Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fortron ATX-450PNR - Zasilacz piszczy, komputer się nie włącza

16 Cze 2014 19:37 2481 16
  • Poziom 7  
    Witam!
    Ostatnio kupiłem używany zasilacz Fortron ATX-450PNR. Pojawił się taki problem, że jak podłączam go do prądu i podpinam jedynie kabel od płyty głównej, to zasilacz cichutko piszczy(jak włożę więcej kabli, to samo) i komputer nie reaguje. Jest to na pewno jego wina, ponieważ jak zmieniam na stary Chieftec GPS-400AA-101 A, to wszystko jest dobrze. Dodam też, że gdy jedynie był podłączony kablem, a włącznik był na "0", to podczas wyciągania wtyczki płyty głównej zobaczyłem białe mignięcie w środku(iskra lub jakaś lampeczka jeśli tam jest).

    Właściciel zapewnia mnie, że u niego wszystko działało aż do końca i jeśli chcę, to mogę mu odesłać i zwróci mi pieniądze. Jeśli da się jakoś to naprawić, to bardzo chętnie bym to zrobił i go nie odsyłał, ponieważ kupiłem chyba bardzo tanio. :)

    Zasilacz wymieniłem, ponieważ komputer zawieszał mi się podczas grania w bf3 multiplayer i leciało z niego ciepłe powietrze.

    Specyfikacja komputera:
    płyta: Gigabyte GA-EP45-DS5
    cpu: Intel Pentium Core 2 Quad Q9550
    gpu: GeForce 9800 GT
    4gb ramu ddr2
    hard disc: Samsung HD502IJ (500gb)
    Zasilacz/e: Wyżej

    W razie czego mogę zrobić zdjęcia środka zasilacza.

    Pozdrawiam! :)
  • Moderator na urlopie...
    Odpal zasilacz "na sucho" i sprawdź, czy w ogóle działa.:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1033745.html

    Pomierz napięcia, jakie daje:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

    Najważniejsze w tej chwili jest +5V SB i +5V PG, ale i +5V, +3,3V oraz +12V także zmierz.

    Nie zapomnij obciążyć zasilacza przed uruchomieniem (napęd ATA, Wentylator, Stare MoBo, żarówka +12V itd.)
  • Poziom 7  
    Zasilacz na pewno działa, ponieważ mam kontrolki na płycie głównej, które po podłączeniu i wzięciu na "I" się włączają, a napięcia pomierzę pewnie jutro.

    @Edit: W poradniku doczytałem, że napięcia się mierzy przy włączonym komputerze. Co jeśli ja go nie mogę włączyć? :)
  • Poziom 26  
    W słabszej konfiguracji sprzętowej pewnie odpali,któryś kondensator nie domaga już i słychać przetwornicę.
  • Poziom 7  
    Czyli kupiłem coś słabszego niż miałem? :)
  • Poziom 26  
    Raczej bardziej wymęczonego,spróbuj go na komputerze co ma zdecydowanie mniejszy apetyt na energię wtedy się dowiesz lub zastosuj się do rady Swiercm
  • Poziom 7  
    Dobrze, więc raczej zwrócę ten zasilacz i zapoluję na coś innego :) Może nowego Fortrona... Zobaczę :)

    Dziękuję wszystkim za pomoc, temat do zamknięcia.
  • Moderator na urlopie...
    anet870 napisał:
    Raczej bardziej wymęczonego,spróbuj go na komputerze co ma zdecydowanie mniejszy apetyt na energię


    Bzdura. Ma dość spory zapas na +12V i powinien spokojnie działać, jeśli byłby sprawny.
    Dlatego napisałem:

    swiercm napisał:
    Odpal zasilacz "na sucho" i sprawdź, czy w ogóle działa



    Jeśli nie uruchomi się w ogóle... do zwrotu.:)
    Ale trzeba to sprawdzić, bo może okazać się, że coś jednak źle podłączasz i wtedy będzie niesmak po zwrocie.;)
  • Poziom 7  
    Zrobiłem jak mi kazano i... uruchomił się :) Podłączyłem do niego jedynie napęd dvd. Nie wiem, czy tak ma być, ale zasilacz załapywał dopiero po jakiś 3 sekundach, czyli jeśli go włączyłem, to dopiero po tym czasie wszystko zaczynało pracować(tak samo z wyłączaniem).

    Kolejnym krokiem jest zmierzenie napięć? Przeprowadziłem się do nowego domu i na miejscu nie mam miernika, ale jeśli musowo jest teraz mierzyć, to po niego pojadę. Proszę napisać :)


    Pozdrawiam!
  • Moderator na urlopie...
    Sytri12 napisał:
    Podłączyłem do niego jedynie napęd dvd


    Za mały pobór mocy!
    Obciąż go porządnie, bo go uszkodzisz. Zdobądź żarówki +12V, tak jak pisałem i wtedy sprawdzaj napięcia.

    Sytri12 napisał:
    ale jeśli musowo jest teraz mierzyć, to po niego pojadę.


    Zdobądź taki, który zostanie u Ciebie. Nie tylko do pomiarów zasilacza się przyda.;)
  • Poziom 7  
    +5V molex - 4.95
    +12V molex - 11.70
    +3,3V - 3.25
    +12V - 11.73
    +5V SB - 4.83 (włączony i wyłączony)
    +5V PG - 4.79

    Podłączyłem napęd dvd, żarówkę 12V oraz tam ok. 45 diód led z pokoju : )

    Napięcia są chyba dobre, tylko teraz trzeba wrócić do 1 postu i czemu piszczy po podłączeniu 20/24 pin :)

    @edit: Jeszcze pytanie. W tych kablach brakuje pojedynczych kabelików (załączniki), czy to jest poważne?
  • Moderator na urlopie...
    Na moje oko, to ma za niskie napięcie na +12V (choć cały czas w granicach normy ATX).
    Powinien jednak trzymać je i powinno ono być blisko granicy +12V, zwłaszcza, że za bardzo go nie obciążyłeś.

    Sprawdź kondensatory wewnątrz zasilacza.
    To by tłumaczyło jego opóźniony rozruch (tzn uszkodzenie któregoś lub większej liczby kondensatorów)
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    Sytri12 napisał:
    Zasilacz wymieniłem, ponieważ komputer zawieszał mi się podczas grania w bf3 multiplayer i leciało z niego ciepłe powietrze.


    Wina leżeć może poza zasilaczem - sprawdź chłodzenie procesora pod kątem kłaków, niedolegania i wymiany powietrza w obudowie.
  • Poziom 26  
    [quote="swiercm"]
    anet870 napisał:
    Raczej bardziej wymęczonego,spróbuj go na komputerze co ma zdecydowanie mniejszy apetyt na energię


    Bzdura. Ma dość spory zapas na +12V i powinien spokojnie działać, jeśli byłby sprawny.
    Dlatego napisałem:

    Spoko.Nie spotkałeś się nigdy z zasilaczem o mocy np 500w gdzie przy obciążeniu 300w miał dość i siadały napięcia??Kondensatory na 200V wcale nie tracą pojemności?Osobiście posiadam kilka firmowych z tymi usterkami i w działaniu identycznym jak opisany wyżej.Opłacalności w naprawie nie ma ze względu kosztów zakupu kondensatorów 820uf/200V.(OCZ,sveex,fortron,thermaltake,tagan)
  • Moderator na urlopie...
    anet870 napisał:
    Spoko.Nie spotkałeś się nigdy z zasilaczem o mocy np 500w gdzie przy obciążeniu 300w miał dość i siadały napięcia??Kondensatory na 200V wcale nie tracą pojemności?Osobiście posiadam kilka firmowych z tymi usterkami i w działaniu identycznym jak opisany wyżej.Opłacalności w naprawie nie ma ze względu kosztów zakupu kondensatorów 820uf/200V.(OCZ,sveex,fortron,thermaltake,tagan)


    Spotkałem.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13365019#13365019
    Nawet w połowie go nie obciązyłem.
    Dlatego sugerowałem ocenę kondensatorów wewnątrz.
  • Poziom 26  
    Tylko na kondensatorach ,o których mówię widocznych uszkodzeń nie ma.Tracą pojemność a to można zweryfikować tylko robiąc pomiary wylutowanego konda lub podmienić na pewny i testować zasilacz.
  • Moderator na urlopie...
    anet870 napisał:
    Tylko na kondensatorach ,o których mówię widocznych uszkodzeń nie ma.Tracą pojemność a to można zweryfikować tylko robiąc pomiary wylutowanego konda lub podmienić na pewny i testować zasilacz.


    Zgadza się, ale od czegoś trzeba zacząć.
    Poza tym, Autor tym tematem dawno już się nie zajmuje i dyskusja jest zbędna. Zauważyli koledzy?