Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Neostrada - Skoki parametrów lini/celowe zaniżanie prędkości parametrów linii?

nomad4004 16 Jun 2014 09:43 2133 3
    nomad4004
    Level 2  
    Od niedawna mam dziwne skoki prędkości.
    Dobra nie będę się rozpisywał w skrócie przez większość czasu prędkość oscylowała w granicach 2,5 - 4 Mb/s i pomijając fakt że pomoc techniczna ani serwisanci twierdzili że parametry linii nie dają możliwości pełnego 10 Mb/s stan ten trwał ok 16 miesięcy. Do centralki podobno mam ok 3,5 km. okolo miesiąca temu zgłosiłem awarię i po raz pierwszy technicy coś przy lini majstrowali wymienili livebox i ponownie zsynchronizowali linię przez miesiąc pył pełne 5 Mb/s. W sobotę zgłosiłem awarię niestabilne łącze i nagły spadek prędkości. Z 5 Mb/s do 1,3 Mb/s kolejny telefon do pomocy technicznej i po kilku godzinach prędkość Neostrady o dziwo pełne 10 Mb/s
    obecne parametry łącza:

Prędkość i margines szumu
    Prędkość synchronizacji DSL w górę 825 Kb/s
    Prędkość synchronizacji DSL w dół 12305 Kb/s
    Margines szumu w dół 6.0 dB

w między czasie zaobserwowałem spodek prędkości i całkowicie inne parametry

Prędkość synchronizacji DSL w górę 512 Kb/s
    Prędkość synchronizacji DSL w dół 2385 Kb/s
    Margines szumu w dół 28.0 dB

I obecne po restarcie routera.
    Prędkość synchronizacji DSL w górę 821 Kb/s
    Prędkość synchronizacji DSL w dół 12448 Kb/s
    Margines szumu w dół 6.0 dB

W między czasie prędkość spadła z 10 Mb/s do 2,5 Mb/s i teraz po zrestartowaniu liveboxa znów pełne 10 Mb/s z tłumieniem na poziomie 6.0 dB.

Co w takiej sytuacji zrobić dalej dzwonić do pomocy technicznej. Wolał bym nie płacić za nieuzasadnione wezwanie techników. I skąd takie dziwne i całkowicie różne parametry łącza czyżby orange celowo zaniża te parametry ??
    bogiebog
    Level 43  
    Testujesz z komputera podłączonego kablem ?

Wypróbuj inny router.
    nomad4004
    Level 2  
    Tak cały czas na kalbu nic nie zmieniane. innego nie posiadam tylko livebox

EDIT:
    Prędkość synchronizacji DSL w górę 848 Kb/s
    Prędkość synchronizacji DSL w dół 11546 Kb/s
    Margines szumu w dół 4.0 dB
    Czas połączenia DSL 00 d 23 g 17 m 29

Jakość linii (błędy)
    2.8
    Liczba sekund z błędami (ES) w trakcie pobierania (od momentu ostaniej synchronizacji) 0
    2.9
    Sekundy z poważnymi błędami (SES) w trakcie pobierania (od momentu ostaniej synchronizacji) 0

Nadal występują spadki prędkości ale wtedy wystarczy restart livebox i wszystko wraca do "normy"

Przez osiemnaście miesięcy internet na poziomie 4 Mb/s bo ta linia nie pozwala na więcej po kilkunastu telefonach do pomocy technicznej linia "stabilna" przerwy raz dwa razy w ciągu doby ale za to prędkość max. Ja mam sprzęt do kitu czy orange robi z ludzi głupków.
    nomad4004
    Level 2  
    Czy ktoś ma podobne doświadczenia.