Cześć! Ostatnio pisałem na tym forum odnośnie doboru komponentów do nowego PC i kilka dni po zakupie zostałem przytłoczony licznymi BSOD'ami. Przez kilka pierwszych dni wszystko było w porządku aż do momentu zainstalowania Simsów 3. Pojawiały się liczne błędy, freezy i restarty. Myślałem, że to wina źródła gry, nawet zainstalowałem nowy windows 8.1, ale błędy wciąż się pojawiały. Od nowa sformatowałem dyski i zainstalowałem od nowa windowsa, ale tym razem bez Simsów. Po jakichś 3 godzinach kolejny BSOD. Ściągnąłem program Memtest86+ i zarzuciłem test na noc (2x 4GB ramu - porty DDR3_A2 i DDR3_B2). Po wykonaniu 8 pętli wywaliło 440 błędów. Można więc powiedzieć, że to wina ramu. Zarzuciłem kolejny test na 3h z jedną koscią, a potem następną (każda osobno w porcie DDR3_A2 ). Niestety po wykonaniu 4 pętli nie pojawił się ani jeden błąd. Zmartwiony tym, że mógłby to być zepsuty port DDR3_B2 (i płyta na gwarancję) włożyłem 1 kość do wyżej wymienionego portu i po 3 godzinach również nie wykazało żadnego błedu. Byłem gotowy na oddanie na gwarancję ramu, bądź płyty, ale teraz już nie wiem jaka mogłaby być przyczyna moich problemów. Dodam, że na każdą część mam gwarancję. Niżej podaję z czego składa się mój komputer oraz w załączniku przesyłam minidumpy. (Jest ich tylko 3, ponieważ stosowałem 3-4 formaty, ale nadmienię, że wcześniej błędów było o wiele więcej. Liczę na pomoc z Waszej strony. Pozdrawiam
Komputer:
- Płyta główna ASRock Fatal1ty H87 Performance, H87, DualDDR3-1600, SATA3, GBLAN, RAID, ATX (H87 Performance)
- Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) Unbuffered NON-ECC 1.5V
- Procesor Intel CORE I7-4770K 3.5GHz LGA1150 BOX HASWELL
- Zasilacz Cooler Master G750M RS750-AMAAB1-EU
- Karta graficzna zintegrowana z procesorem (nowa dopiero została zamówiona)
(myślę, że podałem wszystkie rzeczy, które będą brane pod uwagę przy próbie rozwiązania problemu, jeśli jednak tak nie stało to proszę o wiadomość.
PS: kolejny BSOD po napisaniu tematu (załącznik: PS) Pakuje je, ponieważ wysyłając je bez konwersji wywala mi błąd o braku uprawnień
PS 1: Kolejny bsod po 3 min od ostatniego (zdążyłem odpalić firefoxa i włączyć piosenkę)
Komputer:
- Płyta główna ASRock Fatal1ty H87 Performance, H87, DualDDR3-1600, SATA3, GBLAN, RAID, ATX (H87 Performance)
- Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) Unbuffered NON-ECC 1.5V
- Procesor Intel CORE I7-4770K 3.5GHz LGA1150 BOX HASWELL
- Zasilacz Cooler Master G750M RS750-AMAAB1-EU
- Karta graficzna zintegrowana z procesorem (nowa dopiero została zamówiona)
(myślę, że podałem wszystkie rzeczy, które będą brane pod uwagę przy próbie rozwiązania problemu, jeśli jednak tak nie stało to proszę o wiadomość.
PS: kolejny BSOD po napisaniu tematu (załącznik: PS) Pakuje je, ponieważ wysyłając je bez konwersji wywala mi błąd o braku uprawnień

PS 1: Kolejny bsod po 3 min od ostatniego (zdążyłem odpalić firefoxa i włączyć piosenkę)