Witam. Nie wiem, co mnie napadło, ale chciałbym zostać programistą. Coś tam dłubałem w C++ (bardzo mi się spodobało), ale nie wiem czy to dobry wybór. Wyczytałem gdzieś (wszędzie), że zaczął on tracić na wartości. Chciałem się zabrać do C#, ale wszechobecny MS wciskał mi na siłę .NET, a jako że (duuużo) więcej korzystam z systemów grupy Linux, niż z czegokolwiek innego, to ta opcja raczej odpada. Java jest multiplatformowa, ale nie po to stawiam sobie Gentoo, aby potem tracić te 30%. Poza tym, wszyscy teraz idą na Javę do sektora mobilnego (czyli nie tam, gdzie ja bym poszedł). Ruby i Python się ostatnio rozwijają. Chciałbym pisać programy i na PC z Windą (popularność), i na Liny (wygoda dla mnie && rozmaite BSD i Solarisy też), i na Maki (żeby już mieli, jak reszta ma). Mobile mnie nie interesują zbytnio, nie tylko w tym Mógłby ktoś podsunąć parę języków? Przydałoby się też parę stron, z bieżącymi informacjami n.t. tych języków, żebym mógł sobie oszacować optymalny dla mnie, jak już się skończę uczyć (aktualnie koniec 1gim, pechowy rocznik 00). Proszę, nie piszcie mi odpowiedzi, typu "weś objrctiwe ce botaki zman", bo coś takiego znaleźć, to każdy głupi umie. A jeśli chodzi o powtórzenie tematu - zbyt pochopnie wziąłem tą odpowiedź, zupełnie zapomniałem o .NET, a po pół roku (zgubiłem hasło) nieaktywności, na ten stary temat nikt by mi nic nie napisał. Z góry wszystkim dziękuję.
@Mod: Jeśli chodzi o powtórzenie tematu - zbyt pochopnie wziąłem tą odpowiedź, zupełnie zapomniałem o .NET, a po pół roku (zgubiłem hasło) nieaktywności, na ten stary temat nikt by mi nic nie napisał.
@Mod: Jeśli chodzi o powtórzenie tematu - zbyt pochopnie wziąłem tą odpowiedź, zupełnie zapomniałem o .NET, a po pół roku (zgubiłem hasło) nieaktywności, na ten stary temat nikt by mi nic nie napisał.