Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Katalog Megger
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Działanie prądu w instalacji- wskaźnik neonowy i jego działanie.

malwersant 22 Cze 2014 17:46 3513 22
  • #1 22 Cze 2014 17:46
    malwersant
    Poziom 9  

    Witam. Od razu na wstępie powiem, że jestem całkowitym laikiem w elektryce. Ale udało mi się podłączyć dzwonek elektryczny oraz zamontować i podłączyć nowy włącznik. A oto problem:
    Przed zamontowaniem dzwonka wystawały ze ściany 2 przewody. Sprawdziłem na jednym próbnikiem i się próbnik zaświecił, a na drugim się nie świecił. Nie rozumiem, dlaczego mimo niezamknięcia obwodu (przecież przewody się nie stykały), próbnik pokazywał, że przez jeden płynie prąd. Proszę o wyrozumiałość. Chcę to zrozumieć wyłącznie na własne potrzeby. Nikogo nie nauczać, ani nic z tych rzeczy.
    Pozdrawiam

    0 22
  • Katalog Megger
  • Pomocny post
    #2 22 Cze 2014 17:51
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    Gdyż próbnik zamyka obwód przez twoje ciało. W twoim przypadku jest to pewnie podłoga w której gdzieś tam głęboko (zakładam) jest uziom, połączony z resztą instalacji elektrycznej.
    To, że nie łączysz dwóch przewodów, nie znaczy ze nie zamykasz obwodu.
    Swoją drogą, najgorsza możliwa opcja sprawdzania napięcia.

    Nawet na Wikipedii się znajdzie wytłumaczenie: Lampa neonowa

    0
  • Pomocny post
    #3 22 Cze 2014 17:53
    kosmos99
    Poziom 34  

    Ponieważ Ty zamknałeś obwód. W próbniku jest rezystor, który ogranicza prad, że go nie wyczuwasz, ale wystarczy do zapalenia kontrolki.

    0
  • #4 22 Cze 2014 17:55
    adam158
    Poziom 22  

    Próbnik a właściwie wskażnik pokazywał napięcie w jednym przewodzie ,a drugi przewód poprzez dzwonek połączony był z przewodem 0 , tam nie było żadnego potencjału el., mógłbyś tam omomierzem zmierzyć co najwyżej oporność cewki dzwonka.

    0
  • Katalog Megger
  • #6 22 Cze 2014 18:06
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 22 Cze 2014 18:10
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    Bronek22 napisał:
    Nieprawda kolego. Jak staneisz na płycie izolacyjnej próbnik też świeci.
    Autorze tematu - tak jest i tak ma być.


    Udowodnij :D

    0
  • #8 22 Cze 2014 19:00
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 22 Cze 2014 19:06
    tomix
    Poziom 16  

    Bronek22 napisał:
    Nieprawda kolego. Jak staneisz na płycie izolacyjnej próbnik też świeci.

    Zgadza się. Obwód zamyka się przez pojemność ciała ludzkiego względem ziemi.

    Bronek22 napisał:
    Autorze tematu - tak jest i tak ma być.

    Elektroda jak zawsze pomocna i przyjazna nowicjuszom.

    PS. Temat był poruszony tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1619627.html

    0
  • #10 22 Cze 2014 19:34
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    Zakładamy, że człowiek to rezystancja + pojemność. By mógł płynąć prąd, obwód musi się zamknąć. Więc zamyka się jak? :D :idea:
    ahh... te moje stopy jako okładka kondensatora....

    0
  • #11 22 Cze 2014 20:58
    malwersant
    Poziom 9  

    Dzięki wszystkim za odpowiedź i wyrozumiałość. Ale...

    kozi966 napisał:

    Swoją drogą, najgorsza możliwa opcja sprawdzania napięcia.



    Proszę o odpowiedź dlaczego najgorsza oraz o podanie lepszych. Tak na przyszłość.
    Pozdrawiam

    0
  • #12 22 Cze 2014 21:11
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    Gdyż jest wadliwa i łatwo zabija :). Potrafi pokazać "coś", gdzie tego czegoś nie ma. A jeszcze gorzej, nic nie wskaże, gdzie "coś" jest. Nie wskazuje jakiej wartości jest to "coś".

    Lepsze:
    Wskaźnik dwubiegunowy.
    Miernik (nawet ten za 10zł).
    "coś" - niebezpieczny potencjał względem ziemi

    0
  • #13 22 Cze 2014 21:21
    malwersant
    Poziom 9  

    kozi966 napisał:

    Lepsze:
    Wskaźnik dwubiegunowy.
    Miernik (nawet ten za 10zł).

    Czy poprzez miernik masz na myśli woltomierz?? Mam woltomierz do 40 V, więc jak mam go podłączyć do sieci 230 V??

    0
  • #14 22 Cze 2014 21:23
    tomix
    Poziom 16  

    malwersant napisał:
    Lepsze:
    Wskaźnik dwubiegunowy.
    Miernik (nawet ten za 10zł).

    kozi966, co w przypadku jeśli w puszce masz dajmy na to4 przewody tej samej fazy? Sprawdzisz obecność/wartość napięcia podanymi przyrządami? :>

    0
  • #15 22 Cze 2014 21:25
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    Najlepiej jak nie będziesz się zabierał za sprawdzanie napięcia....
    W razie potrzeby, wezwij elektryka.
    To że masz jakiś tam woltomierz, nie znaczy, że nie ma innych (wpisz w google np. DT 830 B multimetr).

    Cytat:
    kozi966, co w przypadku jeśli w puszce masz dajmy na to4 przewody tej samej fazy? Sprawdzisz obecność/wartość napięcia podanymi przyrządami? :>


    Oczywiście, ja nie wykonuje pomiaru pomiędzy dwoma nieznanymi mi przewodami.

    0
  • #16 22 Cze 2014 22:40
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka

    Dodam jeszcze, że nieumiejętne obchodzenie się ze wskaźnikiem neonowym może zaowocować niezłym "trzepnięciem".

    0
  • #17 23 Cze 2014 08:18
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #18 23 Cze 2014 08:18
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    Bronek22 napisał:
    Prąd nie jest duży, mikroampery, ale wskaźnik jest bardzo czuły.


    Zakładając prąd 30 mikroamper, to cała impedancja wynosi ponad 7,666 M oma.
    Wyciągając z tego rezystancję (załóżmy) 1 M om, reaktancja nadal utrzymuje się w granicach 7,601 M oma.
    Łatwo sobie obliczyć, że dla napięcia 230 V i częstotliwości 50 Hz (chociaż napięcie zapłony lampy neonowej jest mniejsze), ów kondensator ma pojemność rzędu pikofaradów.

    Chętni mogą sobie to porównać z pojemnością ciała człowieka i wyciągać odpowiednie wnioski.

    Przedstawione wartości mają charakter przykładowych

    Bronek22 napisał:
    A jaka to różnica szanowny kolego ?
    Wręcz przeciwnie, miernik dla amatora jest znacznie gorszy od neonówki.
    Miernikiem takiej opcji jak neonówką nie zrobisz. Za mało czuły. Prąd cie wręcz zabije.
    Miernik służy do pomiaru, wskaźnik do czego innego.


    A kto człowiekowi każe dotykać jednego bieguna pomiarowego w mierniku?
    Nie do tego służy i nie tak się go używa. Chyba mamy inne pojęcie o pomiarach.
    Różnice potencjału ma wskazać a nie potencjał.


    Pozdrawiam zainteresowanych :)

    0
  • #19 23 Cze 2014 08:46
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #20 23 Cze 2014 17:29
    dzg4
    Poziom 24  

    A pro po wskaźnika neonowego, w szklarni znajduje się stalowe koryto kablowe, w korycie 30 sztuk YDY 3x, YDY 4x, część jest czynna, część odcięta od zasilania i odbiorników, koryto połączone ze stelażem szklarni, po przyłożeniu wskaźnika okazuje się że na wszystkich YDY jest potencjał. Pytanie co pokaże miernik ?.
    Czy jego wskazania są miarodajne ?, a może wskazania wskaźnika neonowego ?, i w związku z tym który z nich jest "bezpieczny" w swych wskazaniach, pomiarach.

    0
  • Pomocny post
    #21 23 Cze 2014 18:38
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    Bez sensu to jest mnożenie postów nie wrzucając w nich grama informacji w stosunku do tematu.
    Gdy kolego przedstawiasz jakąś teorię, obliczenia, cokolwiek co stanowi podstawę do dyskusji to możesz oczekiwać dyskusji.
    Ciągłe zadawanie pytań, rzucanie hasłami, negowanieto nie polemika ani dyskusja.

    Z sytuacji:

    malwersant napisał:

    Przed zamontowaniem dzwonka wystawały ze ściany 2 przewody. Sprawdziłem na jednym próbnikiem i się próbnik zaświecił, a na drugim się nie świecił.


    Doszliśmy do (umieszczonych już w koszu):
    1.Diody włączanej w szereg z próbnikiem,
    2.Transformatora separacyjnego,

    Oraz nowego (nie umieszczonego w koszu):

    3.Korytka kablowego wypełnionego kablami w których część działa a część nie.

    Zrobiło się pole do popisu wszystkich chętnych pomiarowców, którzy wiedzą, nie powiedzą i zaczną zadawać pytania.
    Próbnik jakim jest wskaźnik neonowy na pewno nie służy do pomiarów czegokolwiek.
    Coś może sugerować i tylko tyle.

    Zasada działania powinna być znana wam wszystkich udzielającym się w temacie.

    Autor może jednak tego nie wiedzieć, więc proponuję poczytać o wyładowaniu jarzeniowym (wyładowaniu elektrycznym w gazie), sile Lorentza, jonizacji lawinowej, napięcie zapłonu (lampy neonowej), napięcie gaśnięcia, prawo Paschena, stanach energetycznych w jakich może znajdować się elektron.


    Temat o podobnej dyskusji: Porażenie prądem - izolacja

    0
  • #22 23 Cze 2014 19:38
    dzg4
    Poziom 24  

    Przypomnę, jeśli próbnik ma grot wykonany w kształcie śrubo wkręta płaskiego to można wykorzystać go do wkręcenia śruby, a drugie zastosowanie, jeśli podczas działania nim neonówka się świeci, to jest sygnał że dany element jest pod jakimś potencjałem i nic więcej. Zgodnie z napisem na większości próbników 100-250V.

    0
  • #23 23 Cze 2014 19:46
    kkas12
    Poziom 41  

    Ale może również okazać się, że potencjał będzie a neonówka nie zaświeci.
    Dlatego nie jest to najlepszy przyrząd do sprawdzania obecności napięcia.

    O zasadę posługiwania się tym wskaźnikiem nawet nie pytam, gdyż jak widać interpretacje jego wskazań są różne.
    Wiec wynika z wątku, że należy posługiwać się wskaźnikiem dwubiegunowym.

    Z tego powodu temat zamykam.

    0