Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Scania 124 420HPi - Skrzynia Opticruise kody błędów e076 i e077

mateuszbender 16 Cze 2014 18:41 2430 7
  • #1 16 Cze 2014 18:41
    mateuszbender
    Poziom 9  

    Witam,

    Od kilku dni mam problem ze skrzynią opticruise. Pod wyłączeniu zapłonu kontrolki na desce rozdzielczej nadal się świecą, trzeba odczekać chwilę by wszystko zgasło. Występują zawsze dwa kody usterek - E076 i E077.

    Kod usterki 76

    Usterka
    EDC nie jest w stanie podać wiarygodnej wartości położenia pedału przyspieszenia.

    Przyczyna
    Jednostka sterująca otrzymała wiadomość z EDC przez obwód komunikacyjny (styki 20 i 38), wskazującą, że wartość z potencjometru czujnika położenia pedału przyspieszenia jest niewiarygodna.

    Uwagi
    Usterka obwodu komunikacyjnego jest nieprawdopodobna. W przeciwnym wypadku, jednostka sterująca wytworzyłaby inny kod usterki (kod 82 lub 83).

    Czynności zaradcze
    Sprawdź, czy jakiekolwiek kody usterek zostały zachowane w jednostce sterującej EDC.

    Kod usterki 77

    Usterka
    EDC nie jest w stanie podać wiarygodnej wartości aktualnej prędkości silnika.

    Przyczyna
    Jednostka sterująca otrzymała wiadomość z EDC przez obwód komunikacyjny (styki 20 i 38), wskazującą, że wartość z czujnika prędkości silnika jest niewiarygodna.

    Uwagi
    Usterka obwodu komunikacyjnego jest nieprawdopodobna. W przeciwnym wypadku, jednostka sterująca wytworzyłaby inny kod usterki (kod 82 lub 83).

    Czynności zaradcze
    Sprawdź, czy jakiekolwiek kody usterek zostały zachowane w jednostce sterującej EDC.

    Czy ktoś wie jaka może być przyczyna tego problemu? Od czego zacząć poszukiwania?

    Pozdrwaiam.

    0 7
  • #2 16 Cze 2014 20:49
    daro111
    Poziom 31  

    Witam.

    mateuszbender napisał:
    Od czego zacząć poszukiwania?

    Myślę że od tego:
    mateuszbender napisał:
    Sprawdź, czy jakiekolwiek kody usterek zostały zachowane w jednostce sterującej EDC.

    0
  • #3 17 Cze 2014 08:20
    mateuszbender
    Poziom 9  

    Brak zachowanych kodów usterek w jednostce sterującej EDC - sprawdzone za pomocą Scania Diagnos zamontowanego w ciężarówce. Co mogę jeszcze sprawdzić?

    0
  • #4 17 Cze 2014 11:41
    daro111
    Poziom 31  

    mateuszbender napisał:
    Brak zachowanych kodów usterek w jednostce sterującej EDC

    Odczytaj z innych systemów a szczególnie z COO o ile tam jest. A najlepiej podjedź gdzieś na diagnostykę.

    0
  • #5 17 Cze 2014 16:12
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda

    mateuszbender napisał:
    Pod wyłączeniu zapłonu kontrolki na desce rozdzielczej nadal się świecą, trzeba odczekać chwilę by wszystko zgasło.

    Ta chwila jest taka sama czy są to różne odstępy czasowe ?

    Przekaźniki RP1 wyłącza się od razu po wyłączeniu stacyjki ?

    Co do kodów EDC:
    1.
    daro111 napisał:
    szczególnie z COO o ile tam jest


    2.
    Odłącz akumulatory na ok 15 min

    3.
    Zrób procedurę kasowania

    4.
    Spróbuj ponownie odczytać.

    0
  • #6 19 Cze 2014 12:40
    mateuszbender
    Poziom 9  

    ad. 1 Po przyciśnięciu i przytrzymaniu chwilkę COO nic nie ma
    ad. 2, 3, 4 dalej to samo

    Przekaźnik RP1 wyłącza się dopiero po zgaśnięciu lampek, nie po wyłączeniu zapłonu.

    Gdy jeżdżę po placu - często włączam i wyłączam zapłon wszystko jest OK, dopiero podczas długiej trasy błąd się pojawia. Wczoraj zauważyłem, jak wracałem z trasy to było dobrze i błąd się nie pojawiał. Czy ogólnie mam to związek z immobilaizerem? Bo czasami jest tak, że mi kluczyka nie wykrywa i pojawia się kłódka gdy chcę odpalić ciężarówkę.

    0
  • #7 19 Cze 2014 14:30
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda

    RP1 wyłącza stacyjka więc albo skleja się właśnie on albo nie rozłącza stacyjka, jak się tak stanie wyjmij RP1 i zobacz jaki będzie efekt.
    Kody mogą być zapamiętane czasem tylko VCI je skasuje.

    0
  • #8 27 Cze 2014 14:08
    mateuszbender
    Poziom 9  

    Jak na razie wszystko jest OK. Wyczyściłem kody błędów, nie pojawiają się ponownie. Zobaczymy czy przy wyższych temperaturach problem będzie się pojawiał - czy przekaźnik sie nie skleja lub czy ze stacyjką coś jest nie tak.
    Dziękuję wszystkim za pomoc!

    0