Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Terra MSR-912 - długość kabli konwerter-switch 50m itp

rafipl 22 Jun 2014 14:47 4350 12
Computer Controls
    rafipl
    Level 18  
    Przymierzam się do instalacji w dosyć dużym domu jednorodzinnym. Położone już są przewody od konwerterów do multiswitcha, wynoszą one jednak 50 metrów każdy. Przymierzam się do zakupu multiswitcha Terra MSR-912. Odbiór z HB+Astra oraz naziemna. Czy jest to dobry wybór jeśli chodzi o multiswitch? Jakie konwertery zastosować, żeby ładnie współgrały z multiswitchem na odległości 50metrów? Zastosowany przewód to Triset-113 PE (żelowany).
  • Computer Controls
    sosarek

Level 43  
    Dlaczego aż tak duża odległość pomiędzy konwerterem a multiswitchem? Potrzebujesz dwa konwertery QUATTRO i tzw. zeza.
  • Computer Controls
    rafipl
    Level 18  
    Cała rozdzielnia kabli na parterze przy wejściu, miejsce na anteny z boku domu no i tyle wyszło niestety.
    Tak, wiem że układ z zezem i że konw QUATTRO, a coś bliżej ktoś mógłby polecić dobre konwertery? I czy pchać się w ms TERRA, a może wystarczy SIGNAL który o połowę tańszy?
    sosarek

Level 43  
    Zapewne myślałeś o tym - SMS-9/8 9 Wejść/8 Wyjść. Możliwości mają zbliżone, jednak w to miejsce jakby nie patrzeć masz konwertery. Osobiście stosowałem GoldenLine i Inverto. Pamiętaj też o odpowiedniej wielkości talerza.
    rafipl
    Level 18  
    Nie wiem co to multiswitch SMS-9/8, ale cały czas myślałem nad podanym modelem TERRA oraz SIGNAL MP-0912L (12 wyjść oba). Ale praktycznie jestem już zdecydowany na TERRE.
    Czasza CORAB COR-900 SAE AL-J (90cm) - czy nie będzie za mała?
    oraz 2x QUATTRO Inverto Black Ultra
    Czy taka konfiguracja nie sprawi problemu z siłą sygnału itp, ktoś użytkował i może potwierdzić? Czy może lepiej większą czaszę. Martwi mnie ciągle te 50 metrów przewodu...
    sosarek

Level 43  
    To multiswitch 9wejść/8wyjść. Bierz Signala - będziesz miał na konwertery. Czaszę użył bym jednak 120-130cm. Szczerze nie pamiętam czy aż takie odległości od konwertera do multiswitcha kiedyś stosowałem - do odbiorników owszem i działało.
    rafipl
    Level 18  
    Terra ma większe wzmocnienie na wyjściach, Signal tylko 2dB.
    Na Dipolu FAMAVAL 110 LH (110cm) jest jeszcze w normalnych pieniądzach, większych nie oferują praktycznie. Więc w sumie chyba na nią się zdecyduję
    sunlux

Level 20  
    rafipl wrote:
    Przymierzam się do instalacji w dosyć dużym domu jednorodzinnym. Położone już są przewody od konwerterów do multiswitcha, wynoszą one jednak 50 metrów każdy. Przymierzam się do zakupu multiswitcha Terra MSR-912. Odbiór z HB+Astra oraz naziemna. Czy jest to dobry wybór jeśli chodzi o multiswitch? Jakie konwertery zastosować, żeby ładnie współgrały z multiswitchem na odległości 50metrów? Zastosowany przewód to Triset-113 PE (żelowany).

Może troszkę konkretów:

Kabel TRISET-113PE ma następującą tłumienność:
    4.5 dB @ 47 MHz
    5.8 dB @ 88 MHz
    8.0 dB @ 174 MHz
    9.2 dB @ 230 MHz
    13.2 dB @ 470 MHz
    18.1 dB @ 862 MHz
    20.1 dB @ 950 MHz
    27.7 dB @ 2150 MHz
    30.8 dB @ 2400 MHz

Ta tłumienność jest czysto teoretyczna - robiąc testy wyszła mi kiedyś tłumienność prawie 20dB w paśmie TV.

Pasmo Radio + TV na kablu to 88-862MHz (minus oczywiście w środku na kanały specjalne ale w tym przypadku nieistotne).
    Pasmo satelitarne to na kablu jakie będzie potrzebował to:
    HotBird 969-1997MHz (choć całe pasmo to 950-2150MHz)
    Astra 979-2128MHz (choć całe pasmo to również 950-2150MHz)

Na antenie sat. 90cm dla większości transponderów z HotBirda (np. 11393, 11411, 11508) uzyskasz poziom sygnału około 80dBuV. Z Astry będzie miał wyższe poziomy sygnału.
    Na antenie sat. 110cm uzyskasz poziomy średnio o 2-3dB większe (typowo poziomy na powyższych transponderów 83-83dBuV). Na antenie 125cm uzyskasz poziomy o jeszcze 1-1,5dB więc maksymalne poziomy na 125cm dla najbardziej popularnych poziomów będziesz miał w okolicy 85-86dB

Dlaczego o tym piszę... ponieważ zalecany (bezpieczny) poziom sygnału sat. na wejściu multiswitcha to 70dBuV a 65dBuV to już kompletne minimum.

Więc przy długości przewodu TRISET-113PE 50m będziesz miał około 10dB strat (nie licząc wtyczek...) dla dolnego pasma sat. 950MHz i około 14dB dla górnego pasma sat. 2150MHz.

Konkretnie dla typowych transponderów 11393, 11411, 11508 (częstotliwości na kablu 1643-1758MHz) będzie tłumienie kabla około 12-13dB na 50metrów.

Więc przy konkretnej antenie uzyskasz następujące poziomy na wejściu multiswitcha:
    90cm - 80dBuV minus 13dB to 67dB
    110cm - 84dBuV minus 13dB to 71dB
    125cm - 86dBuV minus 13dB to 73dB

Więc jak widać dopiero przy antenie 110-125cm uzyskasz bezpieczny poziom.

Czułość multiswitcha zależy od jego jakości.

Możesz zastosować wzmacniacz przelotowy do multiswitchy (pojedyncze lub regulowane specjalne do multiswitchy) - wtedy dodatkowo masz regulację, można wyrównać poziomy w zakresie np. 12-30dB.

Anteny 110-125cm wymagając znacznie lepszego montażu - to naprawdę wielka patelnia podatna na wiatr.

Jeśli chcesz zrobić instalację zgodnie z rozporządzeniem z zeszłego roku to antena satelitarna minimum 120cm umożliwiająca odbiór z 2 satelitów - pamiętajmy, że ten wymóg dotyczy tylko nowo oddawanych budynków, w starszych to tylko sugerowane zalecenie.

Znacznie lepszy konwerter Quattro to wzrost poziomu sygnału o 1-2dB więc to niedużo przy tak dużym tłumieniu 15dB a koszty znaczne.

Ale porządny multiswitch przy niższych sygnałach niż 70dBuV może dużo pomóc.

Więc jak widać wszystko jasne i można policzyć choć takiego obliczenia używa się do projektowania instalacji ale podczas jej realizacji używa się już wzorcowanego/kalibrowanego miernika.
    rafipl
    Level 18  
    Tak też mniej więcej liczyłem.
    Kupiłem antenę TRIAX TD100 oraz konwertery Quatro Inverto Black Ultra, multiswitch Terra MSR-912 oraz "F-ki" samokompresyjne. Przymierzam się powoli do montażu tego wszystkiego no i zobaczymy jak to wyjdzie. Udało mi się już skrócić po jednej stronie przewody po 3metry, po drugiej stronie powinno też udać mi się o tyle je zmniejszyć.

Posiadam miernik satelitarny WS-6933 i tam pokazuje poziom sygnału - tylko nie wiem na ile wiarygodnie. Podłączyłem pod niego bezpośrednio konwerter - pokazywało 82dBuV, następnie podłączyłem konwerter poprzez 1 z puszczonych kabli Triset i miernik wskazywał 76-79dBuV (w zależności od wybranego transpondera). Czy taki pomiar ma sens?
    sunlux

Level 20  
    rafipl wrote:
    Tak też mniej więcej liczyłem.
    Kupiłem antenę TRIAX TD100 oraz konwertery Quatro Inverto Black Ultra, multiswitch Terra MSR-912 oraz "F-ki" samokompresyjne. Przymierzam się powoli do montażu tego wszystkiego no i zobaczymy jak to wyjdzie. Udało mi się już skrócić po jednej stronie przewody po 3metry, po drugiej stronie powinno też udać mi się o tyle je zmniejszyć.

Posiadam miernik satelitarny WS-6933 i tam pokazuje poziom sygnału - tylko nie wiem na ile wiarygodnie. Podłączyłem pod niego bezpośrednio konwerter - pokazywało 82dBuV, następnie podłączyłem konwerter poprzez 1 z puszczonych kabli Triset i miernik wskazywał 76-79dBuV (w zależności od wybranego transpondera). Czy taki pomiar ma sens?

Jeśli ten miernik prawdę pokazuje (a z tym bywa różnie) to pomiar prawidłowy - sprawdź jeszcze jakościowo sygnał bo może być duża siła sygnału a jakość niewystarczająca (zogniskowanie i skręt konwertera). Sprawdź dla najniższej i najwyższej częstotliwości transpondera. Niskie tłumienie bo to tylko 6dB, a może mierzysz najniższe częstotliwości transponderów ?
    rafipl
    Level 18  
    Jakości póki co nie zmierzę - nie jest zamontowana antena. To było mierzone podłączając sam konwerter, bez czaszy - po prostu luzem.
    sunlux

Level 20  
    rafipl wrote:
    Jakości póki co nie zmierzę - nie jest zamontowana antena. To było mierzone podłączając sam konwerter, bez czaszy - po prostu luzem.

Multiswitch, który wybrałeś ma regulowane tory wejściowe na sat. i tv/r - to dobry wybór. Zazwyczaj działa to w ten sposób, że tor sat. do wejściu do multiswitcha jest wpierw poddawany wzmocnieniu około 10dB a dopiero po wzmocnieniu można go regulować. Więc możesz sygnał ładnie wzmocnić i następnie wyregulować nawet jeśli będziesz miał na wejściu poziomy sat. w okolicy 70dBuV. Wyjścia mają różne poziomy aby skompensować długość kabli do odbiorników sat.
    rafipl
    Level 18  
    Finalnie chciałem tylko napisać, że system działa od 4 miesięcy i sygnał jest bardzo dobry przy odbiornikach. Kable długości ~50m nie stanowiły żadnej przeszkody! Dziękuję za dyskusję