Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Taki mały dziwny problem z myszką i klawiaturą,a może z zasilaczem?

18 Cze 2014 20:47 1485 19
  • Poziom 16  
    Witam.

    Od razu opiszę sytuację. Mam klawiaturę i myszkę podświetlaną, jeżeli podświetlenie jest włączone to jest ono widoczne nawet przy wyłączonym komputerze, zasilacz jest włączony. To rozumiem bo klawiatura/mysza pewnie posiadają zasilanie bezpośrednie więc tak się dzieje.

    Ale jeżeli włączę komputer w takim stanie to w zasilaczu coś cały czas cyka i nie ma obrazu na komputerze.

    Jeżeli wyłączę podświetlenie na klawiaturze i myszce to problem znika i komputer uruchamia się normalnie z obrazem.

    Tak więc co jest nie tak?

    Zasilacz: SilentiumPC Deus G1 500W SPC082.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 15  
    Witam.
    Na jakie złącza są podłączone te podzespoły tzn. ta mysz i klawiatura?
    Pozdro.
  • Poziom 16  
    Mysz i klawiatura są podłączone do tylnych wyjść USB na płycie głównej,zasilacz zasila płytę główną z procesorem i dysk SSD.

  • Poziom 43  
    rogs napisał:
    Mysz i klawiatura są podłączone do tylnych wyjść USB na płycie głównej,zasilacz zasila płytę główną z procesorem i dysk SSD.


    Jaką płytę? Podaj PEŁNĄ konfigurację.
  • Poziom 16  
    Płyta: Gigabyte G1-Sniper A88X
    Procesor: AMD APU A10 6800K
    RAM: Patriot Viper3 2x4GB 2133Mhz
  • Poziom 43  
    Kolega podłączył mysz i klawiaturę do portów typu sleep`n`charge.
    Są to porty przeznaczone do ładowania np. komórki kiedy system jest wyłączony.
    Dlatego mysz i klawiatura się świecą po wyłączeniu, a nie dlatego że
    rogs napisał:
    pewnie posiadają zasilanie bezpośrednie

    ,co jest sporym niedomówieniem.
    Proszę przepiąć klawiaturę i mysz do portów usb w których nie świecą się po wyłączeniu systemu.
    Problem powinien ustąpić.

    Dodano po 1 [minuty]:

    ps. Niektóre modele
    rogs napisał:
    Zasilacz: SilentiumPC Deus G1 500W SPC082.
    bywają awaryjne.
  • Poziom 16  
    safbot1st napisał:
    Kolega podłączył mysz i klawiaturę do portów typu sleep`n`charge.
    Są to porty przeznaczone do ładowania np. komórki kiedy system jest wyłączony.


    Zasilanie jest we wszystkich portach po wyłączeniu systemu.
  • Poziom 12  
    Ja bym poszukał czegoś w biosie "Power Management"
  • Poziom 43  
    Ok, bios jak bios - ja znalazłem poprawkę w biosie F2:
    - Modify USB2.0 function compatibility

    Może flash na nowy bios załatwi sprawę?

    Autorze, prosimy o podanie aktualnego numeru bios.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Kolmax1992 napisał:
    Ja bym poszukał czegoś w biosie "Power Management"

    Słusznie, zaznaczyłem na czerwono funkcje do wyłączenia na próbę w ww. zakładce:
    Funkcja Erp jest domyśnie wyłączona - włączyć.

    Taki mały dziwny problem z myszką i klawiaturą,a może z zasilaczem?
  • Poziom 16  
    Wersja biosu:

    _ASUS_ - 1072009
    BIOS Date: 08/23/13 12:07:54 Ver: 04.06.05

    Zdjęcie jak wygląda sytuacja w Power Management:

    Taki mały dziwny problem z myszką i klawiaturą,a może z zasilaczem?
  • Poziom 43  
    USB DAC Power dać na Disabled.
    Erp dać na Enabled.

    Dodano po 1 [minuty]:

    rogs napisał:
    _ASUS_ - 1072009
    BIOS Date: 08/23/13 12:07:54 Ver: 04.06.05

    Nic mi to nie mówi. Proszę screena z 3ciej zakładki programu cpu-z.
  • Poziom 16  
    safbot1st napisał:
    USB DAC Power dać na Disabled.
    Erp dać na Enabled.


    Tak zrobiłem i po wyłączeniu systemu podświetlenia nie ma,ale jeżeli podświetlenie się włączy wraz ze startem systemu to dzieje się to samo czyli słychać cykanie w zasilaczu i nie ma obrazu.

    safbot1st napisał:
    Proszę screena z 3ciej zakładki programu cpu-z.


    Taki mały dziwny problem z myszką i klawiaturą,a może z zasilaczem?

  • Poziom 43  
    Kolego, jak masz możliwość podmień zasilacz, ten może mieć problem z linią +5VSB - dlatego gdy włączone jest podświetlenie (linia obciążona) ma problemy ze startem.
  • Poziom 43  
    Bios F2 czyli teoretycznie ten z poprawką do USB, ale nie jest najnowszy.
    Chwilowo skłaniam się w stronę wady zasilacza lub klawiatury/ myszy.

    rogs napisał:
    safbot1st napisał:
    USB DAC Power dać na Disabled.
    Erp dać na Enabled.


    Tak zrobiłem i po wyłączeniu systemu podświetlenia nie ma,ale jeżeli podświetlenie się włączy wraz ze startem systemu to dzieje się to samo czyli słychać cykanie w zasilaczu i nie ma obrazu.

    A jak dać wszystko na Disabled:
    USB DAC Power dać na Disabled.
    Erp dać na Disbled.
    ?

    Zalecam eksperyment - zostawić samą mysz w usb, a potem zostawić samą klawiaturę.
    Może któreś z tych urządzeń jest wadliwe.

    Przedziwny problem.
    We wszystkich portach usb się tak dzieje?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Bardzo słusznie kolega sosarek zauważył:
    sosarek napisał:
    problem z linią +5VSB - dlatego gdy włączone jest podświetlenie (linia obciążona) ma problemy ze startem.


    Dodano po 1 [minuty]:

    Czyli innymi słowy - zasilacz "gryzie się" z klawiaturą lub z myszą (albo naraz) lub posiada wadę konstukcyjną która powoduje ww. problem.
    Zasilacze Deus z mojej wiedzy wynika w ogóle bywają (czasami) awaryjne.
  • Poziom 16  
    safbot1st napisał:
    A jak dać wszystko na Disabled:
    USB DAC Power dać na Disabled.
    Erp dać na Disbled.
    ?

    Dałem na Disabled i dzieje się tak samo.

    Nie mam innego zasilacza by sprawdzić czy tak samo się dzieje.
    Zauważyłem że problem występuje i na myszce i na klawiaturze,razem jak i osobno.

    Klawiatura: A4Tech KD-800L Backlight
    Mysz: Tracer Ghost

    Zauważyłem coś ciekawego,mysz odłączona i komputer włączyłem z samą klawiaturą z włączonym podświetleniem i oczywiście obraz na komputerze się nie pojawił.
    Klawiatura posiada włącznik podświetlenia więc w czasie gdy nie było obrazu podświetlenie wyłączyłem,w zasilaczu przestało cykać, obraz się pojawił i komputer normalnie się włączył... Chyba będę musiał w przyszłości pomyśleć nad wymianą zasilacza bo to chyba jego wina..
    Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc :)
  • Poziom 43  
    rogs napisał:
    Chyba będę musiał w przyszłości pomyśleć nad wymianą zasilacza bo to chyba jego wina..

    Tak jak napisał kolega sosarek do wymiany zasilacz lub mysz+kalwiatura. Osobno w 100% sprawne elementy - razem jak widać "gryzą się".
    Zasilacz posiada widocznie jakieś zabezpieczenie które gryzie się z podświecanymi gadżetami jak klawisze lub mysz.
  • Poziom 16  
    Ok.Zasilacz pójdzie do wymiany ale z tym spokojnie,nie jest to aż tak rażący problem by był priorytetem.Podświetlenie będę wyłączał.

    Mam jeszcze pytanie dotyczące biosu,czy jeżeli będę chciał wymienić procesor na A10 7850K to będę musiał zrobić jego aktualizację do F8 czy zostawić tak jak jest teraz?
  • Poziom 16  
    Po zmianie płyty na MSI Z97M Gaming problem ustąpił i wszystko jest w porządku, a zasilacz zrobił się bardzo cichutki, zero pisków i innych syczeń. Czyżby malutka niekompatybilność z płytą Gigabyte?