Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zabezpieczenie przed porażeniem hydrofor

kusz164 17 Jun 2014 12:35 2178 7
Wago
    kusz164
    Level 9  
    Witam mam hydrofor i chciałbym zabezpieczyć się przed porażeniem prądem, w związku z tym mam kilka pytań.

Nie dawno zamontowałem uziemienie przewód PEN (uziemienie jest zrobione jak należy) zmierzone itd. na razie jest wpięte do hydroforu tylko i podciągnięty tyko pod przyszły wyłącznik różnicowo prądowy

Czy w przewód PEN (uzmienienie) całkowicie chroni mnie przed porażaniem (gdyby hydrofor dostał przebicia, uległ zalaniu itp ?(wtedy powinno wybić bezpiecznik przy liczniku), czy przydał by się wyłącznik różnicowo prądowy 30mA. Zdarza mi korzystać z hydroforu jak jestem mokry.

Część gniazdek w domu np. do pralki lodówka itp. jest mostkowana nie doprowadziłem do nich jeszcze przewodu PEN (przy okazji malowania będę to robić).

Żeby wyłącznik różnicowo prądowy działał poprawnie chroniąc całą instalację w domu muszę zrezygnować z mostkowania (inaczej róznicówka będzie non stop odłączać zasilanie) i czy mając już różnicówkę podłączoną, a w niektórych gniastkach jeszcze nie będzie podłączenia przewodu PEN będę chroniony przed porażeniem ? czy musi być również podłączony przewód PEN do gniastka np. pralki żeby wyłącznik różnicowo prądowy prawidłowo działał ?

Czy lepiej podciągnąć przewód PEN do wszystkich gniazdek (ale to mnożę trochę potrwać) i dopiero wtedy podłączyć wyłącznik różnicowo prądowy ?

Przyszły wyłącznik różnicowo prądowy będzie podłączał elektryk ale wolał bym coś nieco wiedzieć.
  • Wago
    Steryd3
    Level 33  
    Może na początku pokrótce "łopatologicznie" przedstawię zasadę działania wyłącznika różnicowo-prądowego. Działa on mianowicie tak, że mierzy sobie prądy poszczególnych faz (lub tylko jednej fazy) oraz prąd przewodu neutralnego. Jeżeli bilans tych prądów wychodzi na zero lub mówiąc prościej i bardziej obrazowo- z tych pomiarów różnicówce wychodzi, że tyle samo prądu z niej wypłynęło czo powróciło to wszystko jest ok różnicówka pozostaje włączona. Jeżeli jednak bilans się nie zgadza o więcej niż o pewien określony dla niej prąd to różnicówka rozłącza obwód. Przewód ochronny PE w tym systemie służy jedynie za potencjał do którego mógłby "upłynąć" prąd.
    Przykładem dla tej sytuacji niech będzie np. pralka która dostała przebicia na obudowę. Obudowa ta jest podpięta pod przewód PE tak więc prąd zamiast wracać przewodem N prąd płynie w sporej części do niego. Przewodem N nie wraca więc tyle samo prądu co wypłynęło z przewodu fazowego L i różnicówka rozłącza obwód. Prąd nie koniecznie musi upłynąć do przewodu PE by różnicówka zadziałała- może popłynąć np. przez Twoje ciało do ziemi i efekt będzie identyczny.

Odpowiadając w świetle tych informacji na twoje pytania... możesz podpiąć różnicówkę do starej instalacji z przewodem PNE traktując go jako N i teoretycznie gdy wszystko jest z twoją instalacją ok i obornikami do niej przypiętymi nie powinna ona wybijać ale ze względu bezpieczeństwa niewiele to wniesie. Może się bowiem zdarzyć, że wystąpi przebicie na obudowę tak podłączonego odbiornika a różnicówka nie zadziała bo z jej punktu widzenie bilans prądów jest poprawny.

Co do ogólnej ochrony przed porażeniem przy hydroforze...wyłącznik różnicowo-prądowy zapewnia dość duży poziom bezpieczeństwa ale nigdy 100% (jak to w życiu bywa). Watro też wspomnieć, że tam gdzie ryzyko porażenia jest większe(właśnie jakieś duże zawilgocenie) można zastosować różnicówkę o prądzie zadziałania mniejszym niż to wspomniane 30mA.
  • Wago
    kusz164
    Level 9  
    Najlepiej było by zainstalować róznicówkę 30mA (po dporowadzeniu PEN do gniazdek) na całą instalację i dodatkowo 10 mA pod sam hydrofor ?
    Tylko zastanawiam się czy 10 mA nie będzie zbyt czuła ?
    elservice
    Level 15  
    Ciekaw kogo chcecie tymi radami wysłać w zaświaty.
    Bo nie ma gwarancji, że ucierpi tylko autor tematu.

Totalne pomieszanie elementarnych pojęć i zasad ochrony.
    Proponuje skasowanie całego tematu i zaczęcie od nowa.
    Steryd3
    Level 33  
    elservice wrote:
    Ciekaw kogo chcecie tymi radami wysłać w zaświaty.
    Bo nie ma gwarancji, że ucierpi tylko autor tematu.

Totalne pomieszanie elementarnych pojęć i zasad ochrony.
    Proponuje skasowanie całego tematu i zaczęcie od nowa.

Jeżeli lekko namieszałem to przepraszam- proszę o poprawienie mnie :)
    To było raczej szybkie nakreślenie tematu a nie wykład o systemach sieci. Jeżeli trzeba możemy popisać o sieciach TN bardziej fachowo.

Osobiście odradzał bym łączenie systemów -może tylko tego dostatecznie jasno nie zasugerowałem. Lepiej zrobić remont całości.
    kozi966
    Moderator of Electricians group
    Szanowni,

Przewodu PEN nie wolno rozłączać! Tak więc instalowanie urządzenia jakim jest wyłącznik różnicowoprądowy (rozłączający wszystkie tory) jest niedopuszczalne.
    Co więcej przewód PEN musi spełniać odpowiednie wymagania co do przekroju.
    Szanowny kolego kusz164 możesz napisać co to za hydrofor i co to za pompa? jednofazowa czy trójfazowa?
    Jaki typ instalacji posiadasz w obiekcie?
    elservice
    Level 15  
    Autor tematu 'kusz164' pisze o przewodzie PEN a nie PE.
    Ponadto napisał.
    kusz164 wrote:
    Część gniazdek w domu np. do pralki lodówka itp. jest mostkowana nie doprowadziłem do nich jeszcze przewodu PEN

Pomijam fachowość autora, który powinien dla własnego bezpieczeństwa nie grzebać
    przy instalacji elektrycznej.

Rady
    Steryd3 wrote:
    ... możesz podpiąć różnicówkę do starej instalacji z przewodem PNE traktując go jako N

Myślałem, że po fali dyskusji już nikt nie będzie zakładał RCD w instalacjach TNC.
    Ale się myliłem. Ręce opadają.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    kusz164 wrote:

Przyszły wyłącznik różnicowo prądowy będzie podłączał elektryk ale wolał bym coś nieco wiedzieć.

Zalecam więc powrót do odpowiedniej szkoły.
    To jest temat dla dobrego elektryka, a nie laika. Zamykam.