc szablon wykonany na zlecenie, lub robisz go samemu. To robienie samemu, jest już pewną umiejętnością programistyczną - więc dla mnie zawsze było istotne, czy będę umiał ubrać ten "silnik" w samodzielnie wykonaną skórę, która będzie się podobała.

    Kolejną rzeczą, jest jak wspomniałeś w potrzebie - możliwość edycji nowych artykułów. Tu nie każdy jest rzeźbiarzem w HTML, więc warto, by łatwo można było zainstalować dodatkowy moduł edytora tekstu typu WYSWIG, by jak w Wordzie czy Wordpadzie móc wpisywać treści naszych artykułów na stronie.

    Szukasz więc przeważnie takiego CMS'a, gdzie jest taki edytor - z popularnych wymienię ckEditor, TinyMce, Elrte i kilka innych.

    Ok. masz już silnik, znalazłeś lub zrobiłeś karoserię, znalazłeś coś wygodnego do pracy - edytor tekstów - czyli masz tylną kanapę.... co potrzebujesz jeszcze...

    Ten edytor powinien mieć możliwość współpracy z filemanagerem. Tu dochodzimy do sedna - czyli do łatwości dodawania artykułów i całego zarządzania - kanapa w aucie musi być przecież wygodna, a nie zwykły zydelek ;-) Chodzi o to, że gdy tworzysz artykuł, chcesz dodać zdjęcie jakie już wrzuciłeś np. na swój serwer do katalogu zdjęcia - w edytorze z filemanagerem klikasz w ikonę zdjęcia, otwiera się okno z zawartością grafik, klik - i masz zdjęcie w artykule.
    Tu liczy się komfort pracy.

    Potem czas na moduły.

    Szukasz więc modułu galerii na zdjęcia, oraz systemu News.
    Instalujesz więc i te moduły - czasami one wymagają adaptacji szablonu strony do swojego działania, a czasami nie - więc musisz testować.

    Liczy się szybkość i wygoda pracy. Stabilność. Działanie w polskiej wersji językowej.

    Tu powiem herezję - każdy z CMSów jak jest znany przez twórcę - jest dla niego najłatwiejszy ;-) Ale nie dla kogoś - kto pierwszy raz konia na oczy widzi ;-)
    Więc nie ma innej metody - zainstaluj sobie swój lokalny localhost na dysku, i kolejno badaj kolejne CMSy, jak sobie będziesz z nimi radził.
    Tu podpowiedź - jak znajdziesz taki CMS, by miał moduł edytora z działającym filemanagerem - to poświęć na niego swój czas - Twoje auto zyska wygodną kanapę.

    Co do kolokwializmu tira i autobusu - popatrz na wielkość plików instalatora - a będziesz miał obraz, czy to tir czy ledwie fiacik. ;-)

    Drupal to zaawansowany CMS - możesz robić własny portal blogowy na nim - np. kontrowersje.net są na Drupalu.
    PHP Fusion to zdradzeni.info Jak serfujesz po internecie, w stopce strony często jest napisane, "jaki silnik stoi w tym aucie" ;-) Często, gdy nawet nie jest napisane, to właśnie karoseria - szablon, zdradzają silnik CMS'a - strony na danym silniku po prostu często wyglądają podobnie.
    Concrete5 to często takie strony:
    http://c5mix.com/blog/showcase/25-concrete5-powered-sites
    MODX to takie wykonania: http://www.emodx.com
    Ja używam wykonanego przez siebie forka razorCMS'a - przykłady szablonów jakie wykonałem znajdziesz na mojej www.
    Wybór zabawek jakimi są CMSy masz przeogromny. Te internetowe auto budujesz samemu od podstaw. Samodzielnie uczysz się szkoły jazdy - czyli obsługi tego systemu.

    Wejdź na serwis youtube.com - i tam wyszukuj kolejno filmy z nazwami tych rozmaitych CMSów - wtedy bez ich instalacji poznasz, czy to jest to czego chcesz się nauczyć.

    0
  • #7 15 Cze 2014 16:22
    anmedia
    Poziom 39  

    pralkalol napisał:
    Co do rysunku porównującego poszczególne CMSy - widzę, że Drupal ma najlepsze wyniki,

    Chyba zle zrozumiales, Drupal w tym zestawieniu ma najnizsze wymagania. Tzn ze pojdzie na praktycznie kazdym typie hostingu nawet na wolnym laczu. Kolega dekRe sie tutaj buntuje podajac:
    dekRe napisał:
    proponując samodzielne poznanie kilku CMSów na własnym localhoście, by samemu wybrać to, co będzie najłatwiejsze

    podajac jako przyklad wykonania proby na serwerze lokalnym. W tym przypadku wszystko bedzie chodzilo jak "blyskawica". problemy zaczna sie dopiero jak przeniesiemy calosc na jakis hosting.

    pralkalol napisał:
    do większych rzeczy, tak jak Joomla?

    Co znaczy wiekszych rzeczy? Bo to akurat nie jest precyzyjne.

    dekRe napisał:
    Do celu wymienionego w topicu - zarówno Wordpress jak i Joomla - to tak jakby kupować tira czy autobus do jazdy po mieście. No, ale kto bogatemu zabroni

    Wszystko zalezy od potrzeb. Przeciez zawsze mozna sobie samemu stworzyc strone od A do Z, byloby to adekwatne do potrzeb. No ale nie kazdy musi sie znac na programowaniu.

    Kolega dekRe podal linka akurat do hostingu ktory ... chmmm w zasadzie nadaje sie wylacznie do ich wlasnych projetow. Nie tylko woordpress ale i inne CMS'y na home.pl nie chca dzialac dobrze. Po prostu ta firma zapomniala ze oprocz bezpieczenstwa nalezy byc rowniez elastycznym co do konfiguracji.

    0
  • #8 15 Cze 2014 17:19
    pralkalol
    Poziom 10  

    anmedia napisał:
    pralkalol napisał:
    Co do rysunku porównującego poszczególne CMSy - widzę, że Drupal ma najlepsze wyniki,

    Chyba zle zrozumiales, Drupal w tym zestawieniu ma najnizsze wymagania. Tzn ze pojdzie na praktycznie kazdym typie hostingu nawet na wolnym laczu.


    Czy w tym przypadku najmniejsze wymagania są równoznaczne z najmniejszymi możliwościami? Czy bez dodatkowych modułów itp. Drupal by wystarczył do tego co potrzebuję?

    anmedia napisał:
    pralkalol napisał:
    do większych rzeczy, tak jak Joomla?

    Co znaczy wiekszych rzeczy? Bo to akurat nie jest precyzyjne.


    Miałem na myśli więcej niż to, co wymieniłem w pierwszym poście.

    dekRe napisał:
    liczą się nie tylko możliwości CMS'a, ale i Twoje


    Co do moich możliwości - znam HTML/CSS dość dobrze + podstawy PHP i JS.

    dekRe napisał:
    RazorCMS zadziała na prawie każdym kiepskim hostingu, bo nie potrzebuje żadnej dodatkowej bazy danych typu MySQL czy innej.


    Ale czy bez dodatkowej bazy danych będę w stanie dodawać lub edytować istniejące teksty na stronie? I czy ten CMS posiada edytor WYSIWYG?

    0
  • #9 15 Cze 2014 17:46
    anmedia
    Poziom 39  

    pralkalol napisał:
    Czy w tym przypadku najmniejsze wymagania są równoznaczne z najmniejszymi możliwościami?

    Generalnie do tego CMS'a jest trudniej znalezc dokladnie to co potrzebujemy (pluginy) co nie znaczy ze proste strony bez wodotryskow nie beda dzialac. Beda dzialac i to bardzo szybko, jak napisalem wczesniej nawet na malo wydajnym serwerze.

    pralkalol napisał:
    Czy bez dodatkowych modułów itp. Drupal by wystarczył do tego co potrzebuję?

    Oczywiscie. Jednak kolega nie chce czytac wszystkiego napisalem wczesniej:
    anmedia napisał:
    Zaczalbym przede wszystkim od "zaprojektowania" wlasnej strony. Tzn zalozenia jej maksymalnych ustawien (ile roznych menu, slidery, roznice w stronach)
    Dopiero pozniej decydowalbym sie na wybor odpowiedniego. Lub jak napisal kolega dekRe
    dekRe napisał:
    proponując samodzielne poznanie kilku CMSów na własnym localhoście
    w celu "szybkiego" przetestowania mozliwosci. Prosze pamietac ze instalujac "golego" cms'a nie wyglada on w zadnym wypadku ciekawie. Dlatego proponuje poszukac darmowych ale bardzo rozbudowanych szablonow (jest tego pelno w sieci) i zobaczyc co dany "CMS" potrafi. Jest to lepsze rozwiazania niz bawienie sie w instalacje kazdego z CMS'a na localhoscie. Gotowe szablony czesto zawieraja juz wszystkie mozliwe dodatki (pluginy, testowe artykuly, i wlaczone wszystkie mozliwe opcje) Wiec poznanie takiego CMS'a jest od tylu, zaczynasz wylaczac poszczegolne, bloki i moduly, w tedy widzisz jaki element za co jest odpowiedzialny.

    pralkalol napisał:
    Miałem na myśli więcej niż to, co wymieniłem w pierwszym poście

    A no wlasnie, klania sie podstawa, czyli zaplanowanie strony-portalu.

    pralkalol napisał:
    Co do moich możliwości - znam HTML/CSS dość dobrze + podstawy PHP i JS

    To wystarczy do zapanowania praktycznie nad kazdym z popularnych CMS'ow.
    pralkalol napisał:
    Ale czy bez dodatkowej bazy danych będę w stanie dodawać lub edytować istniejące teksty na stronie?

    Posiadanie bazy danych jest rozwiazaniem wygodniejszym i bezpieczniejszym niz zapis do pliku tekstowego :) A dzisiaj nawet darmowe hostingi oferuja minimum 1-2 bazy danych, wiec klopotu nie ma.

    dekRe napisał:
    z setek szablonów free... ale to już nie jest profi.

    Dlaczego nie?! Gwarantuje ci ze jest to jak najbardziej profi. Wiele darmowych szablonow wystarczy "dopiescic".

    dekRe napisał:
    MODX to takie wykonania

    Tak, to dla poczatkujacego CMS'owca ideal ;)

    0
  • #10 15 Cze 2014 19:05
    pralkalol
    Poziom 10  

    anmedia napisał:

    Oczywiscie. Jednak kolega nie chce czytac wszystkiego napisalem wczesniej:
    anmedia napisał:
    Zaczalbym przede wszystkim od "zaprojektowania" wlasnej strony. Tzn zalozenia jej maksymalnych ustawien (ile roznych menu, slidery, roznice w stronach)
    Dopiero pozniej decydowalbym sie na wybor odpowiedniego.

    Nie wiem czy się dobrze rozumiemy, ale ja już mam gotową stronę. Teraz po prostu szukam do niej odpowiedniego CMSa ;)

    anmedia napisał:
    pralkalol napisał:
    Ale czy bez dodatkowej bazy danych będę w stanie dodawać lub edytować istniejące teksty na stronie?


    Posiadanie bazy danych jest rozwiazaniem wygodniejszym i bezpieczniejszym niz zapis do pliku tekstowego Smile A dzisiaj nawet darmowe hostingi oferuja minimum 1-2 bazy danych, wiec klopotu nie ma.


    Stronę mam na hostingu nazwa.pl, więc posiadam bazę danych - chciałem się tylko upewnić, czy jest w ogóle możliwe używanie CMSa bez bazy danych.

    Co do wyboru CMSa, to na tę chwilę zastanawiam się na Drupalem lub RazorCMS, ewentualnie Wordpress... :?

    0
  • #11 15 Cze 2014 21:30
    dekRe
    Poziom 15  

    pralkalol napisał:
    Posiadanie bazy danych jest rozwiazaniem wygodniejszym i bezpieczniejszym niz zapis do pliku tekstowego

    Stronę mam na hostingu nazwa.pl, więc posiadam bazę danych - chciałem się tylko upewnić, czy jest w ogóle możliwe używanie CMSa bez bazy danych.


    Posiadanie bazy danych na MySQL oznacza, że gdzieś jest komputer, który tą bazę obsługuje. Tani hosting - to sporo klientów, i sporo ciężkich Wordpressów, Drupali, Joomli, rozmaitych for itd... a wszystkie korzystają z silnika baz danych MySQL często na tym jednym biednym komputerze, zwanym dumnie serwerem. ;-)

    Często jest tak, że jak się trafi taki klient hostingu, co zakłada sobie forum na koncie i ma setki użytkowników - to wtedy taki serwer z bazą... klęka- a wraz z nim wszystkie inne strony, które chcą w tym danym momencie skorzystać ze swojej bazy.

    Otrzymujesz wtedy na stronie często spotykaną informację:
    503 Service Unavailable
    Virtual Server overloaded - high load (or servicing) in progress.


    Bardzo popularne serwisy internetowe, zbudowane w oparciu o MySQL, wymuszają na twórcach CMS'a wykonanie tzw. cache-owania serwisu - bowiem zbyt wielu użytkowników i zbyt wiele zapytań do bazy danych powodują, że ona staje się niedostępna i głucha... wtedy czekamy i czekamy jak na pociąg - by strona taka się załadowała - by CMS ją nam ładnie wyrenderował korzystając z bazy danych.

    Co robi cache-owanie? "Robi" "pliki" "tekstowe html" w katalogu, z których może korzystać odwiedzający - i one już mu się ładują bez nadmiernego obciążania bazy danych.

    Baza danych jest fajna, gdy ją potrzebujesz - ale jak potrzebujesz wyświetlić 500 stron www w swoim serwisie, to je tworzysz i tworzysz powiązania pomiędzy nimi - linki - i tu nie ma już żadnego przetwarzania danych - tylko samo wyświetlanie, jak z tego cache.

    Sprawę CMSów w oparciu o pliki- czyli bez MySQL komplikuje potrzeba przetwarzania danych przez stronę. Wpadasz nagle na szalony pomysł, że chcesz mieć pod artykułami komentarze użytkowników, że chcesz mieć w komentarzach użytkowników I like lub nie - i te informacje już łatwiej jest wrzucić do bazy danych - bo tam mogą być przetworzone, możesz zbudować sobie tam jakąś statystykę, zbadać popularność - PRZETWARZASZ DANE.

    Wreszcie, są CMSy, na których pracują portale, a artykuły robią się szybko tam stare. Musisz je przenieść do archiwum, ale takiego, z którego można je wywołać. Dbaniem o archiwum też może zająć się baza danych - by wydobyć je z czeluści przeszłości.

    Kwestia bezpieczeństwa - to mit.
    To jest zawsze kwestia jakości dwóch czynników - bezpieczeństwa hostingu i jakości i zabezpieczeń samego skryptu.
    Na zabezpieczonym hostingu nie powinieneś mieć możliwości wyświetlenia zawartości plików php. Jeśli tak - to nie masz możliwości ich podejrzenia - a możliwość edycji jest tylko przez słabość niezabezpieczonego kodu CMS'a przed tzw. injekcjami.

    I tu dochodzimy do sedna sprawy - jak masz CMS na plikach - to nie można w nim uwalić przez wstrzyk zatrutego kodu bazy MySQL, bo jej po prostu tam nie ma ;-)
    Jest inny rodzaj ataku - zwany X S S.

    W pasku adresu nawet elektrody - widzisz często dodatkowy kod z cyferkami, czasami są to polecenia do wykonania "czegoś tam". Jak sam CMS nie ma zabezpieczeń, by wykonywać pewne rzeczy wyłącznie z autoryzacji strefy admina, spryciarze cieszą się, że znają lukę - i sprytnie spreparowany adres strony robi niezły dym w tekstowej bazie danych.

    RazorCMS przeszedł już przez taki etap - miał np. lukę, która pozwalała wysłać taki kod - ale tylko gdy admin był zalogowany w strefie admina - by... np. jednym poleceniem przenieść do kosza artykuł ;-)
    Haker musiał czekać wieki - by był to moment zalogowania administratora ;-)

    Został wprowadzony mechanizm zabezpieczający przed wstrzykiwaniem X S S - więc można uznać kod razorCMS'a w nowej wersji 2.1 za bezpieczny.
    W dodatku - na pendrive możesz mieć w kieszeni zawsze pełną kopię 100% tego co masz na serwerze - więc nawet jak coś padnie na hostingu i ten nie odzyska tego z backupu -to sam wgrasz sobie z pendrive'a same pliki, zmieniasz chmody tylko dla plików już w CMSie po zalogowaniu - ot i cała filozofia.

    A jak masz Tira czy autobus - to czyścisz bazę lub zakładasz nową. Wgrywasz instalator - instalujesz , cieszysz się jak dziecko, że wpadłeś kiedyś na pomysł dogrania kiedyś modułu do backupu bazy danych MySQL, więc ponownie go do czystej instalacji wgrywasz, uruchamiasz - i jak się narobisz, to właśnie odbudowałeś portal po zaliczonym padzie.

    CMS z MySQL pad może zaliczyć nie tylko po ataku X S S, ale po wstrzyku złośliwego kodu do bazy MySQL - więc poziom zagrożeń jest szerszy niż w przypadku serwisu w oparciu o pliki de facto txt, których hakowanie dla hakera to wstyd i obciach - i nic do chwały. Jaka to bowiem radość, skasować komuś pliczek txt na serwerze, który za moment może być wrzucony z pendrive'a?

    Na koniec, trzeba sobie też jasno powiedzieć, że MySQL zawdzięcza swoją popularność tylko temu, że jest - bo we współczesnym świecie jest to już bardzo stary i słaby silnik. Obecne bazy danych to już serwery aplikacji.

    W latach 80 ubiegłego wieku w dobie ZX Spektrum w programie Sonda panowie Kurek i Kamiński pokazywali system kadrowo-płacowy zainstalowany w Hucie Lenina w Nowej Hucie /10 tys ludzi/ i system nadzoru wielkiego pieca. Wszystko to napisane w Basic'u i zainstalowane na ZX Spektrum 64k RAM i nikomu wtedy o SQL'u się nie śniło. Amerykanie wydali na stworzenie długopisu, który pisze w kosmosie 100 milionów $. Rosjanie latają z ołówkami kopiowymi za 25 kopiejek/sztuka. Dlatego do pewnych zadań nie skreślałbym tak łatwo ołówka kopiowego. ;-)
    Ich zaleta jest doceniania i współcześnie - można się bawić w tabelki baz danych płasko i z PHP: http://www.xeweb.net/flintstone/

    A jak ma to być coś poważniejszego - warto się zastanowić nad wdrożeniem MongoDB -> http://www.python.rk.edu.pl/w/p/mongodb/
    bowiem MySQL odchodzi do lamusa - a wraz z nim to, co tak teraz chwalone, że działa na badziewnym MySQLu - bo nie ma nic innego na naszej wsi ;-)
    Warto też obejrzeć prezentację o NoSQL: http://youtu.be/qI_g07C_Q5I

    0
  • #12 20 Cze 2014 14:24
    pralkalol
    Poziom 10  

    Sprawdziłem Wordpressa - za dużo i zbyt skomplikowane jak na początek. Potrzebuję czegoś mniejszego, więc pobrałem RazorCMS, tak jak doradzał kolega dekRe. Zainstalowałem najnowszą wersję już na serwerze, ale mam kilka pytań.

    1. Jak najlepiej przenieść moją gotową stronę do tego cmsa? Dodawać po kolei każdą z podstron i wklejać do nich kod html?
    2. Jak podlinkować pliki ze stylami i skryptami? W którym miejscu umieścić pliki?
    3. Zauważyłem, że razorcms ma już wbudowany jakiś edytor, gdzie mogę wklejać kod html. Czy instalacja ckeditora jest konieczna w takim wypadku? I jak go zainstalować? Wrzuciłem folder ckeditor do katalogu głównego, ale nie widać go w panelu "Install Extensions". Wrzuciłem go też do katalogu extension, ale dalej to samo.
    4. W którym miejscu na ftp tworzy się strona, którą dodaję?

    0
  • #13 21 Cze 2014 00:29
    dekRe
    Poziom 15  

    pralkalol napisał:
    Zainstalowałem najnowszą wersję już na serwerze, ale mam kilka pytań.


    http://v2.razorcms.co.uk/archive/core/razorCMS_phoenix_v2_1.zip

    Podałem wyżej link do wersji 2.1 stabilnej -> 80% PHP, 20% JS
    Wersja 3.xx jest developerska wersją eksperymentalną -> 20% PHP, 80% JS
    Zupełne inne jądro, inne działanie, inne zastosowanie. Autor niestety nie zrezygnował z pomysłu nadania starej nazwy dla eksperymentalnego nowego kodu.

    Proponuję więc pobrać wersję 2.1, a wersję 3.xx usunąć. Nie wszystko co najnowsze jest najlepsze. ;-)


    pralkalol napisał:

    1. Jak najlepiej przenieść moją gotową stronę do tego cmsa? Dodawać po kolei każdą z podstron i wklejać do nich kod html?


    Masz szablon w html'u. W przypadku RazorCMS wykonanie własnego szablonu jest w miarę proste, ale by się nie zniechęcać, powinieneś pobrać kilka szablonów ze strony autora - rozpakować je - > http://v2.razorcms.co.uk/theme-blade-packs.htm

    Po rozpakowaniu otrzymujesz dwa pliki identyfikujące szablon: php i xml, oraz folder w którym de facto znajduje się szablon htm. Tam znajdziesz folder images, a pliki takie jak styles.css czy index.htm zmieniają tylko swoją nazwę, na odpowiednią do nazwy szablonu i definicji w obu plikach: php i xml co są to definiujące.

    Jak masz swój plik index.html, zmieniasz mu nazwę pliku na właściwą, a potem przystępujesz do "meblowania": jak masz region menu dla sidebaru, to wstawiasz tam kod php, który to menu wywołuje - czyli wyrzucasz zawartość pomiędzy <div> a </div> z tekstem menu szablonu, a w to miejsce wstawiasz przykładowo:


    <?php loadLinks('sidebar'); ?>
    <?php BsocketB('public-xhtml-leftnav'); ?>


    RazorCMS to system "ostrzy blades" - - wyobraź sobie tarczę z szablonu w którą rzucasz ostrzami noży ;-) - czyli to, co chcesz mieć w jakimś miejscu w szablonie html - to tam wrzucasz kod php z odpowiednią funkcją php, i ona "narysuje" tam to, co ma do "rysowania" - funkcja od nawigacji horyzontalnej narysuje menu horyzontalne, funkcja od menu po lewej czy prawej narysuje menu, funkcja od sloganu wyrzuci slogan, a funkcja stopki wyrzuci menu stopki itd...
    Kiedyś w czasach antycznych, gdy i ja uczyłem się tego CMS'a, narysowałem coś takiego jako schemat idei - ideę modyfikacji własnego szablonu - http://support.razorcms.co.uk/viewtopic.php?f=33&t=536

    Musiałbym poszukać - gdzieś zrobiłem kiedyś tutarial, jak krok po kroku powstawał szablon do razorCMSa ze zwykłego szablonu html.

    Treść stron dodajesz już w strefie admina w edytorze.

    pralkalol napisał:

    2. Jak podlinkować pliki ze stylami i skryptami? W którym miejscu umieścić pliki?


    Wszystko masz w skórze html - więc za chwilę jest i w szablonie. Przeanalizuj pobraną dowolną skórkę do wersji 2.1 stabilnej.

    pralkalol napisał:

    3. Zauważyłem, że razorcms ma już wbudowany jakiś edytor, gdzie mogę wklejać kod html. Czy instalacja ckeditora jest konieczna w takim wypadku? I jak go zainstalować? Wrzuciłem folder ckeditor do katalogu głównego, ale nie widać go w panelu "Install Extensions". Wrzuciłem go też do katalogu extension, ale dalej to samo.


    Do wersji 2.1 jest edytor ckEditor - jako tzw. blade_pack - czyli "ostrze-dodatek". Rozpakowujesz archiwum i wrzucasz do folderu blade_packs przeznaczonego na dodatki jakie trzeba aktywować by działały w menu admina. Z uwagi na to, że edytor to kobyła z setką plików - jak masz sensowny serwer czy localhost - to ja robię to tak - biorę archiwum instalatora, "zaglądam do niego" Commanderem, i lokalnie u siebie do blade_packs wrzucam na bezczelnego ROZPAKOWANE archiwum z ckeditorem - zamykam archiwum - zip zawierający skrypt robi się ogromny, ale dobry serwer co najwyżej lekko jęknie przy rozpakowywaniu olbrzyma zip. Mechanizm instalatora na serwerze jest taki, że rozpakowuje to archiwum - i ckeditor jest już w środku - sam edytor to setki plików, które wrzucane przez FTP na serwer marnują Twój czas - więc lepiej rozpakować to "zintegrowane" do jednego pliku zip, który łatwiej jest wgrać przez ftp jako pojedynczy duży plik.

    Uwaga: edytor może być tylko jeden aktywny w jednym momencie. Tam jest też do pobrania NICEd - ale musisz wybrać, lekkość kodu czy dużo... ;-)

    pralkalol napisał:

    4. W którym miejscu na ftp tworzy się strona, którą dodaję?


    Logujesz się na FTP, tam masz przeważnie klika katalogów - ale u mnie np. znajduję katalog domains, tam mam kolejny o nazwie strony, wchodzę tam, tam są kolejne, ale wchodzę w public_html - i tam wrzucasz już install.php i resztę.
    Do zainstalowania strony wpisujesz w przeglądarce już adres: http://mojastrona.pl/install.php i rozpoczynasz proces instalacji.

    Szczerze polecam - zacznij od pobrania oprogramowania na localhost na swoim dysku twardym, tam masz podkatalog www, zakładasz w nim folder: razortest1, tam wrzucasz instalator - uruchamiasz http://localhost/razortest1/install.php
    i po sekundzie masz CMSa.

    Pobierasz ckEditor http://v2.razorcms.co.uk/editors.htm
    rozpakowujesz i wrzucasz do blade_packs
    Logujesz się na zaplecze, aktywujesz ten edytor... i starujesz.

    Jak z szablonem wymiękniesz, to daj znać - bo przeróbka jest łatwa jak wiesz już o co chodzi.
    Gdy staniesz pod jakąś ścianą - pisz.

    Dodaje historyczny tutorial, gdzie w kolejnych krokach 1-5 ze zwykłego wygenerowane przez automat szablonu html przez wstawianie "ostrzy" skórę zmieniłem w szablon.
    Zainstaluj sobie notepad++ do edycji - http://notepad-plus-plus.org - ustaw tam kodowanie znaków UTF-8 bez BOM - i porównaj 2 pliki krok po kroku co się zmieniało.

    0
    Załączniki:
  • #14 21 Cze 2014 12:17
    pralkalol
    Poziom 10  

    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Pojawiły się pierwsze pytania odnośnie szablonu - w pliku php identyfikującym szablon jest linia

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    i dalej jest ścieżka do pliku css.

    Czym jest editor w tym przypadku i do czego jest mi on potrzebny? W Twoim szablonie też jest ta linia, ale nie ma pliku editor_css.css.

    I co tak właściwie oznaczają linie:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    i inne, które zaczynają się od BsocketB? Do czego one się odwołują?
    Tak samo linia
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    co oznacza?

    I najważniejsze - jak zrobić, aby linki w menu na mojej stronie przekierowywały na poszczególne podstrony stworzone w panelu admina?

    0
  • #15 21 Cze 2014 16:32
    dekRe
    Poziom 15  

    pralkalol napisał:
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Pojawiły się pierwsze pytania odnośnie szablonu - w pliku php identyfikującym szablon jest linia
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    i dalej jest ścieżka do pliku css.

    Co to jest ten editor w tym przypadku i do czego jest mi on potrzebny? W Twoim szablonie też jest ta linia, ale nie ma pliku editor_css.css.


    Jest to "wyrostek robaczkowy", którego działania nigdy osobiście nie przećwiczyłem, ale z dokumentacji wynika, że w pliku editor_css.css umieszczasz - przepisujesz część definicji styli ze swojego pliku style.css tylko po to, by w tych edytorach tekstu WYSWIG, które mają tego obsługę (np. TinyMCE) - dodać definicję tła i czcionek. Chodzi o to, byś w edytorze podczas edytowania tekstu nowego artykułu, widział tło i liternictwo tak jak będzie się ono prezentowało na stronie. Dla mnie nigdy to nie było potrzebne, ale można się pobawić.

    pralkalol napisał:

    I co tak właściwie oznaczają linie:
    Kod PHP - [rozwiń]
    <?php BsocketB('public-xhtml-head1'); ?>
    <?php BsocketB('public-xhtml-head2'); ?>
    i inne, które zaczynają się od BsocketB? Do czego one się odwołują?


    Cokolwiek co masz w szablonie html pomiędzy znaczkami <?php a ?> to czysty kod PHP. BsocketB to funkcja w CMS-sie, w tym przypadku jej zadanie jest umieścić to co chcesz w nagłówku strony - to są dwa miejsca - jedno wyżej, drugie niżej - czyli head1 i head2.
    Gdy będziesz chciał zaprojektować jakiś moduł do CMS'a, gdzie chcesz, by w obszarze nagłówka np. pojawił się jakiś blok kodu - jakaś linijka lub kilka ze stylami, js itp. - obecność tej funkcji spowoduje ich wyświetlenie. Natomiast to, co i gdzie i jaki kod się pojawi - decyduje moduł jaki napiszesz - zgodnie z dokumentacją "ostrzy":
    http://v2.razorcms.co.uk/archive/docs/razorCMS_user_manual.pdf
    http://v2.razorcms.co.uk/archive/docs/blade_pack_dev_issue5.pdf
    http://v2.razorcms.co.uk/archive/docs/theme_dev_guide.pdf

    Cytat:

    Tak samo linia
    <?php loadSlabContents(); ?>
    co oznacza?


    Masz szablon, a w nim miejsce, gdzie chcesz by pojawiała się treść z artykułu - czyli samo sedno.
    Masz w szablonie np. miejsce takie na to <div class=poczatek_artykulu> To jest treść artykułu </div>

    Bierzesz więc i wpisujesz tak:

    <div class=poczatek_artykulu>
    <?php loadSlabContents(); ?>
    </div>

    To jest wywołanie funkcji - "ostrze", która wrzuci kod html Twojego artykułu według klikniętego odnośnika w to miejsce.

    Cały szablon szpikujesz takimi "ostrzami" - i całe działanie [każdego prawie] silnika CMS'a sprowadza się do tego, by tak wyznaczone miejsca w szablonie html, wypełnić treścią jaką zapiszesz w CMS-ie. Silnik CMS'a bierze treść napisaną przez Ciebie - czy to z plików txt, czy z bazy danych, i to takimi funkcjami tam bezczelnie w szablon wrzuca ;-)
    Poznając razorCMS'a - robisz krok w kierunku szybszego zrozumienia sposobu konstruowania szablonów w większości CMSów jakie istnieją - tyle że tu jest łatwo, bo masz JEDEN plik szablonu w praktyce HTML, a nie tetrylion pliczków rozmaitych, bez dokumentacji co z czym i do czego. ;-)

    Cytat:

    I najważniejsze - jak zrobić, aby linki w menu na mojej stronie przekierowywały na poszczególne podstrony stworzone w panelu admina?


    Zainstaluj razorCMS'a na localhost (czasami localhost nie chce działać, jak masz uruchomiony Skype czy inny program, co port zajmuje. Czasami konfiguracji localhosta trzeba ustawić też strefę czasową, bo inaczej przy instalacji są notice, że serwer nie ma tego ustawione ;-)).

    Weź moje demo z szablonem autoszablon. Rozpakuj je i wrzuć rozpakowane do katalogu blade_packs. Aktywuj je. W Settings wybierz jako szablon w pierwszej opcji (możesz kilka).Zapisz!

    Wejdź do folderu theme_adminer
    Weź do edycji programem notepad++ plik adminer_xhtml.php

    Usuń całą zawartość tego pliku by nic nie zostało, a następnie wklej CAŁY kod html swojego szablonu bez modyfikacji poza POPRAWNĄ MODYFIKACJĄ ŚCIEŻEK. Zapisz.

    Przejdź do Zarządzania treścią, weź do edycji istniejący artykuł Home - sprawdź, czy wyświetla się przynależny mu theme_adminer - zapisz. Uruchom podgląd strony.

    Jeśli to zrobisz bez błędów - podgląd strony powinien wyświetlić cały szablon jaki umieściłeś, bez treści artykułu, bo nie masz w tym szablonie żadnych "ostrzy" ;-) - tak jak Twojego html'a. Jeśli nie ma grafik - masz złe ścieżki do nich.
    Jest jedno ale.
    Musisz pamiętać, że pliki CMS'a umieszczasz na tzw. root-cie. Na tym root-cie masz folder blade_packs. W nim masz kolejny theme_adminer, a w nim kolejne z images czy js.
    To oznacza, że w szablonie musisz uwzględniać czasami położenie grafik szablonu:
    http://mojastrona.pl to jest root
    więc grafika nagłówka to:
    http://mojastrona.pl/blade_packs/theme_adminer/images/moj_naglowek.jpg
    lub
    blade_packs/theme_adminer/images/moj_naglowek.jpg

    To oznacza, że w szablonie musisz uwzględnić taką ścieżkę - i jak umieszczasz odwołanie czy do plików css, czy do javy - to robisz to tak:

    <script type="text/javascript" src="blade_packs/theme_adminer/script.js"></script>

    Czyli pamiętaj o ścieżkach do plików grafik, flash i js.

    Teraz tak...
    Masz szablon, w nim masz nagłówek i to co chcesz. Masz menu napisane w razorCMS. Silnik CMS'a wie, że jak klikniesz w link menu, to ma wyrenderować Twój cały szablon, a więc masz cały nagłówek, całe menu top-navigation -czyli horyzontalne, całe menu sidebar - i do miejsca jakie określisz przez wpis w szablonie <?php loadSlabContents(); ?>
    ma wrzucić treść html odpowiadającą dla klikniętego linku - z artykułu jaki napiszesz do tego linku przypiętego do tego szablonu - bardziej jak proste.

    Uwaga - WAŻNE!!!:
    Nie wystarczy aktywować 'play' sam szablon. Trzeba przejść w Ustawienia/Settings - menu sąsiednie obok - i tam wybrać tak aktywowany szablon jako pierwszy - i zapisać jako konfigurację.

    Przy edycji artykułu, wpisujesz tytuł linka, np. Bliskie spotkanie z razorCMS, klikasz w checkboxy by ustalić, gdzie w jakim menu ma się ten link pojawić (WAŻNE!!!), czyli wybierasz np. sidebar, footer, top-navigation, sprawdzasz, czy poniżej wyświetla się nazwa szablonu np. theme_adminer, no i wpisujesz artykuł.
    Na koniec Save, czyli zapisujesz.
    Jak chcesz kolejny artykuł - czasem nie przeedytowuj już istniejącego, ale klikasz w menu po lewej- otwiera się puste okno bez danych - tworzysz tam od nowa wszystko.

    Jak sobie z szablonem nie poradziłeś - to mi go tu jakoś dostarcz - sprawdzę.

    Uwaga
    Tak jak nie ma większych problemów z menu umieszczonym w bloku sidebar - tak czasami menu umieszczane w top-navigation może być problemem - trzeba umieć zawalczyć z kodem css.
    Sugeruję więc, gdy nie potrzebujesz top-navigation, to mniej pracy masz z szablonem, gdy top-navigation sobie odpuszczasz, gdy nie czujesz dobrze kodu css ;-)

    Uwaga2
    Gdy masz smaka na menu z przyciskami z grafik czy flash - to niestety - ale w szablonie zostawiasz je tak jak je tworzyłeś - a pod nie podpinasz linki napisane w CMS-ie
    czyli http://mojastrona.pl/o_autorze.htm gdy włączysz tam SEF.
    Najpierw te artykuły wpinasz dla testu w blok menu sidebar - kopiujesz do jakiegoś notatnika tak wygenerowane linki - a potem je "wklejasz" w kod menu flash czy graficznego. Tracisz co prawda funkcjonalnosć CMS'a dla łatwej modyfikacji menu - ale masz za to flash menu, czy inne bajery. Coś za coś.

    0
  • #16 21 Cze 2014 17:22
    pralkalol
    Poziom 10  

    Okej, w tej chwili jestem na etapie działającego szablonu, ale kilka rzeczy nie do końca rozumiem.

    Może od początku. To jest moja strona, do której robie CMSa:
    http://iglewski.nazwa.pl/strengthcoach/ Kilka rzeczy na stronie jest do poprawki, np. niektóre czcionki, obrazki do podmiany itp., ale to akurat jest nieważne.
    To jest fragment mojej zakładki Published Content w cms'ie (dodałem sobie kategorie content):
    CMS - Wordpress czy Joomla?

    W kodzie szablonu, pomiędzy headerem a stopką umieściłem linię <?php loadSlabContents(); ?> i obecnie działa to tak, że na stronie głównej pomiędzy stopką a headerem, wyświetla się treść ze Strength_start z kategorii content. I tego nie rozumiem, bo dlaczego wyświetla się akurat Strength_start, a nie Strength_referencje? Jak zrobić, aby po kliknięciu w REFERENCJE w górnym menu załadowało mi do szablonu kod ze strony Strength_referencje, którą utworzyłem w cmsie?

    0
  • #17 21 Cze 2014 18:13
    dekRe
    Poziom 15  

    Masz blok menu content w którym masz 2 artykuły. Blok menu content nie jest ostrzem umieszczonym w szablonie. Niemniej w Settings możesz ustawić stronę
    Strength_start jako startową, co się załaduje zaraz po wpisaniu adresu.

    Jak masz artykuł Strenght_referencje - to możesz go prawdopodobnie wyświetlić mając włączony SEF jako
    http://iglewski.nazwa.pl/strengthcoach/strenght_referencje.htm
    lub jako nie SEF:
    http://iglewski.nazwa.pl/strengthcoach/index.php?slab=strenght_referencje

    Wtedy ten link musisz "ożenić" z przyciskiem, jak chcesz to robić graficznie i ładnie.

    Normalnie, to całe górne menu powinno być rysowane przez top-navigation, a artykuł dowiązany do top-navigation, a nie do content.

    0
  • #18 21 Cze 2014 19:17
    pralkalol
    Poziom 10  

    dekRe napisał:
    Normalnie, to całe górne menu powinno być rysowane przez top-navigation, a artykuł dowiązany do top-navigation, a nie do content.

    Po przeczytaniu tego zdania chyba dotarła do mnie idea tego CMS'a i zaraz się za to zabieram. :D Tylko teraz tak - menu mam zrobione za pomocą listy, tzn.
    Kod: html4strict
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    I zamieniam kod na
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    ale jak zrobić, żeby lista, która sie tworzy za pomocą funkcji loadLinks, miała style zarówno od ol jak i li? Bo dodałem kilka pozycji i tak jak by przestał brać pod uwagę niektóre style, np. dodaje mi kropke przed każdą pozycją i nie wyświetla wszystkiego w linii poziomej, tylko jedno pod drugim.

    A jeszcze chciałem zapytać o funkcję BsocketB - gdzie mogę podejrzeć, co tak naprawdę zawiera plik(?), funkcja(?) np. public-xhtml-head1, kiedy wywołuję go poleceniem BsocketB('public-xhtml-head1'); ? Albo w którym miejscu stworzyć swój, tak abym mógł napisać np. BsocketB('tu-moj-plik'); ?

    0
  • #19 21 Cze 2014 22:53
    dekRe
    Poziom 15  

    pralkalol napisał:

    A jeszcze chciałem zapytać o funkcję BsocketB - gdzie mogę podejrzeć, co tak naprawdę zawiera plik(?), funkcja(?) np. public-xhtml-head1, kiedy wywołuję go poleceniem BsocketB('public-xhtml-head1'); ? Albo w którym miejscu stworzyć swój, tak abym mógł napisać np. BsocketB('tu-moj-plik'); ?


    Zaryzykuję:

    1. instalujesz sobie razorCMS na swoim dysku twardym, np. na localhost;
    2. Instalujesz edytor notepad++, ustawiasz sobie w jego menu Format -> koduj utf-8 bez BOM (co jest ważne na kilku serwerach);
    3. W menu notepad++ rozwijasz Szukaj, tam masz w tym menu Szukaj w plikach - na środku wskazujesz ścieżkę do folderu z rozpakowanym razorCMS-em -
    W górnej linijce wpisujesz: function BsocketB - wciskasz przycisk - > Znajdź wszystkie
    - i notepad++ przeskanuje całego razora.
    U mnie powiedział, że wspomniana funkcja znajduje się w /lib/public_func.php

    Bierzesz więc do edycji ten plik - szukasz w nim function BsocketB i już wiesz jak ona działa.

    Jak wpiszesz w menu Szukaj -> Szukaj w plikach notepada samo BsocketB - zobaczysz jak skrypt woła tę funkcję i znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.

    Kolejne zadanie bojowe, to odnalezienie funkcji loadLinks.
    Wpisujesz więc jak wyżej w Szukaj w plikach: function loadLinks i znowu dostaniesz na widelcu położenie funkcji odpowiedzialnej za generowanie menu, czyli tych li z kropkami też, w
    lib/public_func.php

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod



    Ja w swoim forku jaki stosuję również musiałem przepisać tę funkcję. Już nie pamiętam jak to ogarnąłem, ale jak chcesz się nauczyć tego, i zrobić generowanie menu horyzontalnego lepiej od twórcy - to polecam metodę rosyjskiego inżyniera Macanova - jak masz polecenie tam echo sprintf('<ul>'); to je modyfikujesz na np.
    echo sprintf('<ul><lev1>'); - i wiesz potem w źródle strony, co ta linijka rysuje w menu na którym levelu.

    Jak zrobisz to - podziel się swoją funkcją.
    Tam można zrobić dodatkowe zalezności, że jak funkcja narysuje to, to może wywołać funkcję co coś poprawi i zmieni jak potrzebujesz, itd... trochę zabawy ;-)

    0
  • #20 21 Cze 2014 23:21
    pralkalol
    Poziom 10  

    Ok, udało się mi zmodyfikować funkcję loadLinks. Dopisałem tylko ręcznie styl w jednym miejscu, tzn. było tak:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    a zamieniłem na:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    i działa tak jak chcę. Linki wyświetlają się poziomo i nie mają dodatkowych elementów.

    A czy jest jakaś możliwość, żeby na jednej z podstron usunąć lub dodać coś do szablonu, ale nie za pomocą cmsa? Tzn. chciałbym, aby np. w podstronie kontakt cały formularz kontaktowy był wpisany gdzieś na sztywno, a żeby w cmsie można było edytować tylko dane po prawej stronie od formularza. Jedyne co mi na razie przychodzi do głowy, to zrobienie osobnego szablonu i użycie go w w tej podstronie, ale może jest jakaś prostsza opcja?

    0
  • #21 22 Cze 2014 01:07
    dekRe
    Poziom 15  

    pralkalol napisał:

    A czy jest jakaś możliwość, żeby na jednej z podstron usunąć lub dodać coś do szablonu, ale nie za pomocą cmsa? Tzn. chciałbym, aby np. w podstronie kontakt cały formularz kontaktowy był wpisany gdzieś na sztywno, a żeby w cmsie można było edytować tylko dane po prawej stronie od formularza. Jedyne co mi na razie przychodzi do głowy, to zrobienie osobnego szablonu i użycie go w w tej podstronie, ale może jest jakaś prostsza opcja?


    W Settings/Ustawienia masz możliwość podłączenia do CMS'a aż czterech szablonów strony.
    Ja to robię tak:
    - kopiuję cały działający już szablon do innego folderu;
    - wszystkim plikom do danej nazwy dodaje _2 dla drugiego, _3 dla trzeciego, _4 dla czwartego szablonu. Czyli plikom php i xml, oraz plikom w podkatalogu.
    - uruchamiam notepad++ i w menu wybieram Zamień w plikach theme_adminer, kolejno na theme_adminer_2

    To samo robisz z kolejnymi szablonami - możesz mieć ich tutaj aż cztery.

    Tym sposobem, wszystkie pliki mają nazwę identyczną do wywołań - nazwy plikow i nazwy funkcji korespondują.
    Wrzucasz trzy nowe szablony do blade_packs
    Pamiętaj, by w plikach xml zmienić też nazwę na taką jak chcesz - jeden może mieć nazwę Kontaktowy ;-)

    Bierzesz więc ten Kontaktowy, i w jego folderze, edytujesz plik szablonu usuwając boxy czy dodając nowe.

    Następnie, idziesz do menu admina, aktywujesz "play' dodatkowe 3 szablony.
    Potem idziesz do sąsiedniego menu Settings/Ustawienia - jak w załączniku.
    Ustawiasz kolejność szablonów jak Ci pasuje - pierwszy to już masz, dodajesz odpowiednio drugi i trzeci - tak jak je nazwałeś - jak na scrennshocie załącznika.

    Idziesz do Zarządzania Treścią w menu, bierzesz Opubllikowane, tam artykuł Kontakt bierzesz do edycji - i wybierasz dla niego szablon drugi - jak na rysunku załącznika.
    Lub tworzysz nowy artykuł - i tam wybierasz dla niego szablon drugi.

    CMS ma informację, że do wyświetlenia tego artykułu musi użyć innego szablonu niż podstawowy.

    Kwestia formularza kontaktowego.
    Nie jest rzeczą banalną umieszczanie dowolnego kodu PHP w CMS-ie - ze względu bezpieczeństwa jest to obwarowane koniecznością pisania modułów.

    Warto jest więc przyjrzeć się konstrukcji blade_packa do kontaktu - czyli formularza kontaktowego - do pobrania:
    http://v2.razorcms.co.uk/forms.htm

    Jak zawsze, rozpakowujesz moduł, wrzucasz do blade_packs.
    Jak dobrze wrzucisz ;-) - już możesz go aktywować.
    Idziesz do sąsiedniej zakładki Settings/Ustawienia, tam masz już w menu nową opcję, gdzie musisz do bazy dodać swój email, na który poczta ma iść z niego.
    Formularz działa na klasycznej PHPowskiej funkcji mail, ale kiedyś walczyłem z phpmailerem, i coś tam nawet zaczęło działać - to zawsze jest trochę kopania się z koniem, sporo zależy od hostingu.

    Kolejny krok, idziesz do Zarządzanie treścią, tam masz Opublikowane - bierzesz do edycji artykuł Kontakt - pamiętaj o nowym szablonie dla niego.
    Zauważ, że nad oknem edytora pojawił się przycisk.
    Jak w niego dźgniesz myszą - dostaniesz w treści na dole artykułu kolejne "ostrze". Zapisz tak "popsuty" dokument. "Ostrze" możesz w edytorze ustawić w dowolnym miejscu, np. na górze strony - ale poprzez edycję.

    Wyświetl stronę, przejdź do kontakt.
    Mechanizm jest prosty - tam gdzie w tekście artykułu wystąpi "ostrze" - tam zostanie zastąpione działaniem funkcji PHP z modułu, czyli tu wyświetli formularz.

    Przydałby się zespół developerski biegły w PHP do napisania kilku modułów jakie mam w planach, jakie byłyby przydatne - pomysłów mam sporo - chmura tagów, przyzwoita galeria zdjęć. Służę wskazówkami.

    Chcąc napisać nowy moduł dla razorCMS'a - jeśli mamy jakiś działający już kod PHP, zakładamy sobie na localhoscie nowy folder, np. tagcloud ;-)
    Tak się będzie nazywał projekt ;-)

    W nim zakładamy folder blade_packs
    W nim zakładamy folder system_tagclouds

    Do tego folderu wrzucamy pliki php naszego projektu, choć jak moduł mały, to kod php można umieścić w pliku php "ostrza", tym obok xml'a.
    Dodatkowo, jeśli chcemy mieć jakąś tabelkę na dane jak z Excell'a - zakładamy folder datastore - tam razor trzyma pliki tekstowej bazy danych.
    W tym folderze zakładamy podfolder na naszą tabelkę naszej niezależnej bazy danych.
    Do małych projektów proponuję przećwiczyć Flinstona - > http://www.xeweb.net/flintstone/
    Jak już kod php nam działa bez CMS'a w oparciu o taki układ folderów - dodajemy już tylko "ostrza" - by moduł móc aktywować, i by móc w artykule czy w infobarze dodać nową funkcjonalność lub jakiś bajer - od zegarka, przez sondę, po chmurę tagów, czy ładny kalendarz ;-) W zasadzie większość fajnych modułów z Joomla czy Wordpress'a daje się przepisać, gdy zbyt mocno nie bazują na MySQL'u.

    0
  • #22 22 Cze 2014 13:44
    pralkalol
    Poziom 10  

    Dzięki wielkie, poradziłem sobie. A da się w tym CMSie zrobić system newsów? Chodzi o to, że chciałbym w CMSie wpisywać jakąś treść i dodać ewentualnie zdjęcie, a system wrzuciłby mi to na stronę np. z datą lub innymi rzeczami, które bym ustalił. I najlepiej, aby każdy news był w osobnym artykule w CMSie.

    I druga rzecz - czy jest możliwość wstawiania na jednej podstronie kilku różnych rzeczy z CMSa? Np. mam dwa elementy na jednej podstronie, które chce edytować w CMSie - jeden na górze, drugi w środku. Pomiędzy nimi jest stała treść wpisana w szablonie. Używając funkcji <?php loadSlabContents(); ?> w tych dwóch miejscach, dostanę taką samą treść z CMSa. Jak zrobić, abym mógł dodać dwie różne treści? Może funkcja <?php loadSlabContents(); ?> przyjmuje jakieś parametry, a może jakaś inna funkcja?

    0
  • #23 22 Cze 2014 16:15
    dekRe
    Poziom 15  

    pralkalol napisał:
    Chodzi o to, że chciałbym w CMSie wpisywać jakąś treść i dodać ewentualnie zdjęcie, a system wrzuciłby mi to na stronę np. z datą lub innymi rzeczami, które bym ustalił. I najlepiej, aby każdy news był w osobnym artykule w CMSie.

    I druga rzecz - czy jest możliwość wstawiania na jednej podstronie kilku różnych rzeczy z CMSa? Np. mam dwa elementy na jednej podstronie, które chce edytować w CMSie - jeden na górze, drugi w środku. Pomiędzy nimi jest stała treść wpisana w szablonie. Używając funkcji <?php loadSlabContents(); ?> w tych dwóch miejscach, dostanę taką samą treść z CMSa. Jak zrobić, abym mógł dodać dwie różne treści? Może funkcja <?php loadSlabContents(); ?> przyjmuje jakieś parametry, a może jakaś inna funkcja?


    System news możesz pobrać sobie ze strony ostrzy: http://v2.razorcms.co.uk/news.htm

    Pobierasz.
    Aktywujesz.
    Idziesz do Zarządzanie treścią.
    Zakładasz blok menu, jaki nie będzie wbity w szablon, np.: njusy
    Do niego dodajesz kolejne artykuły.
    Na razie są one niewidoczne.
    Idziesz więc do Ustawienia/Settings.
    Wchodzisz na konfigurację News tam w menu.
    Ustalasz parametry wyświetlania, i najwazniejsze - wybierasz i dodajesz do systemu news tą właśnie kategorię njusy
    Zapisujesz.

    Idziesz do Zarządzanie treścią, Opublikowane - tam bierzesz do edycji stronę, na jakiej newsy mają się wyświetlać, lub zakładasz nową stronę, przypisaną np. do top-navigation.

    W artykule możesz napisać jakiś wstępniak, ale najważniejsze - widzisz nad edytorem przycisk z News plus wybierasz parametry wyświetlania, ile chcesz i co.
    Klikasz - "ostrze" trafia do artykułu - zapisujesz
    Gdy wejdziesz na stronę - masz system ze skróconymi artykułami i czytaj dalej - coś takiego jak kiedyś zrobiłem: http://tinyurl.com/c7y9fw4

    To oczywiście tylko silnik, który można ładnie dostosować do własnych potrzeb.
    ------------------------

    Jeżeli masz jakąś stałą treść w kontencie i nie chcesz jej modyfikować w trakcie prac edycyjnych - najlepiej jest zrobić sobie nowy moduł - ostrze - z całą zawartością html tego środka ;-)

    Wtedy masz artykuł - na jego środku jest tylko "ostrze" - ono będzie podczas wyświetlania zamieniane na to co chcesz i tam zdefiniujesz, a sam masz kontrolę nad całym kontentem nad ostrzem i pod ostrzem.

    Przykład - czyli jak dodać ostrze z mapką z googlemaps

    Plik xml

    Kod: xml
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Plik php:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Zakładasz tylko folder z plikiem blade_packs/system_googlemap/mapa.html
    gdzie wklejasz plik html.

    0
  • #24 22 Cze 2014 21:09
    pralkalol
    Poziom 10  

    Dzięki, nie wiedziałem, że mają gotowy blade pack do newsów. Męczę się właśnie, aby skonfigurować wszystko tak jak chcę, ale mam pewien problem. Cały system newsów działa, dodałem sobie 3 artykuły (newsy) do osobnej kategorii i wyświetlam je w referencjach. Do referencji dodaje je za pomocą przycisku Display News, co generuje mi link w postaci in-page-blade(display-news-1-full-referencje), więc wszystko jest ok. Problem jest taki, że jak mam więcej niż jeden link (news), to każdy następny wyświetla mi treść poprzednich, a potem dopiero swoją. Czyli drugi news wyświetla treść pierwszego i drugiego, trzeci wyświetla treść pierwszego, drugiego i trzeciego itp. W czym może być problem?

    Kolejna rzecz - jak mogę pobrać za pomocą PHP tytuł dowolnej strony, którą tworzę w CMSie? W Page Details każdej strony są pozycje Menu Title i Page Title (Optional) i chciałbym jakoś pobrać dane, które tam wpisuję.

    0
  • #25 22 Cze 2014 21:41
    dekRe
    Poziom 15  

    pralkalol napisał:
    dodałem sobie 3 artykuły (newsy) do osobnej kategorii i wyświetlam je w referencjach. Do referencji dodaje je za pomocą przycisku Display News, co generuje mi link w postaci in-page-blade(display-news-1-full-referencje), więc wszystko jest ok.

    Problem jest taki, że jak mam więcej niż jeden link (news), to każdy następny wyświetla mi treść poprzednich, a potem dopiero swoją. Czyli drugi news wyświetla treść pierwszego i drugiego, trzeci wyświetla treść pierwszego, drugiego i trzeciego itp. W czym może być problem?


    Poczekaj - zgubiłem się ;-)
    Jak wrzucasz ostrze (display-news-1-full-referencje) to ostrze ma za cel wyświetlić tylko pierwszy news z bloku referencje.

    Jak wrzucasz ostrze (display-news-4-full-referencje) to ostrze ma za cel wyświetlić tylko 4 newsy z bloku referencje - tak jak je ustawisz w Settings/Ustawienia.

    Zawsze wyświetli tyle ile chcesz od początku doi końca - a kolejność np. poprzez położenie w bloku referencje sam ustawiasz, bo na datę utworzenia bym raczej nie liczył - admin serwera zrobi odtworzenie CMS'a z backupu po jakiejś awarii serwera i daty plików idą na Berdyczów.

    Bardziej sensowna już by była kombinacja dodać kolejne bloki
    referencje2 czy referencje4 - w Settings dodać je do systemu News
    i wtedy możesz mieszać:
    display-news-1-full-referencje1
    display-news-1-full-referencje2
    display-news-4-full-referencje

    Wtedy masz jeden artykuł w newsach z kategorii referencje1 i jeden z referencje2
    oraz 4 artykuły z bloku referencje.

    Doprecyzuj problem
    :-)

    PS. Trzeba by poprawić style css dla tego modułu - on był pisany pod historyczną wersję i Paul nie dostosował go do nowego wyglądu - stąd trochę się rozjechało nad edytorem ;-)

    Do zrobienia pozostał w tych Newsach system liczenia długości łańcucha wyrazów - bo czasami jest tak, że dla zbyt małych i krótkich treści jest problem, jak sobie ustawisz np. 3 boxy na stronie - w jednym np. zrobi się za długi tekst, bo będzie za dużo liter W ;-) i box się rozjedzie. A tak - odpowiednia funkcja liczy długość wiersza w pikselach dla zadanej czcionki - i wszystko się ładnie wpasowuje w box.
    No i fajnie by było np. móc dodać obrazek, który by był z automatu skalowany do dużej ikony. Na razie mam na warsztacie kilka innych projektów - nieustający brak czasu ;-)


    Przeanalizuj może taką funkcję jaką kiedyś w jakimś projekcie pisałem:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Masz tam
    global $razorArray; // to co masz w tekstowej bazie danych - m.in. nazwy linków
    $nazwa_linkow = array(); // będzie na to tablica
    $linklist = getLinksArray($link_cat); // masz tablicę

    Wrzuć sobie do datastore taki pliczek - np. pokazywacz.php

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Jak go wywołasz na localhoscie jako plik
    localhost/razortest/datastore/pokazywacz.php
    w przeglądarce - wyświetli tablice jakie masz w środku "bazy danych".

    0
  • #26 22 Cze 2014 23:04
    pralkalol
    Poziom 10  

    Aaa więc na takiej zasadzie wyświetlane są newsy. Czyli jednak nie ma problemu i nie było, po prostu źle to zrozumiałem na początku - teraz już wszystko jasne :)

    Co do pobierania tytułu, to posłużyłem się trochę Twoją funkcją i trochę funkcją z newsów i doszedłem do czegoś takiego (fragment funkcji):

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    następnie wypisuję np. $tytul[1]; i wypisuje mi to co chcę, ale są dwa 'dodatki', których nie umiem się pozbyć. Po pierwsze zaraz przez tytułem wypisuje mi datę, a po drugie sam tytuł wyświetlany jest jako link. Czy da się jakoś usunąć te dwie rzeczy?

    0
  • #27 23 Cze 2014 00:21
    dekRe
    Poziom 15  

    pralkalol napisał:
    ale są dwa 'dodatki', których nie umiem się pozbyć. Po pierwsze zaraz przez tytułem wypisuje mi datę, a po drugie sam tytuł wyświetlany jest jako link. Czy da się jakoś usunąć te dwie rzeczy?


    A może masz zaptaszkowane te opcje, że tego chcesz?

    0
  • #28 23 Cze 2014 01:41
    pralkalol
    Poziom 10  

    Nie, mam odznaczone. Doszedłem do pobierana samego tytułu, ale muszę wskazać id artykułu, z którego pobieram tytuł, tylko nie wiem jak to zrobić automatycznie. Teraz mam taką funkcję (przerobiona funkcja z systemu newsów):

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Linia $pageTitle = $razorArray['titles'][$pointer+10]; pobiera tytuł artykułu o ID równym wartość $poniter+10, więc pierwszy tytuł zostanie pobrany z artykułu o ID 11. Takie rozwiązanie chwilowo działa, bo moje artykuły w stronie z newsami zaczynają się od ID=11, ale na dłuższą metę to rozwiązanie jest złe. Jak mogę automatycznie pobierać to ID?

    Wpadłem też na pomysł, aby użyć wywołania newsów bezpośrednio w kodzie, a nie w artykule w CMSie. To byłoby bardzo pomocne w jednym miejscu na mojej stronie, ale nie wiem jak poprawnie wywołać funkcję. Teraz mam tak - zrobiłem kolejną kategorię do systemu newsów, nazwałem ją teksty-gora, dodałem no niej 3 wpisy, w ustawieniach też jest wszystko dodane. Wpisałem w kodzie szablonu coś takiego:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    ale niestety nie działa. Dostaję error:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #29 23 Cze 2014 21:20
    dekRe
    Poziom 15  

    pralkalol napisał:

    Wpadłem też na pomysł, aby użyć wywołania newsów bezpośrednio w kodzie, a nie w artykule w CMSie. To byłoby bardzo pomocne w jednym miejscu na mojej stronie, ale nie wiem jak poprawnie wywołać funkcję. Teraz mam tak - zrobiłem kolejną kategorię do systemu newsów, nazwałem ją teksty-gora, dodałem no niej 3 wpisy, w ustawieniach też jest wszystko dodane. Wpisałem w kodzie szablonu coś takiego:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    ale niestety nie działa. Dostaję error:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Nie bardzo widzę sens takiego działania. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale mam wrażenie, że chcesz móc wyświetlać 3 moduły poza kontentem?
    Jeśli tak, to lepiej się nie męczyć i do takiej zabawy wykorzystać mechanizm Infobar.

    Po lewej w menu Zarządzanie treścią - na samym dole menu, masz możliwość dodania nowego tzw. Infobaru. Możesz utworzyć tam nowy infobar, np. o nazwie gorne_moduly.
    Wpisz w jego treść tylko:
    in-page-blade(display-news-3-split3-teksty-gora)

    Czyli - masz blok o nazwie teksty-gora. Do niego dodajesz 3 artykuły. By się nie męczyć, wybrałem split3 - czyli jednoczesne wyświetlenie 3 modułów z njusami na stronie.

    Idziesz oczko wyżej w menu, gdzie już przed chwilą utworzony infobar o nazwie gorne_moduly możesz checkboxami przypiąć, gdzie będzie się wyświetlał, albo dać G - Globalnie, więc wszędzie.

    Kolejny krok w naszej zabawie, to utwórz blok kategorii - teksty-gora. Do niego napisz 3 artykuły jakie mają się w 3 modułach pojawić.

    Przejdź do Settings/Ustawienia - z listy rozwijalnej dodaj blok teksty_gora, jako drugą kategorię obok referencje - i Save - zapisz.

    Czyli co mamy?
    1. Mamy utworzony nowy blok na newsy o nazwie teksty-gora.
    2. Mamy dodane 3 artykuły w teksty-gora.
    3. Mamy założono Infobar jako artykuł, a w nim ostrze in-page-blade(display-news-3-split3-teksty-gora)
    Wadą infobaru- i to by warto poprawić, by w nim można było wstawiać ostrza tak samo jak co content - więc na razie robimy to manualnie, bez pomocy przycisku wstawiania i opcji wyboru.
    4. Mamy przyszycie checkboxami naszego infobaru do tych stron, na których chcemy, by to się wyświetliło, lub G - globalnie.

    Teraz zabawa programistyczna.
    1. Bierzemy do edycji system_newsViewer.php i dodajemy możliwość obsługi naszego "ostrza" w infobarze dodatkowo, a nie tylko w $slugOut.

    Nasz początek pliku musi więc być już taki:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod



    Zauważ, że dorzucamy nową funkcję, której zadaniem jest sprawdzenie, czy w infobarze jest jakieś "ostrze".
    Zrobi to wywołanie umieszczone tam: $bladeList['scanInfobarNewsViewer'] = 'scan-content-info';


    Znajdujemy w pliku tym funkcję:
    // blade - scan for in page blades //
    function scanPageNewsViewer(&$slugOut) {

    i pod nią umieszczamy naszą nową, co skanuje infobar:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    5. Teraz pora na zmodyfikowanie samego pliku naszego szablonu, by dodać wyświetlanie infobar tam gdzie chcemy, czyli musimy dodać wywołanie funkcji:

    <?php loadInfoContents(); ?>
    <?php BsocketB('public-xhtml-leftbar'); ?>

    Ja poszedłem na łatwiznę, i dodałem nad
    <!-- article-content -->
    <?php loadSlabContents(); ?>
    <?php BsocketB('public-xhtml-content'); ?>
    <!-- /article-content -->

    I u mnie działa.
    Szablon Twój jakim się bawiłem ma u mnie następujący kod:

    Kod: html4strict
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Tak więc, jeśli gotów jesteś poświęcić infobar do tego celu - to jest to jakieś rozwiązanie.
    Na liście To Do:
    1. Chciałbym ładny CSS, by takie moduły nie były prymitywnie proste i się nie rozjechały - by ew. móc definiować wielkość boksa w pikselach, czy poproszę takiego boksa z cieniami, czy nawet z tłem grafiki - prosi się o atrakcyjność.
    2. Trzeba dodać funkcjonalność umożliwiającą dodawanie ostrzy w infobarze, co nie powinno być trudne, ale trzeba przekopać się przez kod i zduplikować segment odpowiedzialny za wyświetlanie nad edytorem w menu infobar'a.

    Nie bardzo wiem, co chciałeś osiągnąć z tym wyciąganiem po jednym ręcznie artykułu. Musiałbyś to narysować, o ile rozwiązanie z infobarem Ci nie pasuje. Ja bym pakował najwyżej po jednym artykule do osobnego bloku, który dodany w Serttings do systemu njusów pozwalałby na zabawę w ich rozmieszczaniu tam gdzie chcę.

    3. CMS aż prosi się o dodanie dodatkowych infobarów - ale trzeba cały kod przepisywać do obsługi - ja w swoim forku dopisałem sobie jeden i w nim mogę umieszczać np. reklamy, ale mieć ze 3, a nie jeden, to by była rewelacja dla projektanta ;-)
    Bo infobar możesz mieć w szablonie tylko w jednym miejscu. ;-(

    0
  • #30 23 Cze 2014 22:15
    pralkalol
    Poziom 10  

    Dzięki wielkie za instrukcje, jutro się za to zabiorę, ale zanim zacznę, może jeszcze napiszę co jest moim celem. Chcę mieć łatwy dostęp do edycji tych tekstów, które pojawiają się na każdym bannerze (każdy tekst jest inny). Wpadłem na pomysł, żeby zrobić to za pomocą newsów - każdy tekst to inny news. Newsy by się dodały po prostu do kodu strony, tak jak jest to zrobione na stałe w szablonie. Z numerowaniem #htmlcaptionX nie było by problemu, bo wstawiłbym w miejsce X jakąś zmienną, która z każdym przejściem pętli zwiększała by się o 1.

    Mógłbym oczywiście to zrobić łatwiej, ale mniej wygodnie, czyli wkleiłbym kod tych trzech tekstów z bannerów do artykułu na stronie głównej, ale to rozwiązanie wydaje mi się mało profesjonalne.

    Co do metody, którą zaproponowałeś - wydaje mi się, że też się do tego nada, ale to sprawdzę dopiero jutro.

    Aha, i czy masz jakiś pomysł jak pobierać ten numer ID newsa, który jest wyświetlany? Moja znajomość PHP jest jeszcze za mała, żeby to rozgryźć :/

    EDIT: zrobiłem to za pomocą infobara i wszystko fajnie działa. Pozostaje pytanie jak pobrać ID wyświetlanego newsa.

    0