Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z uruchomieniem - bootowanie nie dziala, zamienilem dysk

bbkk1 16 Jun 2014 09:15 2382 5
GoodRam konkurs
  • #1
    bbkk1
    Level 9  
    Witam,
    trudno opisac moj problem ale zaczne od tego ze pisze z systemu ubuntu i troche nie wychodzi mi pisanie polskich znakow.
    Problem zaczal sie kiedy podmienilem dysk twardy w komputerze na inny - mniejszy (Starszy) poniewaz chcialem sprawdzic cos z instalacja systemu.
    Dysk nie dzialal wiec chcialem podlaczyc spowrotem nowszy (750GB) ale on tez przestal dzialac
    podczas uruchamiania komputera, ladowania systemu nic sie nie dzieje, bylo napisane "ladowanie systemu windows " czy cos w tym stylu i nic sie nie dzialo.
    Pomyslalem ze cos sie stalo z systemem wiec postanowilem go przeinstalowac, niestety ale nie dzialal tez DVD-ROM - podczas ladowania plyty niby wczytuje pliki instalacyjne ale zaraz przestaje i proboje znowu ladowac system z opcji bootowania dziala tylko "2.2TB Infinity" ktory dziala tez tylko na bootowalne dyski (ubuntu) oraz w niektorych przypadkach dziala tez DVD-ROM normalnie (np.MHDD) postanowilem przeskanowac dysk programem MHDD, jak sie okazalo mialem 1 bad sektor - ktory usunalem ale po "remapie" system po instalacji dalej sie nie uruchamia. Sprawdzalem tez program "Memtest 86+" (chyba tak sie nazywal) ktory tez nie wykazal zadnych bledow. Dysk sprawdzilem na innym komputerze, byl tam taki sam blad jak na tym pierwszym (migajacy pasek po instalacji ubuntu) ale po reinstalacji ubuntu (na drugim komputerze) system staje normalnie na drugim komputerze - pierwszy dalej nie dziala.
    Podejrzewam jakis blad z plyta glowna / BIOSEM.
    Prosze o pomoc i z gory przepraszam za wszelkie bledy ale ubuntu troche ogranicza moje mozliwosci pod tym wzgledem.
  • GoodRam konkurs
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • GoodRam konkurs
  • #3
    Aseri15
    Level 32  
    Mieszał kolega coś w BIOS'ie ? Zrób Clear CMOS zworką na płycie lub wyciągając baterię oczywiście przy odłączonym zasilaniu, na około 20 sekund. Sprawdź efekty.


    Masz na tym dysku coś ważnego ? Jeżeli tak, zgraj to na komputer na którym dysk śmiga poprawnie. Następnie sformatuj go ( ewentualnie możesz też wyzerować w MHDD ) i spróbuj ponownie postawić na nim system.

    infografek wrote:
    Podaj pełną specyfikację komputera


    Wraz z marką modelem i mocą zasilacza

    infografek wrote:
    sprawdź czy na płycie głównej są spuchnięte lub wylane kondensatory


    Dokładnie.

    bbkk1 wrote:
    Podejrzewam jakis blad z plyta glowna / BIOSEM.


    A BIOS daje jakieś znaki, skoro podejrzewasz, że tak jest ?

    W to raczej wątpię, skoro komp wiesza się na ekranie ładowania Windowsa, to oznacza, że procedura POST BIOS'u przechodzi poprawnie ( co zazwyczaj oznaczane jest jednym piknięciem z głośnika systemowego ). Tutaj albo jest wysypany MBR, albo fizycznie uszkodzony nośnik/głowica/elektronika.


    Wcześniej jeszcze, zanim wykonasz powyższy krok, umieść dysk w komputerze w którym działa poprawnie i zamieść pełny screen z programy CrystalDiskInfo.
  • #4
    bbkk1
    Level 9  
    Formatowalem kilka razy i wyciaglem raz baterie
    Na plycie nie dopatrzylem sie zadnych spuchnietych albo wylanych kondensatorow
    Specyfikacja (troche uboga zapewne ale mam nadzieje ze wystarczy):
    Zasilacz 450W AK B1-450 (nie jestem pewny ale to chyba model) AKYGA
    Ram 4GB
    plyta MSI 760GM-P21(FX)
    AMD FX 6100 Six-Core Processor

    Co do moich podejrzen wydaje mi sie to najprawdopodobniejsze poniewaz:
    sprawdzalem dzialaja te dyski itp normalnie wiec to niewielka szansa ze to przez plyte glowna,
    Ram dziala poprawnie mogl byc problem z nim i tez by sie nie odpalalo, DVD tez nie dziala co podmyka blad w wyjsciach SATA jakos ze plyta fizycznie nie ma zadnych problemow (prawdopodobnie) to mozliwe ze to BIOS jakos nie ogarnia (co tez staje sie malym prawdopodobienstwem po przemysleniu)
  • #5
    safbot1st
    Level 43  
    bbkk1 wrote:
    Zasilacz 450W AK B1-450 (nie jestem pewny ale to chyba model) AKYGA

    Atrapa zasilacza do utylizacji:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

    Dodano po 2 [minuty]:

    bbkk1 wrote:
    AMD FX 6100

    Niemałe pieniądze kolega na ten procesor wydał - na zasilacz poskąpił - i zaraz będzie po procesorze.
    Płyta gł. - to samo - dobrze jeśli do tej pory jeszcze nie uszkodzona, biedne dyski twarde i dvd - wystarczy poczytać temat - przeszły przez "piekło"...
    Zalecam nie włączać w ogóle "do prądu" tego czegoś:
    bbkk1 wrote:
    AKYGA
    !!!
  • #6
    bbkk1
    Level 9  
    mialem zamiar go wymienic przy najblizszej okazji.
    jak wylaczylem troche rdzeni procesora w BIOS'ie cos niby zaskoczylo ale dalej nie dziala,
    jest jakas mozliwosc podcisniecia troche dluzej na tym zasilaczu? (tak z miesiac)