Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Agregat prądotwórczy nie wytwarza napięcia

krzysiek123422 23 Jun 2014 20:16 11760 4
  • #1
    krzysiek123422
    Level 11  
    Witam.
    Mam problem z agregatem, tydzień temu sąsiad przytachał do mnie agregat 3faz bez nazwy bez modelu nie wiem na jego temat nic na oko zwykła chińszczyzna no ale jak był nowy to działał. Aktualnie na woltomierzu wskazówka ani drgnie, po rozebraniu okazało się że uszkodzone było łożysko na wirniku, łożysko wymienione na nowe szczotki były tak jakby zawieszone w szczotko trzymaczu wymieniony na nowy w komplecie ze szczotkami, poczytałem trochę w innych tematach i postanowiłem wymienić stabilizator napięcia , dalej nic po rozebraniu i przemierzeniu miernikiem otrzymałem następujące wyniki :
    Na kostce z od czepami ze stojana gdzie wychodzą 4 przewody do kostki opisanej L1 L2 R1 R2 na teście diody miernik wskazał następujące wartości :
    L1-R2 = 11
    L2-R2 = 11
    R1-R2 = 11
    L1-L2 = 21
    L1-R1 = 20
    L2-R2 = 21
    Napięcie przy odpalonym agregacie mierzone na od czepach miało wartość
    L1-R2 = ok. 3-5V
    L2-R2 = ok. 3-5V
    R1-R2 = ok. 3-4V
    Na wirniku test diody wskazał wartość 48 mierzone na komutatorze a napięcie na odpalonym ok 7,8V - 8V po dodaniu gazu podskakuje do ok 18V.
    Mostek prostowniczy sprawdzony - działa poprawnie.
    Do mostka ze stojana wychodzą 2 zielone przewody , test diody - 2 od stabilizatora do stojana idą cztery przewody 2 żółte - test diody - 7 a dwa czarne - test diody 3 . Uzwojenia na oko czyste nie po nadpalane. Mnie już naprawdę brakuje pomysłów. Może któryś z kolegów miał podobną sytuację bądź ma jakiś pomysł.
    Agregat prądotwórczy nie wytwarza napięcia Agregat prądotwórczy nie wytwarza napięcia
  • #2
    Staszek49
    Level 35  
    Spróbuj odłączyć stabilizator i w jego miejsce podłącz napięcie np. z akumulatora 12 V, zważając na polaryzację (+ i -). Jeśli agregat wzbudzi się, to może mieć uszkodzone uzwojenie wzbudzenia, bo za stabilizator przecież ręczysz, że jest dobry. Diody do sprawdzenia należało wylutowaniu z wirnika, przynajmniej jedną końcówkę.
    Mam taki wynalazek, który jak wynikało z naklejek miał mieć 9,6 KW i silnik spalinowy o mocy 13 KM. Z moich ustaleń wynika, iż moc agregatu zawyżono 3-krotnie. Odkupiłem go na części, gdyż poprzedni właściciel uszkodził prądnicę, podłączając betoniarkę z silnikiem ok. 1,5 KW. Jeśli nic z tych prób nie wyjdzie, to zamów poprzez internet prądnicę jednofazową (przezwojenie w tej samej kwocie), bądź samo tylko uzwojenie stojana i będziesz miał większą korzyść niż z agregatu 3-fazowego o małej mocy. Prawdopodobnie wirnik będzie ten sam, jeśli masz sprawny.
  • #3
    krzysiek123422
    Level 11  
    Mostek prostowniczy jest 100 % dobry, za regulator ręczę a co do tego podłączenia napięcia zamiast regulatora to podać je na uzwojenie wirnika czy też na któreś z od czepów stojana ? Przy pracującym agregacie czy wyłączonym oraz na jak długi czas ?
    Będę wdzięczny za odpowiedź ;)
  • #4
    Staszek49
    Level 35  
    Kolego mostek prostowniczy w tej chwili nie jest ważny, służy on do ładowania akumulatorów (samochodowych). Jeśli potrafisz wytypować uzwojenie wzbudzenia, to sprawdź, czy daje napięcie i ile. Gdy okaże się, że jest ono uszkodzone, to 12 V z akumulatora podłącz w miejsce odłączonego stabilizatora, ale dla ułatwienia podłączenia i własnego bezpieczeństwa przygotuj sobie kable z konektorkami typu "żeńskiego". Plus akumulatora podłącz pod plus szczotek , a kabel od minusa szczotek do minusa akumulatora dopiero, gdy silnik agregatu osiągnie właściwe obroty. Podczas tej czynności zachowaj ostrożność( wykonuj czynności w rękawicach), abyś nie został przypadkowo porażony prądem, gdyby agregat wzbudził się. Obserwuj woltomierz, jeśli wskaże napięcie zbliżone do nominalnego, to należy uważać, iż agregat jest sprawny a stabilizator szmelc. Różnica we wskazaniu będzie wynikać z niskiego napięcia akumulatora, tj. 12 V, a zasilanie wirnika (o ile dobrze pamiętam) powinno wynosić ok. + 18 - 21 V. Podejrzewam jednak, że masz uszkodzone uzwojenie stojana.
  • #5
    krzysiek123422
    Level 11  
    Na uzwojeniu wzbudzenia na obrotach jałowych agregatu miałem napięcie 2V po podłączeniu akumulatora pod wirnik na uzwojeniu wzbudzania podniosło się napięcie do 5V tak więc przyjmuję że chyba nie obędzie się bez wymiany stojana :/