logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate 120GB SATA - Czy nadaje się do użytku? SMART

Angel. 15 Cze 2014 19:07 1146 6
REKLAMA
  • #1 13710556
    Angel.
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Pacjent: Seagate 120GB - model taki jak pokazuje SMART

Chciałem ten dysk wstawić do laptopa w kuchni - tylko do przeglądania internetu i nie jakoś bardzo często. Załączam SMART z Victorii i HDtune. Przejrzałem strukturę dysku w Victorii i wszystkie sektory ma na szaro ( 1 i 2 rodzaj ), bad sektory ma na samym końcu. Planuję uciąć go od końca o jakiś 1GB dla pewności. Czy ten dysk długo jeszcze popracuje? Oczywiście podczas zakupu z tablicy był igiełka, super sprawny.. Podczas benchmarku w HDtune ma średni transfer rzędu 45MB/s, z tym że dwa razy na wykresie spadło do 10MB/s

dzięki za odpowiedź,
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • Seagate 120GB SATA - Czy nadaje się do użytku? SMART hdtune.jpg (117.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Seagate 120GB SATA - Czy nadaje się do użytku? SMART Victoria.jpg (248.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13710593
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Dysk ma niestabilne i realokowane sektory. Wyzeruj go na początek i ponownie SMART odczytaj.
    Jeżeli naprawi niestabilne sektory to można pozostawić uszkodzony obszar jako nie przydzielony.
    Dysk nie nadaje się do przechowywania ważnych danych. Ile jeszcze podziała to loteria. Niestabilne sektory będą zawieszać system o ile uda się go zainstalować.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 13710683
    Angel.
    Poziom 9  
    Dzięki za szybką odpowiedź,

Zaraz wykonam zerowanie, dysk siedzi w laptopie i normalnie zainstalował się system, chodzi bez problemu. Jak go podłączyłem do stacjonarnego komputera i zrobiłem benchmark w hdtune to nie ma żadnych skoków transferu
  • #4 13721016
    Angel.
    Poziom 9  
    Dodałem nowy post, żeby temat był aktualny.

Użyłem programu MHDD z Hirens boot cd.

Wyzerowałem
    Remapowałem

Może skrócić po prostu dysk kilkaset MB przed tym LBA 232787787 ? Jeśli tak, to jakim programem będzie najprościej?

Może nie ma poprawy dlatego, że kiedyś go wcześniej remapowałem bo miał więcej sektorów na samym końcu?
    Załączniki:
    • Seagate 120GB SATA - Czy nadaje się do użytku? SMART Zdj__cie-0443.jpg (1.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • victoria.JPG (134.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • hd_tune.JPG (66.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • crystal_disk_info.JPG (110.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 13725046
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Niestety dysk do wymiany. Jeżeli musisz to zostaw obszar uszkodzony ( z zapasem ) jako nie przydzielony.
    Pozdrawiam.
  • #6 13725127
    Testerrr
    Poziom 25  
    Ocena: 17
    To zdjęcie w MHDD to w trakcie jakiego procesu jest?

Smarty są i po zerowaniu i po remapowaniu? Fantastycznie zrobiłeś zdjęcie... mogłes jednak profilaktycznie zrobić fotkę całego okna.
  • REKLAMA
  • #7 13725196
    Angel.
    Poziom 9  
    Testerrr napisał:
    To zdjęcie w MHDD to w trakcie jakiego procesu jest?

Smarty są i po zerowaniu i po remapowaniu? Fantastycznie zrobiłeś zdjęcie... mogłes jednak profilaktycznie zrobić fotkę całego okna.

Jeśli już czepiasz się szczegółów to odpowiem Ci w taki sam sposób :wink:

Zdjęcie nie jest zrobione w trakcie procesu tylko po procesie: zerowania i remapowania. Chciałeś zobaczyć okno z samymi szarymi okienkami pod koniec procesu?

Te kilka badów jest w ostatnich sektorach dysku. Zapobiegawczo uciąłem dysk o 4GB od końca choć mogłem dużo dużo mniej bo nie potrzebuję aż tyle miejsca. Uszkodzone sektory są w ostatnich 7MB dysku.

linuks dziękuję, tak też zrobiłem wcześniej

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate 120GB SATA wykazuje niestabilne i realokowane sektory, co sugeruje, że nie nadaje się do przechowywania ważnych danych. Użytkownik planuje użyć go w laptopie do przeglądania internetu. Po zerowaniu i remapowaniu, dysk działał poprawnie, jednak występują bad sektory na końcu. Użytkownik zdecydował się na skrócenie dysku o 4GB, aby zminimalizować ryzyko. Wskazano, że dalsze użytkowanie dysku to loteria, a niestabilne sektory mogą powodować problemy z systemem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA