Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SQL - funkcja MAX i pobieranie "aktualnych danych"

janek1111 22 Jun 2014 11:30 1557 11
    janek1111
    Level 13  
    Witam. Mam problem z użyciem funkcji MAX w SQL na platformie VB NET. Przy pobieraniu danych z bazy typu mdb muszę spełnić warunek. A mianowicie mam kilka kolumn w tym jedną z datą a drugą z liczbą (nr ewid.). Nr ewid. w bazie się powtarzają oprócz daty (która świadczy o wersji danych w wierszu). Warunek polega na tym, żeby pobrać dane dla danego nr ewid. z całego wiersza, gdzie wspomniana data jest najświeższa. Korzystałem z poniższego kodu:

Code: sql
    Log in, to see the code

Kod ten wiadomo pobiera datę i nr, ale nie resztę danych z wiersza. Nie mam pojęcia właśnie jak pobrać resztę przy jednym zapytaniu. Próbowałem coś z tzn. subselect'em, przejrzałem trochę for angielskich i nic pod vb net nie podchodzi...
    cepelia
    Level 20  
    Ale to sobie trzeba napisać, jakie pola chcesz... bo masz tylko dwa w tej chwili.. tzn NrEwidKontrahenta i datę...
    janek1111
    Level 13  
    Jak sobie dopiszę resztę pól do tego zapytania, to jest błąd...
    mi14chal
    Level 28  
    To jak wygląda to zapytanie? I jaki jest błąd? Bo wróżki dzisiaj mają wolne...
    janek1111
    Level 13  
    Zapytanie wygląda jw. tylko z dopisanymi za select'em dodatkowymi polami. VB jako takiego błędu nie "wypluwa". Potem następuje end sub.
    mi14chal
    Level 28  
    To w końcu jest błąd czy nie?
    cepelia
    Level 20  
    Proponuję stroić zapytania nie w visual studio tylko sql menagment studio...

Poza tym tak na przyszłość, żeby otrzymać jak najszybciej poprawną odpowiedź należało by wysilić się i podać chociaż strukturę tabeli, przygotować skrypt generujący przykładowe dane i opisać o co chodzi...

Prawdopodobnie chodzi ci o coś takiego...

Code: sql
    Log in, to see the code

I tak jak mówię na przyszłość najlepiej dokładnie opisać problem i podać jak najwięcej danych.. bo tak prawdę mówiąc to nikomu się nie chcę uprawiać wróżbiarstwa...
    janek1111
    Level 13  
    No niestety jestem amatorem w programowaniu i na bieżąco w temacie nie siedzę. Czasem korzystam z dobrodziejstw programowania i dzięki temu mogę optymalnie wykonać jakieś biurowe zadania. Właśnie dopiero teraz mam czas, aby powrócić do tematu. Twoje zapytanie oczywiście u mnie działa, tylko nie uwzględnia jednego warunku. A mianowicie, wyjściowo zapytanie powinno być odniesione nie tylko dla DataWstawienia, ale i dla NrEwidKontrahenta. Bo gdy daty przy rożnych NrEwidKontrahenta są takie same, to nieaktualne wiersze też są brane pod uwagę. Dla przykładu z tabeli:

SQL - funkcja MAX i pobieranie "aktualnych danych"

mają zostać pobrane dane dla pozycji 2 i 3, a nie 2,3 i 4. Oczywiście w bazie nie może zdarzyć się drugi wiersz o takim samym NrEwidKontrahenta i DataWstawienia.
    cepelia
    Level 20  
    no tak ale grupuję wg nr kontrahenta... więc zasadniczo powinienem dostać po jednym rekordzie dla każdego kontrahenta...
    janek1111
    Level 13  
    no tak, ale końcowym efektem są daty, które później odnosisz do DataWstawienia bez żadnego innego warunku. w przypadku powtarzania się dat w innych NrEwidKontrahenta występuje "błąd" - w moim przypadku...
    cepelia
    Level 20  
    Rzucę na to okiem jutro w pracy...
    Prześlij jakiś przykładowy zestaw danych, bo wróżenie to nie jest moja mocna strona...
    janek1111
    Level 13  
    Oczywiście problem rozwiązałem "półautomatycznie" przez kod w vb net:

Code: vbnet
    Log in, to see the code

Ale powyższe rozwiązanie mnie nie satysfakcjonuje, bo przy większej ilości danych robi się kłopotliwe. O jaki i w czym zestaw danych Ci chodzi?