Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmiana pasty termoprzewodzącej/Komputer nie daje znaku "życia"

24 Cze 2014 00:01 1779 8
  • Poziom 6  
    Witam, od dziś borykam się z problemem dot. uruchomienia komputera. Mianowicie postanowiłem w dniu dzisiejszym zmienić pastę termo-przewodzącą na swoim procesorze i po zmianie pasty włożyłem procesor tak jak powinien być on włożony. Za pierwszym uruchomieniem było prawie wszystko ok. dopóki obraz nie chciał się włączyć więc postanowiłem sprawdzić czy kabel od monitora jest dobrze podpięty, wszystko było ok. Lekko się wkurzyłem bo sprawdziłem wszystkie możliwości i wyjąłem ponownie procesor już jak wymieniłem pastę. Przy próbie odessania radiatora od procesora musiałem się trochę pomęczyć ale dało radę bez używania dużej ilości siły. Po ponownym włożeniu procesora dokładnie tak samo jak zrobiłem to za pierwszym razem komputer już nie chciał się włączyć przez obudowę. Dodam iż wszystkie kable są odpowiednio podłączone, socket nie jest niczym zalany, nóżki w procesorze nie są powyginane, odłączałem kable od włącznika i łączyłem nożyczkami żeby sprawdzić czy to nie wina włącznika, zasilacz w pełni sprawny, karta i ram również, płyta główna również sprawna . Pewne dziwne zjawisko jakie zaobserwowałem (przed pierwszym włączeniem) to że wentylatory zaczęły się kręcić a przy włączniku migało niebieskie światełko które podświetla mi włącznik (tylko zasilanie było włączone ale nie wciskałem włącznika). Z początku było dużo pasty że była aż na bokach procesora (rozsmarowywałem kartą). Lecz potem postanowiłem znowu zetrzeć całą i teraz komputer nie ma chłodzenia, nie chce się włączyć i nie daje znaku "życia".
    Bardzo proszę o pomoc, nie wiem co robić ;/.


    Płyta główna:
    Gigabyte GA-78LMT-S3
    Pocesor:
    AMD Athlon II x3 450
    Zasilacz:
    Croshair VS550
    RAM:
    4GB
    Karta Graficzna:
    Radeon HD7770 1GB

    Proszę o pomoc raz jeszcze! :(
  • PCBway
  • Spec od komputerów
    Zamieść zdjęcia procesora od spodu (od strony nóżek). Jak zachowuje się głośniczek systemowy? jakie dźwięki wydaje?
  • PCBway
  • Poziom 6  
    Zmiana pasty termoprzewodzącej/Komputer nie daje znaku "życia" Zmiana pasty termoprzewodzącej/Komputer nie daje znaku "życia" Zmiana pasty termoprzewodzącej/Komputer nie daje znaku "życia" \
    Na jednym zdjęciu procesor ma dziwny kolor przez światło. Dodam iż aparat jak i jakość tych zdjęć są lipne

    Dodano po 1 [minuty]:

    dźwięków nie wydaje bo nawet się nie chce uruchomić :/
  • Poziom 2  
    Moim zdaniem powinieneś zresetować BIOS (odpowiednia zworka na płycie).Jeżeli to nie pomoże ... programowanie epromu.
  • Spec od komputerów
    Sprawdź zasilacz na sucho podłączając tylko napęd i zobacz czy napięcia są okej.
  • Poziom 6  
    Reset BIOS'u również nic nie dał. A Zasilacz na sucho sprawdzę jutro, gorzej ze sprawdzeniem napięcia czy jest dobre.
  • Poziom 27  
    Witaj.
    skwaro1214 napisał:
    Z początku było dużo pasty że była aż na bokach procesora (rozsmarowywałem kartą)

    Jeśli tak było, że pasta rozlała się po płycie wokół procesora to niestety trzeba ją dokładnie umyć izopropanolem najlepiej w myjce ultradźwiękowej (nie wiem jakiej pasty użyłeś ale większość z nich zawiera albo miedź albo srebro lub inne metale a te jak wiadomo są dobrymi przewodnikami nie tylko ciepła).
  • Poziom 6  
    Zasilacz na sucho działa, a tą zieloną płytkę procesora wymyłem spirytusem zwykłym igłą i wykołaczkami nie widzę śladów pasty ale niestety komputer nadal martwy. A pasta którą używałem to "Revolting cooler" srebrna. Ktoś ma jakiś inny pomysł?
  • Poziom 43  
    skwaro1214 napisał:
    Na jednym zdjęciu procesor ma dziwny kolor przez światło. Dodam iż aparat jak i jakość tych zdjęć są lipne

    Te foty są nic nie warte - ostrość jest na drzwiach od pokoju nie na cpu.

    Dodano po 55 [sekundy]:

    skwaro1214 napisał:
    po zmianie pasty włożyłem procesor tak jak powinien być on włożony

    Pastę wymienia się bez wyjmowania cpu z socketu! omg, pod spodem go chciał kolega posmarować?

    Dodano po 2 [minuty]:

    skwaro1214 napisał:
    Przy próbie odessania radiatora od procesora musiałem się trochę pomęczyć ale dało radę bez używania dużej ilości siły.

    "Odessanie" wykonuje się przez lekkie przekręcenie radiatora zgodnie a potem przeciwnie do wskazówek zegara. Nie było poradników w sieci? Mógł kolega uszkodzić cały socket na płycie gł. lub naderwać nóżki w pcb procesora.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Po przeczytaniu opisu wymiany past nie mam wątpliwośći, że uszkodzony jest socket w płycie lub procesor.
    Zalecam przetestować procesor w innej płycie - czy działa
    oraz/lub
    przetestować inny procesor w tej płycie - czy działa.

    Taki finał wymiany pasty bez przygotowania teoretycznego.