Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

kotłownia dla pieca poniżej 10kw

robertk1 20 Jun 2014 18:54 2583 7
    robertk1
    Level 11  
    Witam,
    poszukuję rozwiązania dla ogrzewania mieszkania w kamienicy 65m2
    Rozważam zrobienie kotłowni węglowej w piwnicy, jednak nie moge znaleźć jasno sprecyzowanych wymagań dla kotłowni dla kotła poniżej 10kw
    W internecie można znaleźć szczątkowe informacje nt. kotłowni dla pieca poniżej 10kw. Czy są one takie same jak dla pieca poniżej 25kw? czyli
    kanał dymowy
    kanał wentylacyjny
    czerpnia powietrza
    wpust kanalizacyjny w podłodze
    dostęp wody

w niektórych artykułach można znaleźć jedynie informacje które stale sie powtarzają, i są między sobą kopiiowane

w zasadzie znalazłem takie informacje:
    Quote:
    § 136. Kotły na paliwo stałe lub olej opałowy
    2a. Kotły na paliwo stałe o mocy cieplnej nominalnej do 10 kW mogą być instalowane w budynkach, o których mowa w § 132 ust. 3 (dopisek: jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych), na poziomie ogrzewanych pomieszczeń, w pomieszczeniach niebędących pomieszczeniami mieszkalnymi:
    1) o kubaturze wynikającej ze wskaźnika 4 m3/kW nominalnej mocy cieplnej kotła, lecz nie mniej niż 30 m3,
    2) spełniających wymagania dotyczące wentylacji, o których mowa w § 150 ust. 9, (dopisek: W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.)
    3) posiadających przewody kominowe określone w § 140 ust. 1 i 2 oraz § 145 ust. 1, (dopisek: 1. Przewody (kanały) kominowe w budynku: wentylacyjne, spalinowe i dymowe, prowadzone w ścianach budynku, w obudowach, trwale połączonych z konstrukcją lub stanowiące konstrukcje samodzielne, powinny mieć wymiary przekroju, sposób prowadzenia i wysokość, stwarzające potrzebny ciąg, zapewniający wymaganą przepustowość, oraz spełniające wymagania określone w Polskich Normach dotyczących wymagań technicznych dla przewodów kominowych oraz projektowania kominów. 2. Przewody kominowe powinny być szczelne i spełniać warunki określone w § 266. (dopisek: 1. Przewody spalinowe i dymowe powinny być wykonane z wyrobów niepalnych. 2. Przewody lub obudowa przewodów spalinowych i dymowych powinny spełniać wymagania określone w Polskiej Normie dotyczącej badań ogniowych małych kominów. 3. Dopuszcza się wykonanie obudowy, o której mowa w ust. 2, z cegły pełnej grubości 12 cm, murowanej na zaprawie cementowo-wapiennej, z zewnętrznym tynkiem lub spoinowaniem. 4. Między wylotem przewodu spalinowego i dymowego a najbliższym skrajem korony drzew dorosłych należy zapewnić zachowanie odległości co najmniej 6 m, z zastrzeżeniem § 271 ust. 8. (dopisek: 8. Najmniejszą odległość budynków ZL, PM, IN od granicy lasu należy przyjmować, jak odległość ścian tych budynków od ściany budynku ZL z przekryciem dachu rozprzestrzeniającym ogień.) )

1. Trzony kuchenne i kotły grzewcze na paliwo stałe oraz kominki z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym o wielkości otworu paleniskowego kominka do 0,25 m2 mogą być przyłączone wyłącznie do własnego, samodzielnego przewodu kominowego dymowego, posiadającego co najmniej wymiary 0,14x0,14 m lub średnicę 0,15 m, a w przypadku trzonów kuchennych typu restauracyjnego oraz kominków o większym otworze paleniskowym - co najmniej 0,14x0,27 m lub średnicę 0,18 m, przy czym dla większych przewodów o przekroju prostokątnym należy zachować stosunek wymiarów boków 3:2.
    2. Piece na paliwo stałe, posiadające szczelne zamknięcie, mogą być przyłączone do jednego przewodu kominowego dymowego o przekroju co najmniej 0,14x0,14 m lub średnicy 0,15 m, pod warunkiem zachowania różnicy poziomu włączenia co najmniej 1,5 m oraz nieprzyłączania więcej niż 3 pieców do tego przewodu.
    3. (uchylony).
    4) zapewniających dopływ powietrza do spalania w ilości co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kotła - odpowiadających wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe.

jednak nie wiem jak to jest z tym wpustem kanalizacyjnym w podłodze

drugie pytanie to jaki jest orientacyjny koszt projektu (kocioł, 4 grzejniki, wymiennik CWU, naczynie wzbiorcze) od osoby z uprawnienianiami, projekt taki potrzebny mi jest w spółdzielni, w celu wydania zgody na centralne ogrzewanie, oczywiście poza opinią kominiarską

trzecie pytanie to czy muszę uruchamiać w celu zrobienia CO w piwnicy, całą procedure związaną z pozwoleniem na budowe, prowadzenie książki budowy, kierownik budowy itd., z informacji, które zdobyłem wynika że tak, jak dla mnie robi się już to troche nierealne, koszty, ogromny czas oczekiwania itd, czy gra jest warta świeczki i warto wymienić piec kaflowy na kocioł w piwnicy?
    Baqo
    Level 15  
    Co z ogrzewaniem gazowym?
    A kominek na drewno z płaszczem lub z DGP
    oraz hybrydy :
    piece z płaszczem wodnym na pelet
    kominki z płaszczem wodnym na pelet
    Piece wolno stojące akumulacyjne na pelet i z DGP
    robertk1
    Level 11  
    w kamienicy nie ma gazu
    co do pelletu to nie myslałem o takim rozwiazaniu, koszty takich pieców odstraszaja...

kupujac mieszkanie myslałem ze jednak sprawa CO nie jest tak skomplikowana od strony prawnej/formalnej i nie rysuje sie tak drogo
    Baqo
    Level 15  
    Jeżeli są piece kaflowe w kamienicy to może więcej lokatorów chciałoby modernizacji. Jedna kotłownia dla wszystkich .
    robertk1
    Level 11  
    sąsiedzi mają od lat CO z kotłem w piwnicach
    Baqo
    Level 15  
    To może dało by się podłączyć do tej instalacji ,z ciepłomierzem albo dogadać się i na spółkę palić w kotle i kupować opał .Tam na pewno kocioł przewymiarowany przy takich małych mieszkaniach .
    robertk1
    Level 11  
    takie rozwiązanie na razie nie wchodzi raczej w grę
    robertk1
    Level 11  
    czy ktos z was przechodzil procedure budowy co zgodnie z prawem w budynku wielorodzinnym??