Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Compal FL90 - Wysoka temperatura w spoczynku procesora i grafiki

MarekK200 19 Jun 2014 14:20 1437 5
    MarekK200
    Level 8  
    Witam. Zacznę od początku moją historię z Compalem. Kupiłem laptopa za 200zł z zepsutą kartą graficzną (geforce 8600M GT 256). Na allegro kupiłem tą samą kartę w "wersji" refubrished. Rozmontowałem laptopa, nałożyłem pastę i laptop działał prawidłowo. Niestety po miesiącu karta padła i odesłałem ją na gwarancję do serwisu. Miły pan powiedział że w chipsecie coś pękło i zamienili go na ten z wersji 8400M GS (temperatura pracy miała być niższa). Zamontowałem kartę (oczywiście z nową porcją pasty - Arctic MX-2) i na następny dzień po odpaleniu komputera i doinstalowaniu sterowników pod GS-kę po pewnym czasie podczas pracy (żadnych gier) zgasł ekran. Stwierdziłem że może to być problem z temperaturą. Po kilku próbach udało mi się zmierzyć temperaturę (podczas jednej próby nawet cały laptop się wyłączył) oto co programik mi pokazał:
    Compal FL90 - Wysoka temperatura w spoczynku procesora i grafiki

1. Nie wydaje mi się żebym źle nałożył pastę bo ostatnim razem robiłem to tak samo i było dobrze (pasta leżała miesiąc ale w zamkniętym opakowaniu).

2. Nie odinstalowałem starych sterowników od wersji GT (nie mam pojęcia czy kreator podczas instalacji odinstalował stare).

3. Nie mogę znaleźć informacji o prawidłowym napięciu karty.

4. Laptop cały czas podłączony do zasilacza ze względu na starą baterię.

5. Nie chce mi się na razie rozbierać laptopa bo tą zaawansowaną myśl techniczną trzeba całą rozkręcić żeby się do grafiki dostać.

Proszę o jakiekolwiek informacje. Dzisiaj święto więc nie mam po co do serwisu dzwonić, ale się z nimi w najbliższym czasie skontaktuję. Z góry dziękuję za poświęcenie mi czasu. Pozdrawiam, Marek
  • Helpful post
    diseasekowalski
    Level 35  
    MarekK200 wrote:
    oto co programik mi pokazał:

Te temperatury nie są jakieś tragiczne.

Jak zachowuje się chłodzenie?

MarekK200 wrote:
    1. Nie wydaje mi się żebym źle nałożył pastę bo ostatnim razem robiłem to tak samo i było dobrze (pasta leżała miesiąc ale w zamkniętym opakowaniu).

No ale pewny nie jesteś. W końcu tamto też się zepsuło.
    Mogłeś uszkodzić 2x rdzeń grafiki. Dałeś nowe czy stare termopady na pamięci karty?
  • Helpful post
    lisek
    Service technician RTV
    Czytaj o voltage kart Link oraz Link
    Zaś tutaj o temperaturach Link
    Link_ z forum

Zrzuty mówia o temperaturze GPU raczej Ok.
    Problem moze w tym co napisał kol. powyżej.
    Może wina w procku?
    Z zamiana grafiki wyszedłes gorzej : teraz masz 64bit zamiast poprzedniej 128bit. Link
    MarekK200
    Level 8  
    Dziękuję wam za odpowiedzi. Widać wszystko przez moją niewiedzę. Temperatury pracy faktycznie są ok. Dowiedziałem się że może to być problem z matrycą (gasnące podświetlenie). Wczoraj komputer chodził dosyć długo bez problemu. Sprawdzę jak zachowuje się karta w stresie i zobaczę co się stanie. Termopadów nie wymieniałem, nie miałem ich skąd pozyskać bo trochę daleko mieszkam od najbliższego sklepu komputerowego ale były jeszcze wilgotne. Chłodzenie działa. Jakoś bardzo nie zależy mi na grafice bo laptop nie będzie służył do grania.
    diseasekowalski
    Level 35  
    Widać pod światło, że jest treść na matrycy ale nie ma podświetlenia?
    MarekK200
    Level 8  
    Tak powinno być jeśli podświetlenie pada tyle że teraz problemem jest to że nie ma problemu bo wszystkie objawy mu ustąpiły :?: :!: Dzisiaj ponad 3 godziny szedł: Instalowałem programy, kopiowałem pliki, przeglądałem internet i nic mu się nie działo. Niby dobrze ale jednak chciałbym wiedzieć co mu było z czystej ciekawości i dla zdobycia nowej wiedzy :) Na razie nie chciałbym zamykać tematu bo jednak boję się że znowu mu się coś pozmienia i zmusi mnie do rozwiązania tego problemu.