Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pętla - wyszukiwanie+ zliczanie rekodów tego samego produktu

syckoketrzyn 25 Jun 2014 11:56 891 3
    syckoketrzyn
    Level 21  
    Witam, z reguły staram się wyczerpać źródła mi dostępne,ale w tej sytuacji... nie wiem nie potrafię ogarnąć tematu.
    Ogóle założenie jest dość proste, w recordset mogą być rekordy, które mogą być kolejno takie same ( ten sam produkt), ale mogą też być różne po czym np. znów może pojawić się ten sam produkt np:

Przykład:
    1 Cola 20
    2 cola 20
    3 fanta 10
    4 cola zero 20
    5 cola 15
    6 cola 10

Efekt końcowy powinien być taki:
    W pierwsze "collectionkey" czyli pierwszy control powinna pojawić się wartość w produkt "cola" w ilość 40.

W drugiej fanta 10
    w trzeciej cola zero 20
    w czwartej cola 25
    jeśli jest(na pewno będzie) więcej pozycji w rs, pętla nie Może wczytać > 5, gdyż stworzyłem formularzu , gdzie mam tylko 5 kontrolek w poziomie.
    Oczywiście przy ostatniej pozycji, powinno być zliczone wszystkie kolejne produkty do momentu, kiedy kolejnym jest znów inny produkt lub koniec rs.Troszkę pogmatwałem, prosił bym kogoś z "trzeźwym" umysłem o "przebadanie" tego co stworzyłem gdyż nie jestem juz w stanie sam doprowadzić do żądanego efektu, wszelkie uwagi mile widziane.
    W vba dopiero raczkuje, wiec proszę o wyrozumiałość.

Code: vbscript
    Log in, to see the code
    sivex
    Level 27  
    A nie lepiej wykorzystać SELECT?
    syckoketrzyn
    Level 21  
    sivex wrote:
    A nie lepiej wykorzystać SELECT?

Rozważałem już i takie rozwiązanie, ale....do momentu gdy muszą zostać dodane tylko te rekordy, które występują kolejno po sobie, jakoś nie widzę możliwości,żeby je pogrupować w ten sposób przy użyciu SELECT. Bo wtedy grupował by mi wszystkie rekordy występujące w RS.