Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Astra F 1.4 8V - Ciężko wchodzi jedynka oraz dziwnie drżenie

deska1988 17 Jun 2014 12:42 8034 4
    deska1988
    Level 9  
    Witam.
    Mam czasami problem z wrzuceniem jedynki w mojej Astrze F 1.4 8V. Nie zawsze występuje ta usterka, gdyż czasami bez problemu wchodzi ten bieg, a czasami muszę go wrzucić poprzez uprzednie skierowanie wajchy biegów na dwójkę i potem bez problemu wchodzi jedynka. Czasami też występuje problem wrzuceniem wstecznego (zgrzyta), lecz po ponownym wyciśnięciu sprzęgła problem zanika. Dodam że pedał sprzęgła drży. Drugim mankamentem który chciałbym tutaj przedstawić jest jazda podczas hamowania silnikiem. Gdy jadę z górki zazwyczaj hamowałem silnikiem i od jakiegoś czasu pojawia się słyszalne "drżenie" spod maski gdy jadę na dowolnym biegu przy ustalonej prędkości z górki tj. np. na trójce ten dźwięk pojawia się przy prędkości 40km/h, a na czwórce przy 60km/h. Czym może to być spowodowane. Rozmawiałem z mechanikiem i mówił że mam tak na razie jeździć i przyjechać gdy bedzie się to nasilać, ale chciałbym być przygotowany jakie to będą koszty.
  • Helpful post
    Emil02
    Level 12  
    Sprawdź łącznik wybieraka skrzyni biegów bardzo często się wyrabia i jest problem z wrzuceniem biegów. Jak podniesiesz grzybek przy drążku zmiany biegów i 1 wejdzie bez problemów to na 100% jest łącznik. Szukaj w ASO albo specjalistycznym Opla bo nie robią zamienników.
    deska1988
    Level 9  
    tak to będzie to. sprawdzaliśmy wczoraj i ma luzy i mozliwe że dlatego jedynka nie zawsze chce wskoczyć. bd się musiał rozejrzeć za nowym, ale też znajomy powiedział że może mi ten trzpień dorobić na tokarce z teflonu, tylko że ja sam nie wiem czy to jest dobry pomysł. co myślicie o tym??

a jeśli chodzi o drżenie jadąc na biegu z górki, to wina leży w synchronizatorach biegów. wczoraj otworzyliśmy skrzynie i po prostu sa ruchome...
    Emil02
    Level 12  
    Wiesz majątku to nie kosztuje na allegro za 64zł komplet z przesyłką. A później się bawić jak będziesz miał o 1 mm w lewo lub w prawo... Chyba więcej zachodu niż to warte
    deska1988
    Level 9  
    zamówiłem u kolegi w sklepie motoryzacyjnym taki zestaw.

a co do skrzyni biegów, będę czekać aż całkiem się rozpadnie, a potem się ją wymieni ;)

a jeszcze jedna rzecz. drży mi pedał sprzęgła. czym to może być spowodowane?