Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

dwa konwertery i brak obrazu

Gienia0 20 Apr 2005 08:40 1220 4
    Gienia0
    Level 11  
    Wiem, że pewnie gdzieś już ktoś o tym pisał, ale nie mogłam nic znaleźć. Więc problem jest taki, że przy dwóch konwerterach (ustawionych na dachu przy pomocy miernika, ktory piszczał na 10) nie ma żadnego obrazu w TV. Czy coś trzeba przestawiać w dekoderze w ustawieniach?? Wcześniej jak próbowałam (przy jednym konwerterze, na podwórku) czy dekoder działa to obraz się pokazał.

Pozdrawiam
    Polerowany
    Level 17  
    Za mało informacji. Czym przełączane są konwertery i jaki tuner ? Jeżeli przełącznik [diseq] to może być kwestia przełączenia portów w menu tunera lub zamiany miejscami wyjść w przełączniku
    Gienia0
    Level 11  
    Tak przełączone są za pomocą diseq'a a tuner jest philips 6010. Jakie powinny być ustawienia?

Pozdrawiam
    ksiks
    Level 19  
    Troche za mało informacji aby konstruktywnie udzielić pomocy.
    1. czy konwertery masz połączone przez diseca czy zciągnięte dwoma kablami na dół.
    2. czy antena na dachu jest ustawiona napewno na właściwego satelitę (zapisanego w liście) samo piszczenie na 10 nie jest wcale jednoznaczne gdyż przy potencjometrze ustawionym na max czułośći ma prawo piszczeć na byle czym.
    w/g opisu wnioskuję że dekoder jest sprawny skoro coś tam pokazywał
    pozostaje więc jedynie ustawienie anteny lub podłączenia konwerterów i z tąd właśnie te pytania.
    jak dostanę te informacje to postaram się Ci coś podpowiedzieć
    pozdrawiam.

troche długo zajęło mi pisanie i w międzyczasie kolega zadał to samo pytanie tak więc odpowiedż też już masz i jest ona moim zdaniem prawidłowa, albo zamienić miejscami kable konwerterów albo poprawić ustawienie anteny. Ewentualną korektę ustawiania proponuje wykonać na konwerterze podstawowym
    brzuch0
    Level 17  
    Jest taki program DSXEdit_v1.4 i tam w edycji jest coś takiego jak zmiana DISQC zmień z A na B i powinno być ok (jeśli problem nie leży gdzie ińdziej) . Taki zabieg musiałem zrobić przy monblocku.