Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wgrywanie programu Bascomem - write buffer to chip - coś sie zablokowało?

Uzi103 23 Cze 2014 19:01 1041 7
  • #1 23 Cze 2014 19:01
    Uzi103
    Poziom 11  

    Chciałem sobie wgrać program do atmegi przy użyciu BASCOM-AVR 1.11.9.8. Atmega jest na płytce uruchomieniowej, do tej pory programowałem ją przez FT232RL aplikacją MegaLoad poprzez wciśnięcie przycisku reset.
    Uruchomiłem Bascom, wziąłem Program -> Send to Chip. I tutaj zamiast Autoprogram wcisnąłem Write buffer to chip. I na lcd pojawiły się czarne kwadraty jakby nie był zaprogramowany. I od tej pory nie moge zaprogramować uC
    Gdy chce wgrać program przez Bascoma to on się niby wgrywa (posuwa się pasek postępu) ale procesor nie jest zaprogramowany (ciagle czarne kwadraty). A gdy chce zaprogramować przez MegaLoad i wciskam przycisk reset to nic sie nie dzieje w programie.
    Proszę bardzo o pomoc :( prosze nie podawać innych aplikacji do wgrywania programów do uC bo to nic nie zmieni tylko co zrobić zeby znów można było programować

    0 7
  • #2 24 Cze 2014 12:30
    atom1477
    Poziom 43  

    Prawdopodobnie BASCOMem wykasowałeś bootloadera który siedział w procesorze.
    Ile zajmuje program który próbowałeś wgrać? I jaki to procesor?

    0
  • #3 24 Cze 2014 13:01
    Uzi103
    Poziom 11  

    Procesor to atmega32. Możliwe ze go wykasowalem właśnie. Czy mogę go wgrać przez usb asp? Program zajmował ok 1kb. Na pewno nie był za duży dla bascoma

    0
  • Pomocny post
    #4 24 Cze 2014 14:38
    atom1477
    Poziom 43  

    Uzi103 napisał:
    Procesor to atmega32. Możliwe ze go wykasowalem właśnie. Czy mogę go wgrać przez usb asp?

    Możesz.

    Uzi103 napisał:
    Program zajmował ok 1kb. Na pewno nie był za duży dla bascoma

    Ale nie o to chodziło. Tylko o to że mógł być z duży dla procesora. No ale nie był.

    0
  • #5 24 Cze 2014 17:55
    Uzi103
    Poziom 11  

    więc proszę poradźcie jakim programem najlepiej (najprościej) to zrobić?

    0
  • Pomocny post
    #6 24 Cze 2014 18:15
    atom1477
    Poziom 43  

    Zgodnie z Twoją prośbą:

    Uzi103 napisał:
    prosze nie podawać innych aplikacji do wgrywania programów do uC bo to nic nie zmieni tylko co zrobić zeby znów można było programować

    BASCOM :D

    0
  • #7 24 Cze 2014 19:26
    Uzi103
    Poziom 11  

    :D spoko a coś więcej? :)
    Robiąc wg tego: http://majsterkowo.pl/forum/post2368.html?hilit=bootloader#p2368
    tworze plik boards.txt (proszę przejrzeć treść)

    Code:
    atmega32.name=ATmega32 (internal 1 MHz)
    
    atmega32.bootloader.low_fuses=0xF1
    atmega32.bootloader.high_fuses=0x99
    atmega32.upload.maximum_size=32768
    atmega32.build.mcu=atmega32a
    atmega32.build.f_cpu=1000000L
    atmega32.build.core=avr
    atmega32.build.variant=standard

    i co dalej mam w tym moim bascomie zrobić? :) no chyba ze ten sposób jest tylko na arduino którego nie mam

    edit

    znalazłem jakis starszy temat z Twoim udziałem https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8132870#8132870
    skąd mam wziąć pliki hex bootladera? Później wystarczy załadować go tylko do MegaLoad, wcisnąć przycisk reset i się wgra bootlader? Wcześniej w taki sposób wgrywałem programy, teraz gdy wciskam reset nic sie nie dzieje

    0
  • Pomocny post
    #8 25 Cze 2014 17:45
    atom1477
    Poziom 43  

    Uzi103 napisał:
    :D spoko a coś więcej? :)
    Robiąc wg tego: http://majsterkowo.pl/forum/post2368.html?hilit=bootloader#p2368
    tworze plik boards.txt (proszę przejrzeć treść)
    Code:
    atmega32.name=ATmega32 (internal 1 MHz)
    
    atmega32.bootloader.low_fuses=0xF1
    atmega32.bootloader.high_fuses=0x99
    atmega32.upload.maximum_size=32768
    atmega32.build.mcu=atmega32a
    atmega32.build.f_cpu=1000000L
    atmega32.build.core=avr
    atmega32.build.variant=standard

    i co dalej mam w tym moim bascomie zrobić? :) no chyba ze ten sposób jest tylko na arduino którego nie mam

    No dokładnie, to nie ma nic wspólnego z BASCOMem.

    Musisz mieć plik HEX ale skąd go wziąć to ja nie wiem.

    0