Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Spawarka PIROTEC SEM 350/2 nie spawa

stiepanek 21 Cze 2014 07:55 3696 12
  • #1 21 Cze 2014 07:55
    stiepanek
    Poziom 9  

    Witam.
    Mam taki problem otóż posiadam spawarkę PIROTEC SEM350/2 (tak wiem chinol).
    Parę ładnych lat działała bez zarzutu.
    Może ze dwa razy się włączyło zabezpieczenie termicznie i po czasie gdy spawarka się schłodziła można było kontynuować spawanie.
    Wczoraj podczas spawania znów zadziałało to zabezpieczenie termiczne, ale już niestety nie da się dalej spawać.
    Tak jakby to zabezpieczenie się zawiesiło i cały czas świeci lampka przegrzania.
    A trafok jest zimny.
    Proszę Was o pomoc co może być przyczyną tej usterki.
    Nawet zrobiłem na szybko mostek na przewodach od termika i dalej się lapka świeci.
    Na necie szukałem schematów, lecz nic nie można znaleźć.
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

    1 12
  • #2 21 Cze 2014 08:23
    manta
    Poziom 39  

    Czujnik temperatury to termistor prawdopodobnie, im wyższa temp. tym niższy opór. Więc zwierając przewody, podniosłeś jakby temp. Do celów kontrolnych, możesz spróbować wstawić opornik np. 2000 Ω.

    1
  • #3 21 Cze 2014 09:58
    stiepanek
    Poziom 9  

    Ok. Zaraz skoczę do elektronicznego taki opornik kupię i zobaczymy.
    Nie ukrywam, że zostało mi do pospawania dosłownie jedna rzecz na jedną do dwóch elektrod.
    Dam znać jak założę opornik.

    Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

    Dupa dalej to samo świeci się kontrolka przegrzania.
    To samo po wpięciu opornika 1kΩ, 2kΩ jak i 2.2kΩ.
    Co radzicie w celu dalszej diagnozy?

    0
  • #4 21 Cze 2014 11:08
    manta
    Poziom 39  

    A z odpiętym czujnikiem sprawdzałeś?

    0
  • #5 21 Cze 2014 12:19
    stiepanek
    Poziom 9  

    Tak z odpiętym czujnikiem/ termikiem również nie startuje.
    Nawet przy odpiętym termiku kontrolka przegrzania się świeci.

    0
  • #6 21 Cze 2014 12:56
    manta
    Poziom 39  

    Widzisz ten element? Fotkę dasz radę zrobić?

    0
  • #7 21 Cze 2014 13:26
    stiepanek
    Poziom 9  

    manta napisał:
    Widzisz ten element? Fotkę dasz radę zrobić?


    Fotki poniżej:

    Spawarka PIROTEC SEM 350/2 nie spawa

    Spawarka PIROTEC SEM 350/2 nie spawa

    Spawarka PIROTEC SEM 350/2 nie spawa

    Spawarka PIROTEC SEM 350/2 nie spawa

    Spawarka PIROTEC SEM 350/2 nie spawa

    0
  • #8 21 Cze 2014 15:23
    manta
    Poziom 39  

    To jest zwykły włącznik termiczny, zmostkowanie go powinno włączyć spawarkę.
    Jak wykonasz mostek przy samym włączniku też nic się nie zmienia?

    0
  • #9 21 Cze 2014 15:30
    stiepanek
    Poziom 9  

    manta napisał:
    To jest zwykły włącznik termiczny, zmostkowanie go powinno włączyć spawarkę.
    Jak wykonasz mostek przy samym włączniku też nic się nie zmienia?


    Wypiąłem przewody od tego termika i zamiast nich wpiąłem krótki przewód, aby to właśnie zmostokować i nic.
    Dalej świeci dioda przegrzania i nie da się spawać.

    0
  • #10 21 Cze 2014 15:38
    manta
    Poziom 39  

    No to wygląda że przełącznik wyzionął ducha, kontrolka jest podłączona bezpośrednio do niego?

    0
  • #11 21 Cze 2014 15:54
    stiepanek
    Poziom 9  

    Dokładnie tak kontrolka jest podłączona bezpośrednio pod ten główny przełącznik.
    Na fotkach może to będzie widać.
    Czyli co teraz pozostaje mi wymienić ten przełącznik, ale tego typu co tam jest nie mogę nigdzie na necie znaleźć.
    Myślę również nad tym, aby założyć inny przełącznik jedno pozycyjny.
    Ponieważ teraz jest w lewo 400V, a w prawo 230V. Ja używam ten spawarki na 400V.
    Tylko teraz co jak gdzie wpiąć na necie nawet kawałka schematu do tego nie umiem znaleźć.

    0
  • #12 22 Cze 2014 12:36
    spawalnik
    Poziom 17  

    Urządzenie jest tak proste, że nikt nie pomyślał żeby umieszczać schemat. Do urządzenia są podłączone dwa przewody fazowe(L1,L2), zero robocze(N) i ochronne(PE). L1,L2 i N idą na przełącznik 230-0-400. Z przełącznika jedna z faz i N(przy 230V) lub obie fazy (przy 400V) idą na uzwojenie pierwotne transformatora. W obu przypadkach faza przechodzi przez termik. Transformator jest jednofazowy z odczepem (na 230V). Prawdopodobnie z transformatora zasilany jest wentylator. Ot i cała filozofia.
    Zanim zaczniesz coś kupować odłącz spawarkę od sieci, weź omomierz i sprawdź ciągłość przewodów zasilających, termika i uzwojenia pierwotnego oraz "przejscia" na wyłączniku.

    0
  • #13 10 Maj 2015 10:32
    stiepanek
    Poziom 9  

    Problem rozwiązany.
    Włącznik został rozkręcony i poskładany ponownie.
    Zostały w nim zmienione miejscami styki.
    Po tym zostały podłączone ponownie wszystkie przewody i spawarka działa.
    Dzięki za wiele pomocnych odpowiedzi.
    Temat można zamknąć. ;)

    0